Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κορυφαίων εκπροσώπων από την επιστημονική κοινότητα και τον πολιτικό κόσμο, πραγματοποιήθηκε η 7η τελετή απονομής των «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας, Prix Galien Greece 2025.
Η διοργάνωση διεθνούς κύρους έλαβε χώρα την Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν η φαρμακευτική καινοτομία και η τεχνολογία αιχμής στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στην πρόοδο της επιστήμης και στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού συστήματος υγείας και οικονομίας.
«Τα Prix Galien Greece τιμούν τη δωδεκαετή παρουσία στη χώρα μας, ως μέλους του Galien Foundation, του μοναδικού παγκόσμιου θεσμού που τιμά, αναδεικνύει και βραβεύει την έρευνα και την καινοτομία στο πιο σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, την υγεία», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρωτοβουλία της Πολιτείας να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της που βρίσκεται εντός και εκτός της χώρας, τονίζοντας ότι στη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας εργάζονται σήμερα πολλοί επιστήμονες που διέπρεψαν στο εξωτερικό και επαναπατρίστηκαν, κάτι που επιδιώκεται να συμβεί και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Πρόκειται για την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας και, συνακόλουθα, της εξειδίκευσης σε γιατρούς που την έχουν αποκτήσει στις ΗΠΑ. Με την προϋπόθεση,
βέβαια, ότι αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ και θα αντιστοιχεί σε θέσεις που θα υπάρχουν στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένας δρόμος επαναπατρισμού έμψυχου δυναμικού, εγκεκριμένων επιστημόνων από τις ΗΠΑ, που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να στηρίξουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με τα 10 νέα εργοστάσια και τα 14 νέα ερευνητικά κέντρα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, διαμορφώνεται ένα νέο παραγωγικό πλέγμα, που θα προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Με τη δημιουργία του εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης αποκτούμε τις απαραίτητες υποδομές. Σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας από τις αρχές του 2026, που θα μας παρέχει τα δεδομένα (data) και με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, το όραμά μας είναι η Ελλάδα να μετασχηματιστεί σε χώρα παραγωγής πρωτογενούς γνώσης στον τομέα της υγείας. Αυτή είναι η πραγματική μας φιλοδοξία.
Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία — έναν τομέα που ήδη αποτελεί ένα ξεχωριστό success story, ιδίως στην παραγωγή γενοσήμων — στη νέα εποχή μπορεί να εξελιχθεί και σε πεδίο παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και, στο πλαίσιο αυτό, τα βραβεία Prix Galien είναι πράγματι πολύ σπουδαία».

Prix Galien Greece – Τιμητικές διακρίσεις
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πέρα από το αμιγώς διαγωνιστικό μέρος, απονεμήθηκαν 6 τιμητικά βραβεία:
- Το ερευνητικό βραβείο «Galien Scientific Research Award» έλαβε η διεθνούς αναγνώρισης ερευνήτρια, κα Βάσω Αποστολοπούλου, Distinguished Professor, PhD, School of Health and Biomedical Sciences, Director Healthy Lifespan and Chronic Diseases Theme, RMIT University, Australia. Την απονομή έκανε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η A.E. Πρέσβης της Αυστραλίας, κα Alison Duncan.
- Το ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum», έλαβε η Ομάδα Αιγαίου.
Την απονομή έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, κ. Παύλος
Χρηστίδης και η πρόεδρος των Prix Galien Greece. - Το βραβείο «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας» απονεμήθηκε στον κ. Γεώργιο Κατζουράκη, Senior Vice President, Head of Global Product Strategy Vaccines, GSK.
- Η τιμητική διάκριση «Pharma for Society», απονεμήθηκε στην εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ για την προσφορά της στο χώρο της υγείας στα 100 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Την απονομή έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κα Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή.
- Η τιμητική διάκριση «Research Innovation Award» απονεμήθηκε στην εταιρεία Pfizer για το Παγκόσμιο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Το βραβείο απένειμαν ο Υπουργός Υγείας και η Charge d’ Affaires της Πρεσβείας της Αμερικής, κα Maria dG Olson.
- Την τιμητική διάκριση «Innovative Technology Award» έλαβε η εταιρεία Armatura για την τεχνολογία αιχμής Molecular Activation Technology (MAT). Την απονομή έκανε ο κ. Γεώργιος Χρούσος, Ακαδημαϊκός-Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, πρόεδρος κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece.
Βραβεία Συλλόγων Ασθενών
- Το βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award» για την καλύτερη
καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού έλαβαν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».Την απονομή έκαναν η κα Μανιώ Κορλέτη, π. πρόεδρος Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» και ο κος Δημήτριος Μπουρλίβας, US. Molecular Biologist & Geneticist, MBA, CEO & Founder Armatura.

Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και ο κος Δημήτριος Μπουρλίβας, CEO & Founder Armatura
- Το βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award» για την καλύτερη αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους φορείς απονεμήθηκε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι.Την απονομή έκαναν η κα Νάντια Γκογκοζώτου, πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, μη εκτελεστική πρόεδρος ΕΟΠΥΥ και ο κ. Demetris Zambas, Global Head of Clinical Data Sciences, Clinical Development & Operations, Pfizer.

Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι. και ο κ. Demetris Zambas, Global Head of Clinical Data Sciences, Clinical Development & Operations, Pfizer.
Φαρμακευτικά Βραβεία 2025
- Καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν: Fezolinetant, της εταιρείας Astellas
- Καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν: Αντιγόνο RSVPreF3 (ανασυνδυασμένο, ανοσοενισχυμένο εμβόλιο), της εταιρείας GSK
- Καλύτερο φάρμακο για σπάνια πάθηση: Σοτατερσέπτη (sotatercept), της εταιρείας
MSD Καλύτερο προϊόν ιατρικής τεχνολογίας: Σύστημα επεμβατικής αντιμετώπισης της
κολπικής μαρμαρυγής Farapulse TM , της εταιρείας Boston Scientific - Καλύτερο nutraceutical προϊόν (νέα κατηγορία): VIUSID της εταιρείας ARMATURA
και LACTOLEVURE® της εταιρείας UNI-PHARMA.
Διαβάστε επίσης
Κ. Μητσοτάκης στα Prix Galien: Νομοθετική ρύθμιση για επιστροφή Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ
Καρκίνος στην Ελλάδα: 95 θάνατοι κάθε ημέρα – Πάνω από 1,9 δισ. ευρώ το κόστος