Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκριναν ένα ψήφισμα κατά της Ρωσίας την Τρίτη, που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές.
Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος κρίνουν ότι αυτό το ψήφισμα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα για την απομόνωση της Μόσχας και δήλωσαν ότι προσπάθησαν σκληρά να αποτρέψουν οποιοδήποτε μεγάλη επίδραση στο υγειονομικό σύστημα της Ρωσίας. Το ψήφισμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια «υγειονομική έκτακτη κατάσταση» στην Ουκρανία, αναφερόμενο στις μαζικές απώλειες καθώς και στους κινδύνους χρόνιων και μολυσματικών ασθενειών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα από τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες.
Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΠΟΥ Αντρέι Πλουτνίτσκι αντιτάχθηκε στο ψήφισμα και εξέφρασε «μεγάλη απογοήτευση». «Πιστεύουμε ότι είναι μια στιγμή τεράστιου πλήγματος για το σύστημα της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης», τόνισε στη συνάντηση των μελών και ανώτατων αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ορισμένοι επέκριναν το ψήφισμα του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι δεν προχώρησε αρκετά σε μέτρα κατά της Μόσχας.
Διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να αποβάλουν την Ρωσία από την εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού εξαιτίας νομικών τεχνικών ζητημάτων, αν και μέλη ενδέχεται να επιδιώξουν να παγώσουν τα δικαιώματα ψήφου της Ρωσίας σε μια σημαντική συνεδρίαση αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, μιλώντας στην ειδική σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Ο άμεσος αντίκτυπος της σύγκρουσης μετά από δύο μήνες είναι φρικτός: τουλάχιστον 3.382 θάνατοι αμάχων από τους οποίους 75 είναι κορίτσια, 91 αγόρια και 69 είναι παιδιά των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο, 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και 16 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια.
Με 200 επιθέσεις υγείας που έχουν επαληθευτεί και τεκμηριωθεί από τον ΠΟΥ επί τόπου, η Ουκρανία βλέπει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη επίθεση σε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, στο εργατικό δυναμικό του και στους ασθενείς του».
Διαβάστε επίσης
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό
Κάνω δίαιτα, αλλά έχω φούσκωμα στην κοιλιά – Ο Νο 1 απίθανος ένοχος