Αίμα στα ούρα: Όλες οι πιθανές αιτίες

Το αίμα στα ούρα δεν είναι φανερό σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, όταν το αίμα δε διακρίνεται με γυμνό μάτι, αλλά μόνο με τη χρήση μικροσκοπίου, η αιματουρία χαρακτηρίζεται μικροσκοπική.  Αντιθέτως, όταν το αίμα είναι ορατό κατά την ούρηση, τότε η αιματουρία χαρακτηρίζεται μακροσκοπική.

Το αίμα στα ούρα δεν προκαλείται συνήθως από κάτι σοβαρό, αλλά σίγουρα πρέπει να το ελέγξει ένας γιατρός, αναφέρουν οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο «Cleveland Clinic» στο Οχάιο των ΗΠΑ  και επισημαίνουν πως οι διάφορες αποχρώσεις των ούρων μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός δείκτη υγείας αλλά και να υποδείξουν ότι πιθανώς κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό.

Σε ποιες αιτίες μπορεί να οφείλεται το αίμα στα ούρα; 

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα μπορεί να οφείλεται είτε σε πάθηση του ουροποιητικού συστήματος, είτε σε άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ειδικότερα, το αίμα στα ούρα μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας των παρακάτω: 

Ουρολοίμωξη

Η μόλυνση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης προκαλεί ουρολοιμώξεις, στις οποίες είναι πιθανή η εμφάνιση αίματος στα ούρα. Επίσης, το αίμα στα ούρα συνοδεύεται από αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και συχνοουρία.

Πυελονεφρίτιδα

Σε περιπτώσεις όπου η ουρολοίμωξη επεκταθεί και μολυνθούν τα νεφρά εκδηλώνεται η πυελονεφρίτιδα. Ο ασθενής εμφανίζει αίμα κατά την ούρηση, πόνο στα νεφρά και πυρετό.

Πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού, όμως συχνότερα εμφανίζεται στα νεφρά. Εκτός από την εμφάνιση αίματος στα ούρα και συχνοουρία, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρότερα συμπτώματα, όπως έντονο πόνο(κολικός) και πυρετό.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Η διόγκωση του προστάτη εκτός από την αιματουρία προκαλεί επιπλέον συμπτώματα όπως δυσφορία κατά την ούρηση ή αίσθημα ατελούς κένωσης.

Φαρμακευτική αγωγή

Αντιπηκτικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα, καθώς και η ασπιρίνη μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την εμφάνιση αίματος.

Καρκίνος προστάτη

Το αίμα στα ούρα μπορεί να υποδηλώνει και κάποια κακοήθεια, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Επομένως, η διερεύνηση του συμπτώματος θα πρέπει να είναι άμεση, διότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη κακοήθειας.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Είναι η συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού που προκαλεί ορατή (μακροσκοπική) αιματουρία.

Συγκεκριμένα τρόφιμα

Τρόφιμα με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως για παράδειγμα τα παντζάρια, μπορεί να είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση κόκκινου χρώματος στα ούρα και να μοιάζει με αιματουρίας.

Κληρονομικές ασθένειες

Το αίμα στα ούρα μπορεί να ευθύνεται σε κληρονομικές ασθένειες όπως η αιμορροφιλία ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Τραύμα

Ένα ενδεχόμενο τραύμα συνήθως στο πίσω μέρος της πλάτης, μπορεί να προκαλέσει αιματουρία, λόγω τραυματισμού των νεφρών.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι κάποιες φορές υπεύθυνα για την εκδήλωση αίματος στα ούρα.

Διαβάστε επίσης 

Αίμα στο άσπρο του ματιού; Πού μπορεί να οφείλεται

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 6,2 χρόνια τα τελευταία 30 χρόνια

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.