HOPEgenesis – Greek Demographic Awards: Ποιοι έλαβαν τα πρώτα βραβεία για το δημογραφικό

Πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη εταιριών, κομψές κυρίες και καλοντυμένοι κύριοι, όλοι όσοι βρέθηκαν στον εντυπωσιακό Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, συζητούσαν για τη σημαντική πρωτοβουλία της HOPEgenesis να θεσπίσει τα πρώτα Greek Demographic Awards. Το δημογραφικό, άλλωστε, αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και η Πολιτεία με όλους τους σχετιζόμενους φορείς αναζητούν τρόπους για την επιτυχή αντιμετώπισή του.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η συγκίνηση ήταν έκδηλη. Τα πρόσωπα, που επέλεξε η κριτική επιτροπή να βραβεύσει, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, συνιστούν ξεχωριστές προσωπικότητες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βάζουν τη δική τους σφραγίδα.

Greek Demographic Awards Anastasios
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος

Σε γιγαντοοθόνη προβάλλονταν videos για τους «πρωταγωνιστές» της εκδήλωσης, μέσα από τα οποία οι παριστάμενοι γνώριζαν – αν δεν ήξεραν ήδη – εκείνους που δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο δημογραφικό μέσα στην καθημερινότητά τους, με το παράδειγμα του βίου τους.

Στην κριτική επιτροπή, που επέλεξε τους βραβευθέντες, συμμετέχουν άνθρωποι που ασχολούνται με το δημογραφικό εδώ και χρόνια και μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και την ίδια αγωνία για την πορεία του ζητήματος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Βασιλική Μιλλούση, η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έλαβαν το δικό τους Greek Demographic Award.

GREEK DEMOGRAPHIC AWARDS: Μια σημαντική βραδιά

Οικοδεσπότης της ξεχωριστής βραδιάς ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής της HOPEgenesis, Στέφανος Χανδακάς, που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει έμπρακτα, μαζί με τους συνεργάτες του, ότι ο εθελοντισμός μπορεί να συνδράμει την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό.

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Χανδακάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, τους βασικούς πυλώνες του δημογραφικού προβλήματος:

«Βάσει της 9ετούς εμπειρίας μας υπάρχουν πέντε βασικοί πυλώνες προσέγγισης του δημογραφικού προβλήματος, οι οποίοι αποτελούν και την ίδια πηγή του προβλήματος:

1.⁠ Η ενίσχυση του τοπικού μόνιμου πληθυσμού

2.⁠ ⁠Τα κίνητρα επιστροφής Ελλήνων, το λεγόμενο Brain Gain

3.⁠ ⁠Το μεταναστευτικό και η σωστή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών

4.⁠ ⁠Η ενεργός γήρανση

5.⁠ ⁠Η αλλαγή του «αφηγήματος».

Greek Demographic Awards Fani Petralia
Η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Η HOPEgenesis θέσπισε τα Greek Demographic Awards, με στόχο την προβολή και τη βράβευση ατόμων, δομών και οργανισμών, που συμβάλλουν στην αλλαγή του «αφηγήματος» στη σημερινή κοινωνία.

«Μπορούμε να τολμήσουμε καριέρα και οικογένεια μαζί, μπορούμε να κάνουμε παιδιά, χωρίς να χάσουμε τα όνειρά μας, μπορούμε να παραμείνουμε στον τόπο μας, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες μιας ακριτικής περιοχής. Τα βραβεία αναδεικνύουν αυτά τα παραδείγματα, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χανδακάς.

