Κάνεις εύκολα μελανιές στο σώμα; Δες τις πιθανές αιτίες

Οι μελανιές που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο χτύπημα, προκαλούν ανησυχία και οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν το «γιατί» τους συμβαίνει.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία, αφού αυτό μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για εσάς. Συνήθως προκαλούνται από χτυπήματα, πτώσεις ή από έντονη πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, λέει ο Michael Grosso, M.D., Chief Medical Officer του Huntington Hospital στη Νέα Υόρκη. «Γενικά, οι μώλωπες προκαλούνται από τραυματικό τραύμα στο δέρμα», εξηγεί.

Ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το χτύπημα, το χρώμα του δέρματος σε εκείνη την περιοχή μπορεί να είναι μαύρο, μπλε, μωβ ή πράσινο και κίτρινο στην περίπτωση που έχουν περάσει κάποιες μέρες.

Πιο επιρρεπείς στους μώλωπες είναι οι ηλικιωμένοι που έχουν πολύ λεπτό δέρμα, καθώς και οι αθλητές που ασκούνται έντονα. Μπορεί να παρατηρηθούν μελανιές στα πόδια, στην κοιλιακή χώρα, ή ακόμα και σε όλο το σώμα.

Υπάρχουν, όμως, διάφοροι παράγοντες, εκτός από τα χτυπήματα ή πεσίματα, που μπορούν να προκαλέσουν μελανιές. Συχνά, ακούμε κάποιον να λέει “βγάζω μελανιές χωρίς να  χτυπάω”.

Πιθανές αιτίες

Ανεπάρκεια βιταμινών

Οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές για το αίμα, βοηθώντας στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και η διατήρηση των επιπέδων στα μέταλλα. Η έλλειψη πολλών από αυτών μπορεί να είναι η αιτία για τη δημιουργία μελανιών.

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C δημιουργεί το κολλαγόνο, το οποίο είναι μέρος της δομής των αιμοφόρων αγγείων. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης C μπορεί να εμφανίζονται μελανιές στο σώμα χωρίς χτύπημα.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να μην πήζει γρήγορα και να μένει κάτω από το δέρμα για αρκετή ώρα, σχηματίζοντας μελανιές.

Φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν την πήξη του αίματος – τα γνωστά αντιπηκτικά – μπορεί να συμβάλλουν πιο εύκολα στη δημιουργία μωλώπων. Το αίμα, εξαιτίας αυτών των φαρμάκων, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πήξει και έτσι συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα.

Επίσης άλλα φάρμακα τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των αιμοφόρων αγγείων ή της φλεγμονής, αυξάνουν τον κίνδυνο της αιμορραγία και κατ’ επέκταση την εμφάνιση μελανιών.

Ηλικία και λεπτό δέρμα

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μελανιές στο σώμα, συγκριτικά με τους πιο νέους. Με την πάροδο του χρόνου η προστατευτική δομή του δέρματος και ο λιπώδης ιστός εξασθενούν και έτσι είναι πιο εύκολο να εμφανιστούν μώλωπες μετά από μικροτραυματισμούς, ενώ επίσης οι μελανιές αργούν να φύγουν.

Στην ουσία, μειώνεται το κολλαγόνο, όπως αναφέραμε παραπάνω και το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητά του, γίνεται πιο λεπτό και ευάλωτο σε μελανιές. (2)

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες έχουν πιο λεπτό δέρμα από τους άντρες και για αυτό μελανιάζουν πιο εύκολα.

Έντονη άσκηση

Πολλές φορές μετά το πέρας έντονης άσκησης της υπάρχει έντονος μυϊκός πόνος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι πιθανό να εμφανιστούν μώλωπες γύρω από τους μύες που έχουν καταπονηθεί.

Στην πραγματικότητα, η έντονη άσκηση μπορεί να τραυματίσει το μυϊκό ιστό κάτω από το δέρμα. Ειδικά στην περίπτωση της άρσης βαρών, κάποια αιμοφόρα αγγεία μπορεί να σπάσουν και το αίμα αρχίζει να διαρρέει στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μελανιών.

Αναιμία

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες, διότι χάρη σε αυτόν σχηματίζονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος διατηρούνται σε υγιή επίπεδα.

Σε περίπτωση χαμηλής συγκέντρωσης είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί αναιμία, η οποία συχνά ισοδυναμεί με την εύκολη εμφάνιση μελανιών.

Ο συνδυασμός μάλιστα με ανεπάρκεια βιταμίνης C, μπορεί να μεγεθύνει το πρόβλημα. Η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, οπότε η έλλειψη της αυξάνει το πρόβλημα της δυσαπορρόφησης του σιδήρου, εμφανίζεται αναιμία και δημιουργούνται πιο εύκολα μελανιές.

Ένδειξη κάποιας πάθησης

Οι μελανιές μπορεί να σχετίζονται  με διάφορες ασθένειες, κυρίως με εκείνες που αφορούν τη πήξη του αίματος. Άτομα με αιμορροφιλία Α ή Β, έχουν χαμηλά επίπεδα του παράγοντα πήξης του αίματος και είναι εύκολο να εμφανίσουν μώλωπες με το παραμικρό.

Επίσης άτομα με θρομβοπενία είναι εξίσου ευάλωτοι στο να εμφανίσουν μελανιές.

Ο διαβήτης από την άλλη μπορεί να μην προκαλεί μεγάλους μώλωπες, αλλά επιμηκύνει το χρόνο παραμονής τους πάνω στο δέρμα μας. Άτομα όμως που κάνουν ινσουλινοθεραπεία, μπορεί να εμφανίσουν μικρές μελανιές στα σημεία όπου το δέρμα τρυπιέται.

Πότε να δω γιατρό;

Οι περισσότερες μελανιές δεν είναι ανησυχητικές και φεύγουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση όμως που ισχύουν κάποια από τα παρακάτω, πρόκειται για ύποπτες μελανιές και  καλό θα ήταν να επισκεφτούμε ένα γιατρό.

  • Μελανιά, που αντί να υποχωρεί αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, ως προς το μέγεθος.
  • Μελανιά που δε βελτιώνεται καθόλου με το πέρασμα των ημερών αλλά παραμένει ίδια .
  • Συνυπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως πυρετός ή δερματικές αλλαγές.
  • Μικρές κόκκινες κηλίδες που μοιάζουν με εξανθήματα βρίσκονται κοντά στην περιοχή της μελανιάς.
  • Μελανιές που πονάνε έντονα, ευαισθησία, τσούξιμο.
  • Αιμορραγία που δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα.

Διαβάστε επίσης

Υπέρταση: Πρακτικές συμβουλές για τη ρύθμιση της

Ταιριάξτε τα ρούχα με το χρώμα των ματιών σας και όχι του δέρματος, λέει νέα έρευνα

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.