Ποιο έχει περισσότερο κορεσμένο λίπος: ένα crash test που θα σας εκπλήξει

Το κορεσμένο λίπος είναι ο εχθρός των αγγείων, γιατί αυξάνει την «κακή» χοληστερόλη LDL, άρα και τις καρδιακές παθήσεις. Είναι σχεδόν απαγορευτικό να υπερβαίνει κάποιος την πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε ποσοστό πάνω από το 10% των θερμίδων.

Αυτό αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, ή 22 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας προτείνει ακόμη λιγότερο ποσοστό – μεταξύ 5% και 6% της ημερήσιιας διατροφής. Σε δίαιτα 2.000 θερμίδων, οι 120 θερμίδες πρέπει να προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά.

Ένα  crash test καθημερινών τροφίμων για την περιεκτικότητα τους σε κορεσμένο λίπος θα σας εκπλήξει:

Παγωτό ή Γιαούρτι;

Το γιαούρτι θεωρείται καλύτερη επιλογή όταν είναι “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά” γιατί έχει μηδαμινές ή ελάχιστες ποσότητες κορεσμένου λίπους.

Κοτόπουλο μπούτι ή φιλέτο σολωμού;

Το μπούτι κοτόπουλου έχει τριπλάσιο κορεσμένο λίπος από μια μερίδα σολομού. Και αυτό χωρίς την πέτσα η οποία προσθέτει περισσότερο κορεσμένο λίπος. Επιλέξτε στήθος κοτόπουλου, καθώς έχει περίπου 1 γραμμάριο ανά μερίδα.

Πίτσα μαργαρίτα ή τσιπς;

Η μαργαρίτα είναι η καλύτερη επιλογή αν μιλάμε για ένα κομμάτι πίτσας. Πότε όμως περιοριστήκατε σε ένα μόνο κόμματί;

Ντόνατ ή αβοκάντο;

Ένα ολόκληρο αβοκάντο έχει μεγάλη ποσότητα λίπους περίπου 4 γραμμάρια, αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα με πολλά οφέλη για την υγεία.

Caffe Latte ή πατάτες τηγανητές;

Μια μικρή μερίδα από τηγανητές πατάτες έχει ακόμα 2 – 3 γραμμάρια κορεσμένου λίπους αλλά και ένας καφές latte έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά. Για να είσαστε σίγουροι δοκιμάστε καφέ με αποβουτυρωμένο γάλα ή πράσινο τσάι.

Βούτυρο ή ελαιόλαδο;

Το βούτυρο έχει τριπλάσιες ποσότητες κορεσμένου λίπους από το ελαιολάδο, το οποίο έχει μόλις 2 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας. Επομένως, επιλέξτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, αλλά να θυμάστε ότι και τα δύο έχουν πολλές θερμίδες, οπότε είναι καλό να μην το παρακάνετε.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.