Νέα σημαντική ανακάλυψη για το ελαιόλαδο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος.
Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες, που συνεργάζονται και μελετούν τα συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, κατάφεραν να εφαρμόσουν στο εργαστήριο μία καινοτόμα μέθοδο, η οποία προσδιορίζει την παρουσία του βιοενεργού συστατικού «3,3 διμεθυλο – 1 – βουτανόλης» (3,3-dimethyl-1-butanol, εφεξής και DMB) στο παρθένο ελαιόλαδο.
Πρόκειται για ένα συστατικό ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο δρα κατά των επιβλαβών ενώσεων (ΤΜΑ και ΤΜΑΟ), οι οποίες σχετίζονται με την πρόκληση αθηροσκλήρωσης και την εμφάνιση φλεγμονών σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η καινοτόμα ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και την ενεργό συμμετοχή των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη.
Νέα ανακάλυψη για το ελαιόλαδο
Έως τώρα στη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζονται λιγοστές και κυρίως αποσπασματικές αναφορές για την σημασία της υγειοπροστατευτικής ουσίας DMB και καμία μέθοδος δεν έχει δημοσιευτεί, που να προσδιορίζει εργαστηριακά και με ασφάλεια τις συγκεντρώσεις της DMB στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές: «Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, βάσει μιας αξιόπιστης επιστημονικής μεθόδου, η παρουσία του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και προσδιορίζονται οι τιμές της με εντυπωσιακά αποτελέσματα».
Στις 30 Ιουνίου 2025, η διεθνής επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από 4 Έλληνες, 3 Τούρκους κι έναν Καναδό (Rifat Gimatdin, Hasan Yavuz Gören, Nikos Sakellaropoulos, Konstantinos Kiritsakis, Charalampos Anousakis, Fereidoon Shahidi, Ahmet Ceyhan Gören), με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Απόστολο Κυριτσάκη, δημοσίευσε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Bioactives – JFB τα αποτελέσματα της μελέτης, υπό τον γενικό τίτλο «Quantification of 3,3-dimethyl-1-butanol(DMB) in olive oil: a rapid and novel method».
Χρόνια αναζήτησης και έρευνας
H έρευνα έδωσε απάντηση σε δύο βασικά, μέχρι σήμερα, ερωτήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για το ελαιόλαδο. «Εάν υπάρχει πράγματι η βιοδραστική ένωση DMB στο ελαιόλαδο» και «αν αυτό το συστατικό του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία».
Αναζητώντας την DMB σε ελαιόλαδα και εργαστήρια του κόσμου, ο καθηγητής Α. Κυριτσάκης που είχε μιλήσει πρώτος στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 για τις πολύτιμες πολυφαινόλες, έχοντας προσδιορίσει τη μεταβολή τους στον καρπό της ελιάς με την πρόοδο της ωρίμανσής του, δήλωσε:
«Από το 2014 μας απασχολούσε η ανίχνευση και ο προσδιορισμός του σημαντικού συστατικού DMB, που μπορεί να υπάρχει στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».
Ο καθηγητής στο παρελθόν είχε εντοπίσει μόνο σε μια έρευνα προερχόμενη από το πανεπιστήμιο των Συρακουσών μία αναφορά για την παρουσία του DMB στο ελαιόλαδο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά πέραν αυτής κανένα άλλο στοιχείο.

Σε κάθε ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια, στις συναναστροφές του με άλλους επιστήμονες, σε παγκόσμια συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις, έθετε το ερώτημα ύπαρξης της DMB στο ελαιόλαδο και του τρόπου ανίχνευσής της, έχοντας αναπτύξει παράλληλα και σχετική αλληλογραφία με ερευνητές στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ταιβάν και άλλες χώρες αλλά τα αποτελέσματα τόσο εντός όσο και εκτός ήταν αποκαρδιωτικά.
«Ψάξαμε στην βιβλιογραφία και σε περισσότερες από 200 εργασίες, αλλά πουθενά δεν φαίνεται o τρόπος προσδιορισμού του συστατικού DMB» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης.
Τελικά, τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του, σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο διεθνώς για το ελαιόλαδο και την ελιά Γιώργο Σακελλαρόπουλο από την Σπάρτη και τον επίσης γνωστό καθηγητή Ahmet Ceyhan Gören του Πανεπιστημίου Gebze της Κωνσταντινούπολης, «πετύχαμε», ανέφερε ο καθηγητής του ΔΙΠΑΕ, «για πρώτη φορά διεθνώς, την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της σημαντικής αυτής ένωσης σε δείγματα βιολογικού ελαιόλαδου από την Ελλάδα και την Τουρκία».
Ο ρόλος των βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη
Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος παραγωγής- χημικός μηχανικός M.sc. Νίκος Σακελλαρόπουλος, έχοντας στον πυρήνα τους την επιστημονικά αποδεδειγμένη υγειοπροστατευτική αξία των βιολογικών ελαιόλαδων και των επιτραπέζιων ελιών που παράγουν, συμμετέχουν ενεργά αλλά και διαχρονικά σε κλινικές μελέτες και έρευνες που πραγματοποιούνται σε φημισμένα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Harvard, το Yale, το Temple και το Auburn της Αμερικής, καθώς και η Φαρμακευτική σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ.

Έχοντας ήδη κάνει πληθώρα δοκιμών και αναλύσεων, παρήγαγαν πολυποικιλιακά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με σημαντικές συγκεντρώσεις της ουσίας DMB, τα οποία πρόσφεραν για χρήση στη συγκεκριμένη έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα πλέον κάνει το επόμενο βήμα. Θα δει την αποτελεσματικότητα αυτού του συστατικού, που είναι ξεχωριστό και δεν είναι φαινόλη.
Φαίνεται ότι μπορεί να αναστείλει τη δράση των ενζύμων, που δημιουργούν τις ενώσεις ΤΜΑ και ΤΜΑΟ, οι οποίες συνδέονται με πολλές ασθένειες της εποχής μας, όπως είναι η αθηροσκλήρωση και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Ο κ. Απόστολος Κυριτσάκης και ο κ. Νίκος Σακελλαρόπουλος τόνισαν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές και πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν διευρυμένες μελέτες (και κλινικές), προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο και ο μηχανισμός λειτουργίας του, καθώς και πώς δρα προστατευτικά σε διάφορες ασθένειες.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο Δρ. Τάσσος Κυριακίδης, ερευνητής Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Κλινικών Μελετών, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, ο οποίος, μάλιστα, θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσεχές διάστημα στις έρευνες και στις κλινικές μελέτες.
Διαβάστε επίσης
Το Ωνάσειο στη Μαδαγασκάρη: Δωρεά και εγκατάσταση εξοπλισμού