Τα 4 χαρακτηριστικά των τρολ

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των τρολ (troll) στο Διαδίκτυο.

Τρολ λέγονται τα μυθικά πλάσματα της νορβηγικής μυθολογίας.

Αλλά στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ περιγράφει κάποιον χρήστη, που εκφράζει απόψεις με άσχημο και προκλητικό τρόπο – απόψεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το θέμα, αλλά είναι άσχετες με αυτό – με κύριο στόχο να ενοχλήσει τους άλλους χρήστες και να αναγκαστούν να μπουν σε μια συζήτηση, έχοντας έντονες αντιδράσεις. Για να νιώσει ουσιαστικά ικανοποίηση από όλη αυτή τη διαμάχη.

Η λέξη τρολάρισμα – ιδιαιτέρως της μόδας τελευταία – περιγράφει αυτήν, ακριβώς, τη συμπεριφορά (trolling), αλλά και την κοροϊδία, που υφιστάμεθα από κάποιον, μόνο και μόνο για να νιώσει εκείνος καλά. Άβυσσος η ψυχή…

Ερευνητές, λοιπόν, από το Πανεπιστήμιο Brigham Young διαπίστωσαν ότι, όσοι μοιράζονται τέτοιο περιεχόμενο, έχουν τα χαρακτηριστικά της… σκοτεινής τριάδας, (ναρκισσισμό, μακιαβελιανισμό, ψυχοπάθεια), σε συνδυασμό με σαδισμό, αλλά και με το λεγόμενο schadenfreude, μια γερμανική λέξη που περιγράφει κάποιον, που είναι ευχαριστημένος με τα άσχημα, που συμβαίνουν στους άλλους.

Μάλιστα όσοι έχουν το schadenfreude, θεωρούν το τρολάρισμα ως μια μορφή επικοινωνίας, που εμπλουτίζει, αντί να εμποδίζει, τη διαδικτυακή συζήτηση.

Ο μακιαβελιανισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που υποδηλώνει πονηριά, την ικανότητα χειραγώγησης των άλλων και μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει κάποιος ό,τι χρειάζεται, για να αποκτήσει δύναμη.

Η ψυχοπάθεια είναι μια κοινωνικά ανεύθυνη συμπεριφορά, με παράλληλη παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 438 χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας Reddit.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Media and Society, έδειξε ότι οι άνθρωποι, που χαίρονται με τις αποτυχίες των άλλων, θεωρούν ότι αυτή είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής επικοινωνίας Dr Scott Church, είπε: «Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται, πιθανόν γιατί θεωρείται κατάλληλη για το Διαδίκτυο. Έτσι οι φανατικοί χρήστες της πλατφόρμας Reddit μπορεί να αισθάνονται ότι το τρολάρισμα είναι λειτουργικό, απλά επειδή αυτό κάνουν, όσοι μπαίνουν στο Reddit».

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.