9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με ξύδι

Το ξύδι είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τον καθαρισμό ορισμένων επιφανειών στο νοικοκυριό, αλλά υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που μπορείτε να καταστρέψετε αν χρησιμοποιήσετε αυτό το συστατικό. Το ξύδι είναι γνωστό ότι κάνει θαύματα όταν πρόκειται για τον καθαρισμό του σπιτιού, χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, που απωθούν τις δυσάρεστες οσμές και δίνουν λάμψη σε δάπεδα και άλλες οικιακές επιφάνειες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η λέει η Alicia Sokolowski, πρόεδρος και συν-CEO του AspenClean, ορισμένα αντικείμενα στο σπίτι δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με ξύδι, καθώς η επαφή με αυτή την όξινη ουσία μπορεί να τα βλάψει ανεπανόρθωτα.

Καθρέφτες

Το ξύδι και οποιεσδήποτε άλλες διαβρωτικές και όξινες ουσίες όπως ο χυμός λεμονιού ή η μαγειρική σόδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των καθρεπτών. Ο λόγος είναι ότι η οξύτητα του ξυδιού ή του χυμού λεμονιού μπορεί να διαρρεύσει κάτω από την ασημένια επίστρωση που δίνει στους καθρέφτες λάμψη και έτσι να επηρεάσει την ανακλαστική επιφάνεια. Είναι καλύτερο να καθαρίζετε τους καθρέφτες με ένα διάλυμα καθαρισμού τζαμιών και ένα πανί από μικροΐνες.

Πλυντήριο ρούχων ή πλυντήριο πιάτων

Τα άλατα στο πλυντήριο πιάτων ή στο πλυντήριο ρούχων δεν πρέπει ποτέ να αφαιρούνται με ξύδι. Το ξύδι μπορεί να υποβαθμίσει το εσωτερικό από ανοξείδωτο χάλυβα αυτών των οικιακών συσκευών λόγω της υψηλής οξύτητάς του. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν το ελαστικό παρέμβυσμα, η αντλία και ο σωλήνας αποστράγγισης και να προκληθούν μόνιμες διαρροές, σημειώνει

Σίδερο ατμού

Το σίδερο ατμού είναι ένα άλλο οικιακό αντικείμενο που δεν πρέπει να καθαρίζεται με ξύδι. Η αφαλάτωση αυτού του οικιακού αντικειμένου μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά το ξύδι δεν συνιστάται γιατί καταστρέφει το προστατευτικό στρώμα στο εσωτερικό, καθώς και τα πλαστικά, τα ελαστικά και τα μεταλλικά μέρη.

Η ασφαλέστερη μέθοδος απολύμανσης ενός σιδήρου ατμού είναι οι ειδικές λύσεις που προορίζονται για αυτόν τον τύπο εξοπλισμού.

Για να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη οδοντόκρεμα, όχι τζελ, την οποία βάζετε πρώτα σε ένα μαλακό πανί. Στη συνέχεια, σκουπίστε την επιφάνεια του σίδερου και βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια έχει κρυώσει εντελώς από την τελευταία χρήση και ότι η συσκευή είναι αποσυνδεδεμένη από την πρίζα.

Οθόνη τηλεόρασης

Ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση ξεχνάμε να την ξεσκονίζουμε. Η Peterson συνιστά και λέει: «για να διατηρήσετε τη ρουτίνα καθαρισμού της τηλεόρασης σας απλή, κάντε ένα ξεσκόνισμα πάνω από τις οπές αερισμού, τα ηχεία και άλλα ανοίγματα. Εάν η οθόνη χρειάζεται περαιτέρω καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού που φέρει την ένδειξη ότι είναι ασφαλές στις ηλεκτρονικές οθόνες. Επίσης, προσέξτε πόση ποσότητα διαλύματος καθαρισμού χρησιμοποιείτε. Η τηλεόραση σας είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, επομένως δεν πρέπει ποτέ να είναι υπερκορεσμένη με κανένα προϊόν», είπε η Peterson,«Να ψεκάζετε πάντα στο πανί σας, ποτέ απευθείας στη συσκευή».

Τηλεχειριστήρια

Ένα τηλεχειριστήριο χρησιμοποιείται τόσο συχνά στα περισσότερα σπίτια που δεν έχει την ευκαιρία να συσσωρεύσει σκόνη. Ωστόσο, η συχνή χρήση είναι ακριβώς ο λόγος που πρέπει να το καθαρίζουμε συχνά, καθώς τα τηλεχειριστήρια μπορούν να συσσωρεύσουν μικρόβια από τα χέρια μας. Μπορούμε να το καθαρίσουμε με απολυμαντικά μαντηλάκια τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα ή όποτε πιστεύουμε ότι το χρειάζεται.

Ψυγείο

Το μπροστινό και τα πλαϊνά μέρη του ψυγείου μας πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Τα μικρόβια στο εξωτερικό του ψυγείου μπορούν εύκολα να κολλήσουν σε χέρια που στη συνέχεια αγγίζουν το φαγητό που τρώμε. Για να καθαρίσουμε το εξωτερικό του ψυγείου, απλώς κλείνουμε την πόρτα και σκουπίζουμε το εξωτερικό του ψυγείου με ένα σαπουνόπανο. Αν η επιφάνεια είναι inox, η Vera Peterson, η πρόεδρος της Molly Maid, μας συνιστά ένα έξυπνο κόλπο για να το καθαρίσουμε. «Απλώστε baby oil σε ένα πανί από μικροΐνες και σκουπίστε. Και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το παιδικό λάδι δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με το καθαριστικό που αγοράζεται στο κατάστημα».

Μάρμαρο, γρανίτης και άλλα φυσικά πετρώματα

Το μάρμαρο, ο γρανίτης και άλλα υλικά σε πάγκους, δάπεδα και τοίχους ντους και σε άλλα οικιακά είδη, όπως τα σερβίτσια, δεν πρέπει να καθαρίζονται με ξύδι καθώς το οξύ από το ξύδι μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στα φυσικά πετρώματα.

Ξύλινες επιφάνειες

Ο καθαρισμός μιας κερωμένης ξύλινης επιφάνειας με καθαρό ξύδι μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε αραιωμένο ξύδι ή επιλέξτε ένα μη όξινο καθαριστικό που είναι ασφαλές για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες.

Μαχαίρια

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό μαχαιριών, μαγειρικών σκευών και άλλων οικιακών συσκευών κατασκευασμένων από ανοξείδωτο χάλυβα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το ξύδι και να προτιμάτε ένα μη όξινο καθαριστικό. Η παρατεταμένη έκθεση στα οξέα του ξιδιού, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στον ανοξείδωτο χάλυβα.

Διαβάστε επίσης

Δείτε από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που κοιμούνται περίπου 6 ώρες το βράδυ

Ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο και πόνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.