Η θεσμοθέτηση του πρώτου Συνηγόρου του Ασθενούς στην Κύπρο αλλάζει τα δεδομένα στη φροντίδα υγείας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει τον διορισμό του κ. Μάριου Χαραλαμπίδη ως πρώτου Συνηγόρου του Ασθενούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε εφαρμογή του νέου Νόμου για την Κατοχύρωση και Προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών της Κύπρου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνο το Γεγονός ότι ο Συνήγορος του Ασθενούς προέρχεται από το κίνημα των Ασθενών, αλλά και ότι η τοποθέτηση του πραγματοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ). Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ιστορική εξέλιξη για το σύστημα υγείας της Κύπρου, καθώς δημιουργεί ένα πλήρως δομημένο και ανεξάρτητο μηχανισμό προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, με θεσμική συμμετοχή των εκπροσώπων τους σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, παρακολούθησης και λογοδοσίας.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο Συνήγορος του Ασθενούς διαθέτει εκτενείς αρμοδιότητες παρακολούθησης, ελέγχου και διαβούλευσης με όλους τους φορείς υγείας, ενώ πλαισιώνεται από Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί εκπρόσωποι του ιατρικού, νομικού και νοσηλευτικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ, διασφαλίζοντας έτσι μια συνεκτική, διατομεακή και συμμετοχική προσέγγιση στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Φωνή των πολιτών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στον κ. Μάριο Χαραλαμπίδη, ο οποίος διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία και βαθιά γνώση στα ζητήματα των ασθενών, καθώς και στην ΟΣΑΚ για τη συνεπή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και πολυετή διεκδίκηση ενός θεσμού που ενισχύει ουσιαστικά τη φωνή των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Το κυπριακό μοντέλο πολυεπίπεδης συνηγορίας αποτελεί καλή πρακτική θεσμικής ωρίμανσης και συλλογικής δράσης, καθώς θεμελιώνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών που συνδυάζει ανεξαρτησία, διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με την οποία η ΟΣΑΚ διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, έχοντας συνάψει μεταξύ άλλων Μνημόνιο Συνεργασίας, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας ότι το κυπριακό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη θεσμική ενίσχυση της φωνής των ασθενών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον νέο Συνήγορο του Ασθενούς και επαναβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συμβάλουμε ενεργά, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας–Κύπρου, στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών που ενδυναμώνουν τους ασθενείς και ενισχύουν τη δημοκρατία στην υγεία.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Το χιουμοριστικό βίντεο της Φίνος Φιλμ για τα μάτια μας, σε συνεργασία με άτομα που έχουν προβλήματα όρασης

Αλέκα Παπαρήγα: Το «ευχαριστώ» της στους γιατρούς και νοσηλευτές του Αγία Όλγα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.