Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο σε ηλικία 117 ετών – Το μυστικό της μακροζωίας

Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα, η οποία γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέζησε από επιδημία πανώλης και δύο παγκόσμιους πολέμους, πέθανε σε ηλικία 117 ετών, όπως αποκάλυψε η οικογένειά της.

«Η Μαρία Μπράνιας μας άφησε. Πέθανε όπως επιθυμούσε: στον ύπνο της, ειρηνικά και χωρίς πόνο», έγραψε η οικογένειά της στον λογαριασμό της στο X. «Θα τη θυμόμαστε πάντα για τις συμβουλές και την καλοσύνη της» ανέφεραν, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Μπράνιας έζησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες της στο γηροκομείο Santa Maria del Tura στην πόλη Olot στη βορειοανατολική Ισπανία και γιόρτασε εκεί τα 117α γενέθλιά της τον Μάρτιο.

Η Branyas ζούσε σε οίκο ευγηρίας της Σάντα Maria ντελ Τούρα στο Όλοτ στην Καταλωνία για πάνω από 20 χρόνια.

Η ιστορία της 

Γεννηθείσα στις 4 Μαρτίου του 1907 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας στις δυτικές ΗΠΑ, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά της, είχε επιστρέψει στην Ισπανία το 1915.

Το 1931 είχε παντρευτεί έναν γιατρό, ο οποίος πέθανε στα 72 του χρόνια. Είχε τρία παιδιά, το ένα εκ των οποίων πέθανε στα 86 του, όπως και 11 εγγόνια και πολλά δισέγγονα.

Η μικρότερη κόρη της, η ογδοντάχρονη Ρόσα Μόρετ, είχε πει κάποτε πως η μητέρα της δεν είχε πάει ποτέ στο νοσοκομείο και δεν είχε σπάσει ποτέ τίποτα.

Ομάδα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης είχε μελετήσει το DNA της για να ρίξει φως στους λόγους της μακροζωίας της. Ένας από τους ερευνητές, ο Μάνελ Εστεγέρ, δήλωνε ότι είχε εκπλαγεί από την καλή κατάσταση της υγείας της σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023 στην ισπανική εφημερίδα ABC.

Οι λόγοι μακροζωίας 

«Έχει απόλυτη διαύγεια. Θυμάται με εντυπωσιακή οξυδέρκεια στιγμές από τότε που ήταν μόλις τεσσάρων ετών και δεν παρουσιάζει καμία καρδιαγγειακή πάθηση, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο στους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Τα μόνα προβλήματα που έχει είναι κινητικότητας και ακοής. Είναι απίστευτη», δήλωνε ο ερευνητής της γενετικής.

Το Ρεκόρ Γκίνες είχε αναγνωρίσει επίσημα την Μπράνιας ως τον γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο τον Ιανουάριο του 2023, μετά το θάνατο της Γαλλίδας μοναχής Λυσίλ Ραντόν σε ηλικία 118 ετών. Μετά τον θάνατο της Μπράνιας, ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, η οποία γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1908 και είναι σήμερα 116 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική ερευνητική ομάδα γεροντολογίας.

Διαβάστε ακόμα

Το συγκινητικό μήνυμα του Άκη Σκέρτσου για τον γιο του: «Τον θαυμάζω, είναι μαχητής»

Μελέτη ΕΚΠΑ για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στην Πεντέλη μετά τη φωτιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.