Σεξ: Τι προκαλεί στην υγεία η έλλειψή του

Το να κάνετε σεξ σε τακτική βάση είναι καλό για την υγεία σας και βοηθάει στο να αποφευχθούν μια σειρά από παθήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή προσβολή, λέει η σύμβουλος σχέσεων, Anna Klepchukova, MD.

Επιπλέον, η συχνή ερωτική επαφή μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η ισορροπία των σεξουαλικών ορμονών (οιστρογόνα και τεστοστερόνη). Αυτό θα μπορούσαν να αποτρέψει καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση.

Αντιθέτως, η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα υγείας.

Το τακτικό σεξ βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προετοιμάζει το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Αυτό σημαίνει ότι το λιγότερο συχνά σεξ μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Κατάθλιψη

Το σεξ είναι ψυχοσωματική διαδικασία. Η σωματική επαφή, ρυθμίζει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

Χωρίς τα οφέλη αυτών των φυσικών τονωτικών της διάθεσης, λένε οι ειδικοί  μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε μελαγχολία και κακή διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνετε κλινικά καταθλιπτικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και η έλλειψη σεξ συνδέονται, αλλά πρόκειται για σύνδεση και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Στρες

Οι άνθρωποι με λιγότερο στρες τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Με δεδομένο ότι το σεξ ανακουφίζει από το άγχος, όταν δεν κάνετε, είναι πιθανότερο να είστε πιο νευρικοί. Σκωτσέζικη μελέτη διαπίστωσε ότι η αντίδραση της αρτηριακής πίεσης στο άγχος ήταν χαμηλότερη σε όσους έκαναν συχνά σεξ.

Πόνοι περιόδου

Το σεξ ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Η συστολή της μήτρας κατά τη διάρκεια του οργασμού, επιταχύνει την αποβολή του αίματος, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τις κράμπες της περιόδου. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών που ανακουφίζουν από τους πόνους.

Υπέρταση

Η τακτική σεξουαλική συνεύρεση μπορεί να την αποτρέψει. Μια μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychology, έδειξε ότι όσοι κάνουν σεξ τακτικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια ευεργετική “παρενέργεια” της σεξουαλικής πράξης, η μείωση του στρες, συμβάλλει στην προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η σχέση μεταξύ στρες και υπέρτασης είναι γνωστή. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται, ότι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο άγχος διάγουν έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής. που χαρακτηρίζεται από παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως το να τρώνε πολλά αλμυρά τρόφιμα.

Το σεξ, ωστόσο, έχει αποδειχθεί από επιστήμονες ότι μειώνει τα σήματα του στρες στον εγκέφαλο.

Αύξηση βάρους

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αύξησης βάρους, αφού στερείς από τον οργανισμό σου μια καλή γυμναστική! Κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής  συνεδρίας καίμε περίπου 200 θερμίδες, που ισοδυναμούν με 15’ γυμναστικής στο διάδρομο!

Διαβάστε επίσης 

Το ντόμινο που πυροδοτεί στο σώμα σου η αρωματοθεραπεία

Απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους με αυτές τις εύκολες συμβουλές

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.