Ασκήσεις για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι

Το λίπος στο συκώτι είναι μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για τον οργανισμό. Για τους περισσότερους η διάγνωση γίνεται τυχαία είτε σε υπέρηχο άνω κοιλίας είτε σε ετήσιο τσεκάπ είτε για άλλα συμπτώματα ή ενοχλήσεις που όμως δεν σχετίζονται με το λίπος στο συκώτι. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) επηρεάζει σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Εκτός από το αλκοόλ και την κακή διατροφή, άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν το αυξημένο βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και η αυξημένη χοληστερίνη, λέει ο γαστρεντελόγός με έδρα τη Νέα Υόρκη, Dr. Peter J. Bangsund.

Λίπος στο συκώτι και άσκηση 

Η άσκηση μειώνει το συνολικό σωματικό λίπος,  Το υπερβολικό βάρος βάζει μια παραπάνω δοκιμασία για το συκώτι. Όταν το συνολικό σωματικό λίπος μειώνεται, ταυτόχρονα μειώνεται η περιεκτικότητα σε λίπος στο ήπαρ, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αυξημένων ηπατικών ενζύμων.

Όταν μια άσκηση προκαλεί σύσπαση και χαλάρωση στη μεσαία περιοχη, τα όργανά σας γυμνάζονται. Αυτή η φυσική δραστηριότητα τονώνει το ήπαρ αυξάνοντας την ικανότητά του να γεμίζει και να αποστραγγίζεται στο μέγιστο. Μεγιστοποιώντας την ικανότητά του κυκλοφορικού, το συκώτι είναι σε θέση να αντισταθεί στην ατροφία του ηπατικού ιστού.

Ασκήσεις για το λίπος στο συκώτι 

Για να προκαλέσετε κίνηση στο συκώτι, η προσοχή σας πρέπει να εστιαστεί στο ίδιο το φυσικό όργανο. Στοχεύστε ακριβώς κάτω από το διάφραγμα, αρχικά στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, το συκώτι βρίσκεται κυρίως κάτω από τα πλευρά. Αν είναι φλεγμονή, το ήπαρ θα προεξέχει προς τα κάτω από τα πλευρά. Επιπλέον, το ήπαρ εκτείνεται πέρα από τη μέση της άνω κοιλίας και μερικώς μέσα στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλίας σας. Ενώ οραματίζεστε το συκώτι, δουλέψτε αυτές τις τέσσερις ασκήσεις για την ενίσχυση της υγείας αυτού του οργάνου:

Πίεση 

Ξαπλώστε με τη κοιλιά προς τα πάνω, αισθανθείτε το συκώτι σας με τα δάχτυλα και των δύο χεριών πιέζοντας απαλά πάνω και κάτω από τα πλευρά σας στη δεξιά πλευρά. Σε αυτή τη θέση, το συκώτι μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και να χαλαρώσει, επειδή οι κοιλιακοί μύες είναι χαλαροί. Δημιουργήστε πιεστικές κινήσεις κάτω από τα πλευρά σας και προς τα πάνω. Κάντε αυτές τις κινήσεις πιέζοντας είκοσι φορές και αυξάνοντας τες καθημερινά, μέχρι να φτάσετε τις 100 ή μέχρι εκεί που το επιτρέπει η κατάστασή σας.

Πίεση και Τρίψιμο 

Ξαπλώστε στη δεξιά σας πλευρά και τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι πάνω από την περιοχή του ήπατος σας. Τοποθετήστε τον εαυτό σας με το κεφάλι να κλίνει ελαφρά προς τα εμπρός και με λυγισμένα τα γόνατα. Αυτό θα χαλαρώσει τους κοιλιακούς μυς και τοποθετεί το συκώτι προς τα εμπρός. Με άρθρωση του αντίχειρα ή με το μαλακό άκρο του δακτύλου, πιέστε καλά κάτω από τα πλευρά και κάντε μασάζ στο ήπαρ.

Χτύπημα – τράνταγμα

Το ελαφρό τρίψιμο του ήπατος εξασφαλίζει μια υγιή δραστηριότητα του ήπατος. Ξαπλώστε στην αριστερή πλευρά σας, όπου το συκώτι κλίνει προς τα εμπρός και οι μύες χαλαρώνουν. Με τη δεξία γροθιά σας, χτυπήστε ελαφρά αλλά γρήγορα στην περιοχή. Ξεκινήστε με 20 ελαφριά χτυπήματα και αυξάνετε καθημερινά μέχρι όσε επιτρέπει η κατάστασή σας.

Περιστροφές του σώματος 

Καθίστε σε όρθια θέση με τα πόδια σταυρωμένα, τοποθετώντας τις παλάμες στη κάτω κοιλιακή χώρα. Στρίψτε τον κορμό προς τα αριστερά και δεξιά 15 φορές. Ξεκινήστε στροφή από την μία πλευρά στην άλλη απαλά, και εάν η υγεία σας το επιτρέπει, κάντε το με ένταση. Στη συνέχεια σε κανονική θέση, ενώστε τα χέρια με τα δάχτυλα μπλεγμένα και σπρώξτε προς τα εμπρός τις παλάμες 8 φορές.

Μόλις συνηθίσετε και εκτελείτε τακτικά αυτές τις τέσσερις απλές ασκήσεις, μπορείτε να προσθέσετε καθημερινά πρωινές διατάσεις και βαθιές αναπνοές στο πρόγραμμα σας.

Διαβάστε επίσης 

Η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών

Ο αντίκτυπος της εμμηνόπαυσης στον εργασιακό χώρο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.