Ο Δρ. Γιώργος Καλλιμάνης θεωρείται expert στην ειδικότητά του, τη Γαστρεντερολογία. Με «όπλο» όλα τα νέα, καινοτόμα εργαλεία της τεχνολογίας εξελίσσει καθημερινά την επιστήμη του, και σε επίπεδο διάγνωσης και σε επίπεδο αντιμετώπισης, βοηθώντας τους ασθενείς του.
Αυτό, όμως, που πολλοί δεν ξέρουν για τον κ. Καλλιμάνη, είναι ότι είναι και expert στη μαγειρική. Και ότι η μαγειρική του δεινότητα δεν περιορίζεται σε απλά, κλασικά πιάτα, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα, με έμφαση στις ωραίες γεύσεις με πρώτης ποιότητας υλικά. Ευζωιστής και καλοφαγάς ων, δίνει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία και στην εμφάνιση ενός πιάτου, αλλά και στο μοίρασμα, που αυτό συνεπάγεται, με τους συνδαιτυμόνες του.
Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε:
- Κύριε Καλλιμάνη πώς επιλέξατε τη Γαστρεντερολογία;
Διάλεξα την ειδικότητά μου, επειδή είναι μια σύνθετη ειδικότητα της Παθολογίας και
της Χειρουργικής, που συνδυάζει τη διάγνωση με high end τεχνολογία και την επέμβαση με μικροχειρουργικές τεχνικές. Ίσως έπαιξαν ρόλο στην επιλογή μου τόσο οι παθήσεις των γονιών μου, που βίωσα ως μαθητής και ως φοιτητής Ιατρικής, όσο και το αναδυόμενο τότε ενδιαφέρον μου, που κατέληξε σε αγάπη, για τη μαγειρική.
- Ποιες είναι οι νέες μέθοδοι διάγνωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στο
γαστρεντερικό σύστημα;
Όσον αφορά στη διάγνωση, η εφαρμογή πολλών σύγχρονων τεχνικών ενδοσκοπικής απεικόνισης έχει αυξήσει εντυπωσιακά τα ποσοστά ανίχνευσης και τελικής διάγνωσης.
Όλα αυτά τα ζούμε πλέον καθημερινά, αναμένοντας μεγάλες προόδους από την εξέλιξή τους σύντομα, ιδιαίτερα και με την προσθήκη της τεχνητής νοημοσύνης. Στον χώρο των θεραπειών, οι βιολογικοί και ανοσοθεραπευτικοί παράγοντες, καθώς και νέες τεχνικές ενδοσκοπικής μικροχειρουργικής εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία και μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε επιτυχείς χειρουργικές επεμβάσεις μόνο ενδοσκοπικά.
- Ασχολείστε πολύ με τη μαγειρική. Μιλήστε μας για αυτό. Από πότε μαγειρεύετε;
Από μικρό παιδί μου άρεσε να βοηθάω τη μητέρα μου με τη μαγειρική. Και μετά στα χρόνια της Αμερικής ανακάλυψα την μαγεία του barbecue. Πέρα από τη μεγάλη μου αγάπη για τα κρέατα, τις κοπές τους, το seasoning με ιδιαίτερα rubs σε συνδυασμό με το ψήσιμο και το κάπνισμα, καθώς και το pairing του κρασιού (άλλη μεγάλη αγάπη), έχω καταφέρει να εντυπωσιάσω την οικογένειά μου και τους φίλους μου με ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο, τις crêpes suzette, που τις έχουν αγαπήσει πιο πολύ από όλα.
Φτιάχνοντας και φλαμπάροντας τις κρέπες μπροστά σε όλους, νοιώθω ένα δέσιμο με όλους τους συνδαιτυμόνες. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι η μαγειρική ενώνει, αρκεί η ιατρική να έχει φροντίσει να μας έχει καλά.
Εδώ έρχεται να προστεθεί κάτι καινούργιο, η culinary medicine. Η «μαγειρική ιατρική» έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν τις σωστές πρώτες ύλες, σε σχέση με το πρόβλημα υγείας τους, και να τις μαγειρέψουν με τον κατάλληλο τρόπο, ούτως ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτες.
Έτσι δημιουργούμε γεύματα υψηλής ποιότητας, που βοηθούν στην πρόληψη και στη θεραπεία ασθενειών και στην αποκατάσταση και διατήρηση της ευημερίας μας. Εκεί που η μαγειρική συναντά την υγεία. Εκεί κι εγώ θα ήθελα να συνεχίσω, μαγειρεύοντας υγιεινά.
- Για ποιον θα θέλατε να μαγειρέψετε ένα γεύμα;
Θα ήθελα να συναντούσα σε ένα οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι τους γονείς μου και τον αδελφό μου. Θα έφτιαχνα κατά προτίμηση ένα ιμάμ μπαϊλντί με συνταγή της μητέρας μου (άντε και μία χορτόπιτα με μυρώνια) και θα συνοδεύαμε το φαγητό μας με ένα καλό, δυνατό κρασί.
Όλα αυτά, τηρώντας ταυτόχρονα όλους τους κανόνες την ώρα του φαγητού, που επέβαλλε γλυκά ο πατέρας μου, όπως την προσευχή, την ησυχία, το καλό μάσημα χωρίς να μιλάμε, το σερβίρισμα σε στάδια και στο τέλος τη συζήτηση και τη χαλαρότητα, πίνοντας ρετσίνα με ένα μηλαράκι μέσα στο ποτήρι, στοιχεία απαραίτητα για την καλή πέψη ενός γεύματος (όπως σε εστιατόριο michelin εξάλλου).
Αυτοί είναι, που μου λείπουν πάρα πολύ, παρότι έχω μια πολύ ευτυχισμένη οικογένεια, με την οποία ζούμε απίστευτες στιγμές μαγειρικής, τόσο στο σπίτι μας, όσο και σε καλά οργανωμένα ταξίδια γευσιγνωσίας.
Διαβάστε επίσης
Μίκαελ Σουμάχερ: 10 χρόνια μετά το τραγικό ατύχημα στο σκι
Πρωτοποριακή μεταμόσχευση νεύρων στην Ιταλία – 55χρονος μπορεί να κουνάει και πάλι το χέρι του