Τα εμβόλια mRNA και η έρευνα που έγινε για την αναχαίτιση της COVID, βοηθούν τώρα ασθενείς με καρκίνο και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Οι κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει και πολλοί ελπίζουν να είναι η αρχή της επανάστασης στη θεραπεία του καρκίνου.
Πριν από δέκα μήνες, ο Adrian Taylor ενημερώθηκε ότι είχε ανίατο καρκίνο και ότι είχαν απομείνει λίγες επιλογές θεραπείας.
Παρά τους εξαντλητικούς μήνες χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες και μεγάλωνε ραγδαία.
Τους τελευταίους μήνες συμμετέχει σε μια κλινική δοκιμή που οφείλει πολλά στην πρωτοποριακή δουλειά που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα για την εύρεση εμβολίου κατά της COVID.
«Δεν είχα τίποτα να χάσω», είχε πει, σύμφωνα με το BBC. «Υπήρχε 100% πιθανότητα να πεθάνω χωρίς θεραπεία, οπότε κατάλαβα ότι ήταν το τελευταίο που μπορούσα να κάνω».
Δύο νοσοκομεία στο Λίβερπουλ πρωτοστατούν σε αυτόν τον νέο τομέα της ιατρικής και τα αρχικά αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.
Ο κ. Taylor πηγαίνει στο The Clatterbridge Cancer Centre κάθε δύο εβδομάδες και, μαζί με άλλες θεραπείες, λαμβάνει ένα εμβόλιο.
Οι τελευταίες εξετάσεις αποκαλύπτουν ότι οι όγκοι του, που αυξάνονταν γρήγορα, έχουν πλέον συρρικνωθεί δραματικά.
«Μου έσωσε τη ζωή, υπάρχει ελπίδα τώρα. Το μέλλον είναι θετικό τώρα, πραγματικά”.
Το Clatterbridge συνεργάζεται με το Royal Liverpool Hospital και το Πανεπιστήμιο του Liverpool σε μια σειρά από κλινικές δοκιμές για πρώτη φορά στον κόσμο για εμβόλια κατά του καρκίνου.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία mRNA με τα περισσότερα εμβόλια COVID και την ίδια αρχή: το εμβόλιο εκπαιδεύει το σώμα να καταπολεμά και να καταστρέφει επιβλαβείς ασθένειες.
Χωρίς την πανδημία, αυτή η κλινική δοκιμή πιθανότατα δεν θα υπήρχε – η τεράστια συγκέντρωση χρημάτων και προσπάθειας για την εύρεση ενός εμβολίου COVID επιτάχυνε επίσης την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα αιχμής.
Διαβάστε επίσης
Ο Άρης και τα νέα του βάρη, το budget της Θεανώς και ο Υπουργός που προκαλεί νεύρα
Ορφοργλιπρόνη: νέο φάρμακο για τη θεραπεία της Παχυσαρκίας και τον διαβήτη τύπου 2