Αρκετές είναι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν καλλυντικά αρκετό καιρό μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την εκδήλωση σοβαρών μολύνσεων, αφού το δέρμα γεμίζει με τοξίνες και βακτήρια, λέει η Emma Leslie, makeup artist, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ο Dr Paul Matewele, λέκτορας Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας ανέλυσε στο εργαστήριο πέντε προϊόντα ομορφιάς που είχα λήξει, (ρουζ, βάση, λιπ γκλος, μάσκαρα και κραγιόν) ανακαλύπτοντας ότι ήταν μολυσμένα με έξι διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα πέντε από τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Το κραγιόν εξετάστηκε μετά από χρήση επί 35 μήνες (10 μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης), η μάσκαρα μετά από χρήση επί 10 μήνες (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το ρουζ έπειτα από χρήση επί 22 μήνες (εννέα μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης).
Αντίστοιχα, η βάση είχε συμπληρώσει 17 μήνες χρήσης (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το λιπ γκλος 12 μήνες (δεν είχε ακόμα λήξει).
Τα τέσσερα στα πέντε ληγμένα προϊόντα περιείχαν κατ’ αρχήν το βακτήριο εντερόκοκκος faecalis που αποτελεί κύρια αιτία μηνιγγίτιδας. Από κει και πέρα όλα τα προϊόντα περιείχαν συνδυασμούς και των άλλων πέντε βακτηρίων που ήταν το eubacterium (προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα), η αερομονάδα (αποτελεί αιτία γαστρεντερίτιδας και μόλυνσης των πληγών), ο σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας (έχει υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά), το προπιονοβακτηρίδιο (προκαλεί ακμή) και το εντεροβακτήριο (προκαλεί ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού).
Ληγμένα καλλυντικά; Δείτε από τι κινδυνεύετε
Οι σκιές: είναι το προϊόν που μένει τον περισσότερο χρόνο στο νεσεσέρ, αφού οι γυναίκες φαίνεται να τις χρησιμοποιούν για 7-8 χρόνια, δηλαδή έξι και επτά χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης. Οι ληγμένες σκιές, εκτός από ερεθισμό στο δέρμα μπορούν να προκαλέσουν και οφθαλμολογικά προβλήματα.
Κραγιόν και υγρό make-up: Το επόμενο καλλυντικό που οι γυναίκες κρατάνε και χρησιμοποιούνε… για πάντα, είναι το κραγιόν και το make up. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες τα χρησιμοποιούν 3 και 4 χρόνια, χωρίς να τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι έχουν λήξει χρόνια πριν. Τα παλιά κραγιόν μπορούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τη ανάπτυξη βακτηρίων και τον σχηματισμό διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως έρπη.
Μάσκαρα: Η μάσκαρα πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια 4 μήνες μετά το άνοιγμα της. Πόσες γυναίκες το γνωρίζουν αυτό; Σύμφωνα με την έρευνα, ελάχιστες! Θεωρείται η νούμερο ένα αιτία φλεγμονών και μολύνσεων στα μάτια.
Πούδρα και ρουζ: Τα καλλυντικά που φαίνεται πως οι γυναίκες αντικαθιστούν πιο συχνά είναι η πούδρα και το ρουζ, αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η αντικατάσταση γίνεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη λήξη του προϊόντος.
Σύμφωνα με την Leslie, είναι λάθος να κρατάμε παλιά κραγιόν και σκιές πιστεύοντας ότι θα ξαναέρθουν στη μόδα. Το υγρό make up για παράδειγμα, όταν λήξει, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σταφυλόκοκκο.
Όλα τα καλλυντικά προϊόντα που έχουν να κάνουν με τα μάτια έχουν μεγάλο κίνδυνο να προκαλέσουν βλεφαρίτιδα και άλλες μολύνσεις που θα ταλαιπωρήσουν τα μάτια μας. Οι ληγμένες πούδρες ή το υγρό make up, επίσης, φράσουν τους πόρους με βακτήρια, προκαλώντας σπυράκια, κοκκινίλες και άλλες δερματικές βλάβες.
Διαβάστε επίσης
Ο αντίκτυπος της ακμής στις γυναίκες – Οι σύγχρονες λύσεις
Οι ιδανικές ασκήσεις για γερά οστά