Ένας άντρας πήγε σε μια δερματολογική κλινική μόλις διαπίστωσε ότι η γλώσσα του είχε χοντρές μαύρες τρίχες. Οι γιατροί διέγνωσαν μια κοινή ιατρική πάθηση: τη «μαύρη τριχωτή γλώσσα», γνωστή ως lingua villosa nigra.
Τρεις μήνες πριν, ο 50χρονος άνδρας, είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο που προκάλεσε παράλυση στην αριστερή πλευρά του σώματός του, όπως αναφέρεται στο περιοδικό JAMA Dermatology.
Δυόμιση μήνες μετά το εγκεφαλικό εμφάνισε τρίχες στη γλώσσα του
Μετά το εγκεφαλικό, ο άνδρας ακολούθησε δίαιτα με πολτοποιημένα τρόφιμα και υγρά και περίπου δυόμισι μήνες αργότερα, εμφανίστηκε η «μαύρη μελάγχρωση» στην επιφάνεια της γλώσσας του.
Η παχιά, μαύρη επίστρωση ήταν χρωματισμένη με «κιτρινωπές» ραβδώσεις, σύμφωνα με την αναφορά. Μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι η μαύρη επικάλυψη αποτελούνταν από μακριές, λεπτές ίνες, με φωτεινές, κίτρινες εναποθέσεις — πιθανώς παγιδευμένα σωματίδια τροφής — διάσπαρτες παντού. Οι γιατροί εξέτασαν αν υπάρχει ανώμαλη ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων, αλλά οι εξετάσεις ήταν αρνητικές.
Η τριχωτή γλώσσα
Η μαύρη τριχωτή γλώσσα εμφανίζεται όταν τα μικροσκοπικά, κωνικού σχήματος εξογκώματα στην επιφάνεια της γλώσσας, που ονομάζονται νηματοειδή θηλώματα, δεν πέφτουν όπως συνήθως, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Αυτά τα θηλώματα συνήθως μεγαλώνουν περίπου 1 χιλιοστό πολύ πριν αποκολληθούν από τη γλώσσα κατά τη διαδικασία της απολέπισης. Αλλά εάν το πάνω μέρος της γλώσσας δεν υφίσταται τακτική τριβή – για παράδειγμα, από μια οδοντόβουρτσα, ή στερεά τρόφιμα – αυτά μπορεί να γίνουν ασυνήθιστα μεγάλα – έως και 18 mm σε μήκος.
Για αυτούς τους λόγους, η κακή στοματική υγιεινή και η δίαιτα με μαλακά τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μαύρης τριχωτής γλώσσας. Υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού, αλκοόλ ή προϊόντων καπνού, ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, ακτινοθεραπεία της κεφαλής και του λαιμού και ορισμένα στοματικά διαλύματα μπορούν επίσης να διαταράξουν τη διαδικασία απολέπισης και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της πάθησης, σύμφωνα με ερευνητές. Η ξηροστομία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου.
Όπως αναφέρει το livescience.com πιστεύεται ότι οι υπερβολικά μακριές θηλές παράγουν κερατίνες, τις ίδιες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα μαλλιά, οι οποίες συμβάλλουν στην περίεργη εμφάνισή τους, σημείωσαν οι συγγραφείς. Στο χρώμα τους συμβάλλουν επίσης βακτήρια, μύκητες και σωματίδια τροφής που παγιδεύονται στις «τρίχες».
Υπολογίζεται ότι το 13% των ανθρώπων αναπτύσσει μαύρη τριχωτή γλώσσα κάποια στιγμή, αν και η πάθηση είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής. Ευτυχώς, η κατάσταση είναι συνήθως ακίνδυνη και αντιμετωπίζεται γρήγορα.
Στην περίπτωση του 50χρονου άνδρα, δεν υπήρξε πόνος και η μαύρη τριχωτή γλώσσα του καθαρίστηκε γρήγορα με απλές πρακτικές στοματικής υγιεινής, σημείωσαν οι γιατροί.
«Στον ασθενή και τους φροντιστές του δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τα κατάλληλα μέτρα καθαρισμού και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από 20 ημέρες», είπαν οι συγγραφείς. Σε γενικές γραμμές, «η αποφυγή προδιαθεσικών παραγόντων και η λήψη τακτικών μέτρων καθαρισμού και απολέπισης οδηγούν σε πλήρη κάθαρση των βλαβών», σημείωσαν.
Διαβάστε επίσης
Το παγόβουνο του θυμού: Τι κρύβεται κάτω από τα ξεσπάσματα του παιδιού μας;
Πρακτικά tips για να έχουν θέση στη διατροφή σου τα γλυκά… χωρίς ενοχές