Οι γιατροί νόμιζαν ότι είχε καρκίνο, αλλά τελικά είχε μια αμοιβάδα που έτρωγε τον εγκέφαλό της!

Μια γυναίκα στην Κίνα πέθανε, επειδή μία αμοιβάδα είχε φωλιάσει στον εγκέφαλό της, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με τον καρκίνο.

Η ασθενής, 77 ετών, επισκέφτηκε το πιο κοντινό στο σπίτι της νοσοκομείο το 2022 επειδή είχε ζάλη, σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία για αρκετές ημέρες.

Οι γιατροί νόμιζαν ότι έπασχε από όγκο στον εγκέφαλο επειδή οι εξετάσεις της έδειξαν βλάβη. Ωστόσο, μια οσφυονωτιαία παρακέντηση αποκάλυψε ότι είχε μολυνθεί από Balamuthia mandrillaris, έναν μονοκύτταρο οργανισμό που εξαπλώνεται στον εγκέφαλο και σκοτώνει εννέα στους 10 ασθενείς.

Το Balamuthia mandrillaris (B mandrillaris) βρίσκεται συνήθως στη σκόνη, το έδαφος και το νερό και θεωρείται ότι προκαλεί λοιμώξεις όταν έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή όταν εισπνέεται από τους πνεύμονες. Η 77χρονη ζούσε κοντά σε λίμνες.

Η γυναίκα πέρασε οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο, και η κατάστασή της επιδεινωνόταν. Μέσα σε λίγες ημέρες δεν μπορούσε πια να αναπνεύσει και διασωληνώθηκε.

«Παρά τα επιθετικά μέτρα θεραπείας, η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώθηκε», έγραψε σε επιστημονικό περιοδικό η ιατρική ομάδα.

Η ασθενής πέθανε αφού η οικογένειά της επέλεξε να εγκαταλείψει την περαιτέρω θεραπεία.

Το Balamuthia mandrillaris ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1986 και μόλις 200 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί παγκοσμίως – 100 εκ των οποίων ήταν στις ΗΠΑ.

Το CDC εκτιμά ότι σκοτώνει το 90% των ασθενών και η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, η αμοιβάδα ταξιδεύει στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί την “κοκκιωματώδη αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα”.

Είναι μια αμοιβάδα που ζει ελεύθερα, παρόμοια με την Naefleria fowleri, η οποία βρίσκεται σε ζεστό νερό και έχει προκαλέσει μια σειρά κρουσμάτων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το CDC, τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, λήθαργο και ναυτία.

Ωστόσο, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται για εβδομάδες έως μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία, σύγχυση, μερική παράλυση, δυσκολία στην ομιλία και δυσκολία στο περπάτημα.

Διαβάστε επίσης

«Σε ποια ηλικία θα περιγράφατε κάποιον ως ηλικιωμένο;» – Την απάντηση δίνει μελέτη 25 ετών

Τα 7 πιο υγιεινά γαλακτοκομικά για απώλεια βάρους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.