Ποιοι έλαβαν τα βραβεία

Ειδικότερα απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ με παραλήπτη τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος στα 52 χρόνια αρχιερωσύνης του έχει αφιερώσει τη ζωή του στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων του και της οικογένειας. Απονεμητής ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΙΕΡΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ με παραλήπτες τον χρυσό ολυμπιονίκη, πολλαπλά παγκόσμιο πρωταθλητή και πρωταθλητή Ευρώπης στο αγώνισμα των κρίκων Λευτέρη Πετρούνια και στη Βασιλική Μιλλούση πρωταθλήτρια στην ενόργανη γυμναστική, στο άθλημα της δοκού, με περισσότερα από 15 μετάλλια σε διεθνής διοργανώσεις, πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων από το 2021 και Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού – Ολυμπιακού Ιδεώδες στην Περιφέρεια Αττικής. Το ζευγάρι έχει κατορθώσει να ισορροπεί μεταξύ μιας πετυχημένης καριέρας και της οικογένειας. Το βραβείο παρέδωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ με παραλήπτες τον μοναδικό μαθητή των Αρκιών Μιχαήλ – Άγγελο Κάβουρα και τη δασκάλα του κα Μαρία Τσαμπίκα-Πεζουβάνη, οι οποίοι κατοικούν σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, αψηφώντας τις υπάρχουσες δυσκολίες. Απονεμητής του βραβείου ήταν ο βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθήνας κ. Παύλος Γερουλάνος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΩΝ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ παρέλαβε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, για τη συνεισφορά του στους κατοίκους των Αγράφων και στην οικογένεια γενικότερα, μέσω της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και ισχυροποίησης της περιοχής. Απονεμητής ήταν ο κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ απονεμήθηκε στην πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα ήδη από το 1993, στην πρώτη Ελληνίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (E.U.W.) και πρόεδρο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (I.D.U.W.) και συγγραφέα του βιβλίου «Η ΑΤΕΚΝΗ ΧΩΡΑ», με θέμα τη δημογραφική εξέλιξη, δηλώνοντας την ανησυχία της για το θέμα από το 1997,  κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος και ιδρυτής τη HOPEgenesis κ. Στέφανος Χανδακάς.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ απονεμήθηκε στον Οργανισμό Brain Regain, με παραλήπτη τον κ. Γιάννη Παπαχρήστου, ως μέλος της ομάδας που επιδιώκει τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών του εξωτερικού και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, με στόχο την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός πρόσφορου εδάφους για τον επαναπατρισμό ταλαντούχων Ελληνίδων και Ελλήνων. Το βραβείο παρέδωσε η ερμηνεύτρια κα Φωτεινή Δάρρα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ απονεμήθηκε στον πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο και τη σύζυγό του κα Ειρήνη Φουστέρη, που μαζί έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια, υπόδειγμα δυναμικής και αισιοδοξίας, με 11 παιδιά. Το βραβείο παρέδωσε ο νεαρός Στέλιος Κερασίδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ απονεμήθηκε στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που από το 1931 έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των πολυτέκνων, τη μελέτη και την προώθηση των αιτημάτων τους και, γενικά, την προαγωγή των ηθικών και υλικών συμφερόντων τους. Παράλληλα η Συνομοσπονδία προασπίζεται τον θεσμό της οικογένειας και αγωνίζεται για τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων, τη διάδοση των αρχών του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, καθώς και για την αφύπνιση όλων των δυνάμεων της χώρας για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. Το παρέλαβαν οι εκπρόσωποι αυτής, κ. Βασίλης Θεοτοκάτος, κα Δήμητρα-Ινες Αγγελή και κα Ευδοξία Σαρμπίνη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ απονεμήθηκε στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πολεμικού Ναυτικού, με παραλήπτες την αρχιπλοίαρχο (ΥΝ) και διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα Κωνσταντίνα Γαϊτάνου, τον πλοίαρχο (ΥΙ) Νικόλαο Πετρογιάννη ΠΝ, διευθυντή και επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και τον Γιώργο Πατρίκιο, αναπληρωτή διευθυντή Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, για τη συνεχή και ανιδιοτελή προσπάθεια και συστηματική διάθεση προόδου και εκσυγχρονισμού, προκειμένου να βρίσκονται δίπλα σε κάθε ζευγάρι, που χρειάζεται τη βοήθειά τους. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΑΝΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ απονεμήθηκε στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί τη μόνη Περιφέρεια με πληθυσμιακή αύξηση. Το βραβείο παρέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης από τη σύμβουλο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Αλεξάνδρα Τραγάκη.

ΒΡΑΒΕΙΟ SOCIAL IMPACT απονεμήθηκε στην Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, για την συμβολή της στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την ανάδειξη του δημογραφικού ζητήματος.

Έγινε και ειδική μνεία στους εθελοντές γιατρούς, στις μαίες και στο νοσηλευτικό προσωπικό και απονεμήθηκε ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ στην εκπρόσωπο αυτών, κα Πολυξένη Μυλωνάκη.

Το μοναδικό βραβείο και 11χρονος πιανίστας

Τη δική του πινελιά στην ξεχωριστή βραδιά έδωσε ο νεαρός πιανίστας και συνθέτης Στέλιος Κερασίδης. Ο 11χρονος απέσπασε ενθουσιώδες χειροκρότημα, όταν έπαιξε το «βαλς της αναγέννησης», έργο δικής του σύνθεσης.

Ο Στέλιος Κερασιδης έχει ήδη παίξει πιάνο στο Ηρώδειο και έχει δώσει συναυλία στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη. Έχει αποσπάσει 18 βραβεία σε παγκόσμιους και πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου και συμπεριλήφθηκε στα 100 κορυφαία ταλέντα στον κόσμο για το 2022 στα Global Child Prodigy Awards.

Greek Demographic Awards Stelios Kerasidis
Ο 11χρονος πιανίστας Στέλιος Κερασίδης

Παράλληλα είναι ο νεότερος μουσικός στην ιστορία, που υπέγραψε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία και το πρώτο παιδί από την Ελλάδα που τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο προσωπικοτήτων Giuseppe Sciacca στο Βατικανό.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι τα βραβεία, που απονεμήθηκαν στην εκδήλωση, σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσο αποκλειστικά για τη HOPEgenesis.

Στην εκδήλωση δόθηκαν ευχαριστήρια τιμητικά βραβεία από τον πρόεδρο και ιδρυτή της HOPEgenesis στους χορηγούς, που έχουν συνεισφέρει καταλυτικά στην υλοποίηση των σκοπών της HOPEgenesis

(KAIZEN Gaming International και το πρόγραμμα IROES.GR, ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ, THE HELLENIC INITIATIVE, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΗΤΕΡΑ – HHG GROUP, EUROLIFE FFH, ΔΑΛΑΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΤΤΙΚΗΣ & ΑΡΓΩΣΑΡΩΝΙΚΟΥ, ELPEN Α.Ε., ATTICA GROUP, ΛΙΝΑΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΡΟΥΛA, ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ARTE», ΒΙΚΟΣ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΧΑΛΚΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΟΜΙΛΟΣ MITSIS, ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΑΡΑΚΑΚΗ, EUROPAPROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε., ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, iPHARMA).

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Διαβάστε επίσης

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Από το νερό τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος παιδικός σταθμός στο ακριτικό Καστελόριζο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.