Πόσο επηρεάζει την ψυχολογία η υπερεπένδυση στην επιτυχία των πανελλαδικών εξετάσεων;

Ασφαλώς και αδιαμφισβήτητα, η εκπαίδευση είναι η σημαντικότερη επένδυση στη ζωή ενός ανθρώπου και ειδικά στην ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Είναι καθοριστικό για τη ζωή, να μπορεί το άτομο να σπουδάζει, να έχει παιδεία, να αποκτά ειδική γνώση στο αντικείμενο που το ενδιαφέρει, να εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε συγκεκριμένο επάγγελμα για το καλό του ίδιου και της κοινωνίας.

Η υπερεπένδυση στην επιτυχία των πανελληνίων και το συνεπαγόμενο άγχος γονιών και παιδιών, όπως και η υπέρεπένδυση στο υψηλό επίπεδο προσδοκιών, κάποιες φορές, δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα και σε σπανιότερες περιπτώσεις, διαστρέβλωση της αποτυχίας και του φόβου για αποτυχία, δηλώνει στο HealthStories.gr, η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Και σημειώνει: «Η υπερεπένδυση όμως σε μία εξεταστική δοκιμασία έχει κάποιες φορές επιπτώσεις  στο ψυχολογικό κλίμα της οικογένειας και του ίδιου του εξεταζόμενο».

Τι Μπορούμε να κάνουμε για να δούμε πιο ρεαλιστικά  αυτήν την περίοδο που γεμίζει στρες παιδιά και οικογένειες, οδηγώντας ορισμένες φορές σε υπερβολικές αντιδράσεις;

Σύμφωνα με την κα Θεοτοκα, ακόμα και αν υπάρξει αποτυχία στις εξετάσεις, δεν σημαίνει αποτυχία στη ζωή, δεν σημαίνει ότι αυτό συνεπάγεται  αποτυχία στις εκπαιδευτικές δυνατότητες και απουσία προοπτικής. Δεν είναι το τέλος του κόσμου!

-Θα πρέπει να κάνετε ένα ρεαλιστικό πλάνο επανεκκίνησης.Σπουδές και εκπαίδευση δεν είναι μόνο το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκπαίδευσης, προκειμένου να σπουδάσει και να εκπαιδευτεί κανείς σε αυτό που επιθυμεί και δεν θα πρέπει με τίποτα να το βάζει κάτω και να αδρανεί.

-Μην αφήνετε την αυτοπεποιήθησή σας να πέφτει,να τονώνετε τον εαυτό σας και να του υπενθυμίζετε πάντα τα δυνατά του σημεία. Αν νιώθετε ότι τα έχετε «χάσει»,ρωτήστε τους δικούς σας ανθρώπους για το ποια είναι αυτά.

-Σκεφτείτε εναλλακτικά άλλες σπουδές που θα είχαν ενδιαφέρον για σας,αν αυτές που επιθυμούσατε δεν μπορούν με άλλο τρόπο να γίνουν. Σήμερα υπάρχουν άπειρες δυνατότητες. Οταν ένας άνθρωπος θέλει κάτι και το βάλει στόχο, θα το πετύχει με τον έναν ή άλλο τρόπο.

-Βγείτε από το σπίτι, επισκεφτείτε χώρους που θα μπορούσαν να δώσουν ερεθίσματα για εκπαίδευση (ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, βιβλιοθήκες,ΚΕΚ κλπ) ή προσωρινή εργασία. Μαζέψτε πληροφορίες, άρθρα, συζητείστε, ανταλλάξτε ιδέες και εμπειρίες.

-Επιδιώξτε να βρεθείτε και να μιλήσετε με ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν. Μπορεί να είναι κάποιος παλιός καθηγητής του σχολείου, ή του φροντιστηρίου  ή και κάποιο άτομο από τον κοινωνικό περίγυρο που είχε ανάλογη εμπειρία και την ξεπέρασε και είναι αποκατεστημένο επαγγελματικά.

-Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Μιλήστε με ένα ψυχολόγο να σας κάνει το προφίλ προσωπικότητάς σας για να αναγνωρίσετε τις ικανότητές και τις δεξιότητές σας και να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Σε περίπτωση έντονου στρες, χάνουμε την καθαρή εικόνα του ποιοί είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε και μία τέτοια ψυχολογική αξιολόγηση θα ήταν πολύ χρήσιμη. Μπορείτε επίσης να κάνετε και ένα τέστ νοημοσύνης,όχι τόσο για να μετρήσετε το δείκτη ευφυίας σας, αλλά για να δείτε το εσωτερικό διάγραμμα των γνωστικών σας ικανοτήτων και αυτό να σας προσανατολίσει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά.

-Αν κάνετε μερικά από τα παραπάνω θα δείτε ότι θα βρείτε λύσεις και διεξόδους, θα φύγετε από την αδράνεια και την απογοήτευση και θα ξανααποκτήσετε ενθουσιασμό και κέφι για νέους στόχους και επιτεύγματα.

Δρ. Ίλια Θεοτοκά, Κλινική ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.