Γνωσιακή συμπεριφορά εναντίον άγχους

 

Η θεραπεία της γνωσιακής συμπεριφοράς (ή CBT) είναι ένας τύπος θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, αν και μπορεί να βοηθήσει και με πολλούς άλλους τύπους προβλημάτων.

Ο Navit Schechter, ένας εξειδικευμένος θεραπευτής CBT με εμπειρία άνω των 12 ετών, εξηγεί τις αρχές της CBT, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας του, για ποιον είναι και πού να πάρει βοήθεια:

Τι είναι το CBT;

Το CBT σας βοηθά να κατανοήσετε πώς οι πεποιθήσεις σας για τον εαυτό σας, τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο επηρεάζουν το πώς αισθάνεστε και τα πράγματα που κάνετε. Αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σας κρατήσει κολλημένους σε μοτίβα αρνητικών συναισθημάτων.

Επίσης σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να ξεφύγετε από αυτούς τους φαύλους κύκλους. Επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε την παρούσα στιγμή, στο «εδώ και τώρα» και σας βοηθά να προσδιορίσετε και να επιτύχετε τους στόχους σας για να αισθανθείτε καλύτερα.

Πώς λειτουργεί το CBT;

Το CBT βασίζεται στην κατανόηση ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, τα σωματικά συμπτώματα και οι συμπεριφορές μας είναι αλληλένδετες και η αλλαγή σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς θα επηρεάσει αυτό που συμβαίνει στους άλλους.

Η CBT αναγνωρίζει ότι αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη εμφανίζονται συνήθως, όχι ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, αλλά από τις προκατειλημμένες ή μη ρεαλιστικές σκέψεις που έχουμε ως αποτέλεσμα αυτής.

Αυτά μπορεί να μας οδηγήσουν να κάνουμε πράγματα που μπορεί να μας βοηθήσουν να αισθανθούμε καλύτερα βραχυπρόθεσμα αλλά να επιδεινώσουμε ή να διατηρήσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα μακροπρόθεσμα.

Πώς διαφέρει από άλλες θεραπείες;

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του CBT είναι ότι βασίζεται στη συνεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι εσείς και ο θεραπευτής σας θα συνεργάζεστε ομαδικά στις συνεδρίες σας για να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τους στόχους που θα θέλατε να πετύχετε και πώς να τα πετύχετε.

Σε σύγκριση με πολλούς άλλους τύπους θεραπείας ομιλίας, το CBT είναι μια σχετικά βραχυπρόθεσμη θεραπεία, συνήθως διαρκεί μεταξύ πέντε και 20 συνεδριών. Αυτές είναι συνήθως εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας μίας ώρας, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο συχνές, ή ελαφρώς μεγαλύτερες ή μικρότερες, ανάλογα με το τι χρειάζεστε.

Δεδομένου ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμη θεραπεία, το CBT είναι μια εστιασμένη θεραπεία και οι συνεδρίες θα επικεντρωθούν γύρω σας βοηθώντας να μετακινηθείτε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στους στόχους που θέλετε να επιτύχετε.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας, εσείς και ο θεραπευτής σας θα προσδιορίσετε πώς μπορείτε να συνεχίσετε τη βελτίωσή σας την επόμενη εβδομάδα με εργασίες εκτός συνεδρίας (μερικές φορές γνωστές ως εργασία στο σπίτι). Αυτό είναι το βασικό συστατικό της θεραπείας με CBT και έχει βρεθεί ότι όσο περισσότερη προσοχή δίνουν οι πελάτες στη θεραπεία τους εκτός της συνεδρίας, τόσο πιθανότερο είναι να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς αναπτύσσονται και συντηρούνται τα συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και μια εργαλειοθήκη στρατηγικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα ξεπεράσετε έτσι ώστε στο μέλλον να είστε σε θέση να γίνετε «ο καλύτερος σας» θεραπευτής’.

Προς το τέλος μιας θεραπείας, εσείς και ο θεραπευτής σας θα αναπτύξετε ένα σχεδιάγραμμα που είναι μια σύνοψη όλων όσων έχετε μάθει στη θεραπεία και ένα αρχείο των στρατηγικών που σας βοήθησαν τις οποίες μπορείτε να κοιτάξετε πίσω, εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια δυσκολίες στο μέλλον.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα 

Το CBT δεν είναι γρήγορη λύση ή «μαγικό χάπι». Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από αυτό, πρέπει να συμμετέχετε ενεργά στην ανάρρωσή σας, να παρακολουθείτε τακτικά ραντεβού και να εφαρμόζετε όσα έχετε μάθει από τη θεραπεία μεταξύ των συνεδριών. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι νιώθουν χειρότερα πριν νιώσουν καλύτερα καθώς αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα προβλήματά τους και πώς τα επηρεάζουν.

Πηγή:netdoctor.co.uk

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.