Bakuchiol, η φυσική εναλλακτική της ρετινόλης

Το Bakuchiol είναι η νέα τάση στην κοσμετολογία για την περιποίηση του δέρματος που είναι πιο ευαίσθητο στα προϊόντα ρετινόλης.

Το Bakuchiol, είναι ένα εκχύλισμα φυτικής προέλευσης με παρόμοιες ιδιότητες με τη ρετινόλη, χωρίς όμως να προκαλεί προβλήματα στο ευαίσθητο δέρμα.

Τι είναι το bakuchiol;

Το εκχύλισμα Bakuchiol προέρχεται από το φυτό Babchi, γνωστό για τα μωβ άνθη του και τη χρήση του στην κινεζική και ινδική ιατρική. Το εκχύλισμα μπορεί να βρεθεί σε καθημερινές ενυδατικές κρέμες, ορούς και κρέμες.

“Χρησιμοποιείται συχνά ως μια πιο ήπια εναλλακτική λύση στη ρετινόλη. Μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να φαίνεται πιο λείο και να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων», εξηγεί ο Δρ Khetarpal από την Κλινική Κλίβελαντ.

Bakuchiol εναντίον ρετινόλης

Η ρετινόλη – μια μορφή βιταμίνης Α – βοηθά στη βελτίωση της ελαστικότητας και του πάχους του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει τη συνολική υφή και εμφάνιση της επιδερμίδας.

Αν και έχει πολλές θετικές ιδιότητες, η ρετινόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα, όπως ξηρό δέρμα, φαγούρα ή ακόμα και αίσθηση καψίματος .

Το Bakuchiol λειτουργεί όπως η ρετινόλη και συγκεκριμένα:

  • Μειώνει τε τη χαλάρωση του δέρματος.
  • Μειώνει τις βλάβες από τον ήλιο και τα σημάδια
  • Δίνει στο δέρμα μια φρέσκια λάμψη.
  • Αποτρέπει το φράξιμο των πόρων.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σε σύγκριση με τη ρετινόλη, το bakuchiol θεωρείται πιο ήπιο για το δέρμα και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για άτομα με δερματικές ευαισθησίες όπως ροδόχρου ακμή ή έκζεμα.

Μια μελέτη δείχνει ότι το bakuchiol λειτουργεί εξίσου καλά με τη ρετινόλη στην αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότιαυτό το συστατικό ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως φαγούρα, ερυθρότητα και ερεθισμό σε σύγκριση με τη ρετινόλη.

Δεν αυξάνει την ευαισθησία στον ήλιο

Η ρετινόλη επιβραδύνει επίσης την παραγωγή μελανίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο ή ηλιακού εγκαύματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε ρετινόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Bakuchiol, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να λεπταίνει το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας – ένας λόγος για τον οποίο η ρετινόλη αυξάνει την ευαισθησία στον ήλιο. Αλλά θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό είτε χρησιμοποιείτε bakuchiol είτε ρετινόλη.

Υπάρχουν παρενέργειες του bakuchiol;

Το Bakuchiol θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους και τείνει να έχει λιγότερους γνωστούς κινδύνους ή παρενέργειες σε σύγκριση με τη ρετινόλη. Αλλά θα εξαρτηθεί επίσης από τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός και την προσωπική εμπειρία με προϊόντα με βάση τη ρετινόλη.

Πριν το δοκιμάσετε, πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Ευαισθησία του δέρματος: Αν και είναι καλά ανεκτό, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμό του δέρματος ή αλλεργικές αντιδράσεις. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς ένα συστατικό μπορεί να αλληλεπιδράσει με το δέρμα σας.
  • Αλληλεπιδράσεις: Εάν χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος ή έχετε συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Γιατί εκνευρίστηκε ο Πρύτανης, η φαρμακοανεργία και ο πόνος για τα γενόσημα

Ατοπική δερματίτιδα σε τι διαφέρει από την αλλεργική

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.