Η καλή σεξουαλική ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Η καλή σεξουαλική ζωή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνες, η ερωτική συνεύρεση είναι ασφαλής σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου και ανακοπής κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης είναι ελάχιστα.

Σεξουαλική ζωή και ψυχική υγεία

Στα σημαντικά συμπεράσματα για ασθενείς, φροντιστές και γιατρούς που προέκυψαν με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου σεμιναρίων, του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» της Γ΄ καρδιολογικής κλινικής του ΑΠΘ, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα, γιατροί και ασθενείς.

«Οι καρδιολογικοί ασθενείς που στην καθημερινότητά τους δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μπορούν να χαίρονται τους ερωτικούς συντρόφους τους. Οι παντρεμένοι είναι προτιμότερο να προτιμούν την ερωτική επαφή εντός γάμου προς αποφυγήν επιπλέον στρες και «παρεξηγήσεων». Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως στηθάγχη, δύσπνοια, βήχας, συνιστάται η άμεση διακοπή της ερωτικής
συνεύρεσης και η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Γ’ καρδιολογικής κλινικής ΑΠΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Βασιλικός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι έρευνες δείχνουν ότι η ερωτική συνεύρεση είναι ασφαλής σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία και τα περιστατικά αιφνίδιου θανάτου και ανακοπής κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης είναι ελάχιστα. Άλλωστε μια ισορροπημένη σεξουαλική ζωή συμβάλλει, όπως και η άσκηση, στη γενικότερη σωματική και ψυχολογική υγεία των καρδιολογικών ασθενών».

Ωστόσο ο κ. Βασιλικός επισήμανε ότι «το σεξ είναι καλό να αποφεύγεται σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια ή στηθάγχη που προκαλούνται με την ελάχιστη κόπωση».
Αναφερόμενος στη ψυχική υγεία, ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι πολλές φορές η εκδήλωση κάποιας χρόνιας νόσου, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συνδυάζεται με αίσθημα άγχους, απόγνωσης και κατάθλιψης.

«Η ψυχική ισορροπία βοηθά σημαντικά και στη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπευτικές οδηγίες. Η διαχείριση του άγχους, η υιοθέτηση θετικής στάσης ζωής, η χρήση τεχνικών χαλάρωσης, όπως οι τεχνικές αναπνοής, ο διαλογισμός και οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις, συμβάλλουν σημαντικά. Για τις περιπτώσεις με εμμένοντα αισθήματα ανησυχίας, άγχους και κατάθλιψης που δυσκολεύουν την καθημερινότητα, είναι απαραίτητη η βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας», είπε ο κ. Βασιλικός.

Την ίδια στιγμή, οι καρδιολογικοί ασθενείς μπορούν να ασκηθούν σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, ενώ είναι σημαντικό να εντάξουν στη διατροφή τους τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Χρήσιμες συμβουλές και κατευθυντήριες οδηγίες, για τη σεξουαλική ζωή, τη διατροφή κια την άσκηση,  πρόκειται να λάβουν οι καρδιολογικοί ασθενείς, οι φροντιστές τους και το κοινό που θα παρακολουθήσουν τη διαδραστική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ημερίδα

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που είναι ζωτικής σημασίας για τους καρδιολογικούς ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και τους φροντιστές τους. Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη καταγράφονται 15-20 θάνατοι ανά 10.000 πληθυσμού από εξωνοσοκομειακή ανακοπή.

Επιπλέον θα γίνει επίδειξη σε πραγματικό χρόνο ψηφιακών εφαρμογών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, καθώς και ενημέρωση σε θέματα διατροφής, άσκησης, ψυχολογίας και σεξουαλικής
δραστηριότητας.

Η ημερίδα αποτελεί το επισφράγισμα της ολοκλήρωσης του δεύτερου κύκλου σεμιναρίων του «Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις» της Γ΄ καρδιολογικής κλινικής του ΑΠΘ.

Διατροφή και άσκηση

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των καρδιολογικών ασθενών παίζει και η διατροφή. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, «συνιστάται μείωση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, όπως τα τηγανιτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σνακ, αλλά και τα λιπαρά κρέατα.

Καλό είναι να προτιμώνται τρόφιμα με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο και τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται σε σολωμό, σαρδέλες και καρύδια. Επίσης οι καρδιολογικοί ασθενείς πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια και να ελαττώσουν την κατανάλωση αλατιού,
καθώς σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο «κρυμμένο» αλάτι σε τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, κ.α.».

Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος, υπεύθυνος και συντονιστής σχολείου ασθενών και ιατρείου καρδιαγγειακής πρόληψης και ψηφιακής καρδιολογίας της Γ’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής ΑΠΘ, Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την ανάγκη της ενυδάτωσης των καρδιολογικών ασθενών, συστήνοντας την κατανάλωση νερού και υγρών, αλλά όχι αναψυκτικών που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Επιπλέον συνέστησε περιορισμένη κατανάλωση
αλκοόλ, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάποιες καρδιαγγειακές παθήσεις συστήνεται πλήρης αποχή από αυτό.

Όσον αφορά την άσκηση, ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι επειδή η καρδιά είναι το κεντρικό όργανο που επηρεάζεται κατά την άσκηση, είναι σημαντικό να γίνεται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση ειδικών. Κεντρικής σημασίας είναι ο προαθλητικός έλεγχος, δηλαδή ο συστηματικός έλεγχος της καρδιάς πριν την έναρξη της άσκησης.

Συμβουλές on line

Ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε και την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας (https://cardio-school.com/) του σχολείου ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις, στην οποία θα υπάρχουν πρακτικές συμβουλές, φόρουμ για τα μέλη που θα εγγραφούν, ερωτήσεις ασθενών και απαντήσεις ιατρών, ειδικά εργαλεία εκπαίδευσης ασθενών.

Διαβάστε επίσης 

5 πράγματα, που δεν πρέπει ποτέ να έχετε στην κρεβατοκάμαρα, για μία υγιή σχέση

ΕΛΣΤΑΤ: Με χρόνιο πρόβλημα υγείας 1 στους 4 – Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνω του 54% των Ελλήνων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.