Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία;

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η έλλειψη ύπνου, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί υπέρταση. Στη μελέτη, αναλύθηκαν συνδυαστικά τα ευρήματα 16 προγενέστερων, που διεξήχθησαν μεταξύ 2000 και 2023. Οι μελέτες είχαν συμπεριλάβει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εθελοντές σε έξι χώρες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 35 έως 61 ετών και το 61% ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους επί έως και 18 χρόνια. Είχαν επίσης λάβει υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως:

  • Το φύλο
  • Η ηλικία
  • Το μορφωτικό επίπεδο
  • Το σωματικό βάρος
  • Το ιστορικό καπνίσματος

Το συμπέρασμα της νέας ανάλυσης είναι πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά μέσον όρο 7% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση.

Ωστόσο όσο λιγότερο κοιμάται κάποιος, τόσο το χειρότερο. Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν 5 ώρες το βράδυ διέτρεχαν κατά 11% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα με την πίεσή τους.

Τα ποσοστά αυτά δεν μοιάζουν σημαντικά. Αποκτούν όμως άλλη σημασία εάν αναλογιστεί κανείς ότι άλλοι, ισχυροί παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 20%.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν αναλυτικά στις 7 Απριλίου 2024, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC.24).

Κίνδυνος για τις γυναίκες

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην αρτηριακή πίεση φαίνεται να είναι μεγαλύτερες στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, έχουν 7% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εκδηλώσουν υπέρταση λόγω της έλλειψης ύπνου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως ακριβώς μπορεί ο ανεπαρκής ύπνος να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Εκτιμούν όμως ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου στις ορμόνες που ρυθμίζουν το στρες και τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ παραδέχεται ότι δεν κοιμάται αρκετά. Η πολυήμερη έλλειψη ύπνου, μπορεί να μην επιφέρει καμία σοβαρή βλάβη, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση, τότε αργά ή γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές βλάβες ή νευρολογικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης 

Τα ενεργειακά ποτά, αιτία για κακή ποιότητα ύπνου σε νέους

Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.