Τι είναι το pH του δέρματος και γιατί έχει σημασία

Oι δερματολόγοι, οι αισθητικοί και οι γκουρού ευεξίας έχουν συχνά διαφορετικές απόψεις για το pH του δέρματος, αλλά όλοι συμφωνούν ότι τα επίπεδα pH είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία του δέρματος.

Το pH είναι μια αριθμητική κλίμακα που δείχνει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι κάτι. Στην κλίμακα pH από 1 έως 14, το 7 είναι ουδέτερο, κάτω από το 7 είναι όξινο και πάνω από το 7 είναι αλκαλικό. Τι σχέση έχει αυτό με το δέρμα;

Το pH του δέρματος είναι φυσιολογικό στο 4,7. Αν αλλάξει αυτό το pH, αλλάζει και το πόσο υγιές είναι το δέρμα.

Το pH μπορεί να επηρεάσει αυτό που ονομάζεται «όξινος μανδύας», ένα λεπτό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος που βοηθά στη διατήρηση ενός ελαφρού pH οξύτητας του δέρματος. Εάν διαταράξετε τον όξινο μανδύα χρησιμοποιώντας υπερβολικά σκληρά προϊόντα, θα αλλάξει και το δέρμα.

Ο όρος «όξινος μανδύας» χρονολογείται από το 1928, όταν επινοήθηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις πρώτες μελέτες για το pH της επιφάνειας του δέρματος, σύμφωνα με μία ανασκόπηση.

Ο όξινος μανδύας αποτελείται από αμινοξέα και γαλακτικά οξέα, συν σμήγμα, γνωστό και ως ελεύθερα λιπαρά οξέα. Ο όξινος μανδύας προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε γήρανση και γενικό ερεθισμό.

Από την Κορέα

Η αύξηση του ενδιαφέροντος στη Δύση για το pH στην φροντίδα του δέρματος πιστώνεται στην επιτυχία της νοτιοκορεατικής περιποίησης. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κορέα ταυτίζονται με έναν ευαίσθητο τύπο δέρματος και μέρος της ερυθρότητας και του ερεθισμού αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην Κορέα. Ως αποτέλεσμα, οι κορεατικές μάρκες ομορφιάς συχνά διαμορφώνουν προϊόντα με χαμηλό pH.

Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί αμφισβητούν τον βαθμό στον οποίο αυτή η εστίαση σε προϊόντα με ισορροπημένο pH έχει σημασία για τον μέσο καταναλωτή. Ο λόγος για τον οποίο δεν το σκεφτόμαστε πολύ είναι επειδή οι επιστήμονες της φροντίδας του δέρματος το έχουν ήδη κάνει, αφού ξέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε προιόντα που να είναι κοντά στο pH του δέρματος, διαφορετικά δεν θα είναι αισθητικά ελκυστικό και θα επιβαρύνουμε την επιδερμίδα.

Το φράγμα του δέρματος είναι ελαφρώς όξινο για έναν λόγο: για να κρατήσει την υγρασία μέσα και τα βακτήρια έξω. Αν το pH είναι πολύ αλκαλικό, το δέρμα θα φαίνεται ξεφλουδισμένο και κόκκινο. Εάν είναι πολύ όξινο, θα αυξήσετε τις πιθανότητες για φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ακμή.

Τα κοινά συστατικά στα καλλυντικά προϊόντα προκαλούν πολλά από τα προβλήματα του δέρματός μας. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν αρώματα, αιθέρια έλαια, ξηραντικές αλκοόλες και σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες όπως το λαυρυλοθειικό νάτριο, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν τον όξινο μανδύα.

«Κανένα προϊόν δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία του δερματικού φραγμού εάν χρησιμοποιείτε άλλο προϊόν που προκαλεί βλάβη. Το σώμα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείς να καπνίσεις ένα τσιγάρο και μετά να φας λίγο μπρόκολο και να ελπίζεις ότι θα ακυρώσουν το ένα το άλλο. Γιατί λοιπόν το δέρμα σας να είναι διαφορετικό; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ανένδοτοι τόσο στη σημασία των συνθέσεων με ισορροπημένο pH όσο και στην αποφυγή των κατηγοριών συστατικών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον όξινο μανδύα», λέει η Tiffany Masterson , η ιδρύτρια της σειράς περιποίησης δέρματος Drunk Elephant με βάση το Χιούστον των ΗΠΑ.

Το pH είναι ένα από τα πολλά συστατικά που διατηρούν το δέρμα υγιές, αλλά δεν είναι το μόνο, ούτε είναι απαραίτητα το πρωταρχικό.

Το pH των καθαριστικών για το ντεμακιγιάζ έχει σημασία γιατί κάτι που έχει υψηλό pH, 9 και άνω, μπορεί να στεγνώσει πολύ το δέρμα σας. Όταν ο όξινος μανδύας και ο φραγμός του δέρματος επηρεάζονται, μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία προκαλούν ακμή και αφυδάτωση, ακόμα και σε ρυτίδες. Όταν το pH του δέρματος είναι κανονικό, θα πρέπει να φαίνεται λείο και ενυδατωμένο.

Διαβάστε επίσης

Συμπτώματα της παραλλαγής JN.1: Είναι πιο συχνή η διάρροια;

Ράντζα: Θα εξαφανιστούν κάποτε από τα νοσοκομεία;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.