Για ευεξία και καλή υγεία, ιδανική πρόταση αποτελεί η χειμερινή κολύμβηση και μάλιστα σε μεσογειακές θάλασσες, όπως της χώρας μας. Το μυστικό για όσους θέλουν να αρχίσουν την χειμερινή κολύμβηση, είναι να μην διακόψουν καθόλου το κολύμπι μετά το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με έρευνες, το χειμερινό μπάνιο, βελτιώνει τη γονιμότητα και αυξάνει την λίμπιντο.Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη αυξάνονται, βελτιώνοντας την σεξουαλική δραστηριότητα. Το κρύο νερό λειτουργεί και ως το ιδανικό καλλωπιστικό, καθώς σφίγγει το δέρμα και δυναμώνει τους θύλακες της τρίχας, γι’ αυτό και πολλοί όταν λούζονται, ξεπλένουν τα μαλλιά τους με κρύο νερό.
Για να μη θεωρήσουμε, ωστόσο, ότι αυτό το «σπορ» είναι για όσους είναι γενναίοι και αντέχουν, πρέπει να συνηθίσουμε σταδιακά το σώμα μας στο κρύο νερό.
Πριν όμως, από ένα μπάνιο σε παγωμένο νερό το χειμώνα, πρέπει να έχει προηγηθεί εξέταση από κάποιον γιατρό. Ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες και αλλεργίες, δεν πρέπει να το δοκιμάσουν γιατί είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους.
Όσοι είναι υγιείς και αρχίσουν την χειμερινή κολύμβηση, πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό συχνά, ώστε να διαπιστωθεί ότι το κρύο δεν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.
Ο κολυμβητής δεν πρέπει να μένει στάσιμος. Τόσο πριν όσο και μετά το κολύμπι στη θάλασσα, πρέπει να κάνει μια ήπια άσκηση ώστε να ενεργοποιούνται οι μυς.
Δεν πρέπει να έχει φάει πριν, αλλά και να μην κολυμπήσει πολύ βαθιά, γιατί είναι πιο εύκολο να πάθει κράμπα.
Αποφεύγουμε το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει κι όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού.
Κολυμπάμε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά, διότι καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.
Ένα ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά. Ωστόσο, για τους πρωτάρηδες, η χειμερινή βουτιά πρέπει να διαρκεί έως 5 λεπτά.
Μόλις βγούμε από τη θάλασσα σκουπιζόμαστε καλά και ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα