Ιστορική στιγμή: Χιλιάδες Βρετανοί θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου θα λάβουν χιλιάδες καρκινοπαθείς στην Αγγλία, στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος, που ξεκινά το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS).

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του καρκίνου, θα πάρουν μέρος 30 νοσοκομεία στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.

Τα εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ανάλογη αυτής που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για την COVID-19. Έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

emvolia-kata-toy-karkinoy
Ο κ. Elliot Pfebve

Ο 55χρονος Elliot Pfebve είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη θεραπεία. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για ιατρική ανακάλυψη» είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν ελπίδα και ίσως να μην περάσουν όσα πέρασα εγώ».

Μετά την αρχική θεραπεία του, οι εξετάσεις του Έλιοτ έδειξαν ότι είχε ακόμη πυρήνες καρκινικού DNA γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.

Τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου χορηγούνται από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί.

Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση, τον καρκίνο του ασθενούς.

Δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που αφορούν τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA το οποίο περιέχει οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν στα κύτταρα του Έλιοτ ώστε αυτά να παραγάγουν πρωτεΐνες προσαρμοσμένες στα καρκινικά του κύτταρα.

Το εμβόλιο αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία είναι ικανά να κρύβονται στο σώμα, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστούν αργότερα. Ο στόχος είναι το εμβόλιο να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να μην έχει καρκίνο τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Το καυτό καλοκαίρι του φαρμάκου, οι αγάπες on stage και η αποχώρηση από τον ΕΟΦ

Κάπνισμα: Όσο πιο νωρίς το κόψεις τόσο πιο πολύ θα ζήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.