Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τις ιώσεις

-

Το σώμα μας εκτίθεται σε περισσότερους από 200 ιούς, γι’ αυτό και ο υγιεινός τρόπος ζωής φαίνεται να αποτελεί το κλειδί στον αγώνα κατά του κρυολογήματος και της γρίπης. Όταν ο οργανισμός μας είναι αδύναμος, είμαστε πιο ευάλωτοι στις ιώσεις.

Η κακή διατροφή και κατ’ επέκταση η κακή θρέψη, συμβάλουν στην αδυναμία του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει τυχόν λοιμώξεις, ωστόσο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών μπορεί να δράσει ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεσματικά στην κατασπολέμηση των ιώσεων.

Το στρες φταίει σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή την αποδυνάμωση του οργανισμού και τη μείωση της ικανότητάς του να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Συμβουλές για την ενίσχυση του οργανισμού έναντι των ιώσεων

• Καταναλώνετε 3 κύρια γεύματα καθημερινά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) σε σταθερές ώρες. Κάθε κύριο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία πηγή δημητριακών (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), άπαχης πρωτεϊνης και λαχανικών.

• Εκτός από τα 3 κύρια γεύματα, μπορούν να υπάρχουν και ενδιάμεσα μικρογεύματα-«σνακ» (π.χ. δεκατιανό, απογευματινό).

• Καταναλώνετε ωμά φρούτα και λαχανικά, τα οποία εξασφαλίζουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ιδανικά καταναλώστε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, που μεταφράζεται σε 1-2 σαλάτες και 2-3 φρούτα/ημερα. Τις περισσότερες φορές αρρωσταίνουμε απο αυτά που δεν τρώμε σε επάρκεια, όχι απο αυτά που τρώμε.

• Προσθέστε στα φαγητά τζίντζερ και σκόρδο που βοηθούν στην πέψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

• Βελτίωστε τη λειτουργία του εντερικού συστήματος. Καταναλώστε τροφές πλουσιες σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και φυτικές ίνες, όπως γιαούρτι με πέτσα, ελιές, τουρσί, ξινολάχανο, ωριμασμένα, μαλακά τυριά, όπως το τσένταρ, το γκούντα και η παρμεζάνα.

• Διατηρήστε το σώμα σας επαρκώς ενυδατωμενο, βοθώντας την αποβολή των τοξινών μέσω των υγρών. Καταναλώστε τουλάχιστον 8-12 ποτήρια υγρών την ημέρα, συνυπολογίζοντας το γάλα, το τσάι και τον καφέ.

• Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς τα αλκοολουχα ποτά μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων να καταπολεμούν ιώσεις.

• Διατηρήστε σταθερά και χαμηλά τα επιπεδα του σακχάρου, καταναλωνοντας άπαχες πρωτεϊνες και μην επεξαργασμένους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί και μακαρόνια, φρυγανιές απο πίτουρο βρώμης κ.α.). Τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου μειώνουν την δραστικότητα και ικανότητα των ανοσοποιητικών κυττάρων.

• Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 – 8 ώρες σε ημερήσια βάση. Την ώρα του ύπνου ανανεώνονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας τα κύτταρα πιο ανθεκτικά σε ιούς και βακτήρια.

• Καταπολεμήστε το στρες, επιλέγοντας τροφές που βοηθάνε στην παραγωγή σεροτονίνης και περιορίζουν την έκκριση κορτιζόνης οπως ( λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, ολικής άλεσης δημητριακά, μάυρη σοκολάτα, αβοκάντο, αυγό και γιαούρτι). Το στρές εκθέτει τον οργανισμό σε δυσάρεστες καταστάσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και τον καθιστούν ευάλωτο σε κρυολογήματα.

• Διατηρήστε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας. Η γυμναστική αυξάνει την αντοχή σε ιούς και λοιμώξεις, διεγείροντας την απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση (περίπου 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), ή αντίστοιχα 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση, ή συνδυασμό αυτών.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.