Η εξέταση-κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η δερματοσκόπηση είναι μία μέθοδος που επιτρέπει την διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο, με την προϋπόθεση ότι ο δερματολόγος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία. Με την βοήθεια ενός ειδικού μικροσκοπίου καθίστανται ορατά μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών που βρίσκονται κάτω από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν προληπτικό έλεγχο σπίλων (ελιών) με ειδικό δερματοσκόπιο, που συνήθως συστήνεται μία φορά σε ετήσια βάση αλλά και συχνότερα, εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Η φθινοπωρινή, χειμερινή και πρώιμη ανοιξιάτικη περίοδος, αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τον προγραμματισμένο έλεγχο των σπίλων. Μάλιστα, ενδείκνυται να προηγείται μία απόσταση 4 τουλάχιστον εβδομάδων από την τελευταία έκθεση στον ήλιο, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες αλλαγές που προκαλούν ανησυχία.

Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος αφορά κυρίως άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και φακίδες, μεγάλο αριθμό σπίλων, οικογενειακό ιστορικό, καθώς και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Στις παραπάνω κατηγορίες ασθενών προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση, δερματοσκόπηση και καταγραφή των σπίλων.

Μέσω του προληπτικού ελέγχου σπίλων (ελιών), μπορούμε να:

· εξετάσουμε ολοσωματικά όλους τους σπίλους και τις λοιπές βλάβες του δέρματος

· εντοπίσουμε έγκαιρα ύποπτες μελαχρωματικές αλλά και μη μελαχρωματικές βλάβες

· να διακρίνουμε καλοήθεις από ύποπτες βλάβες και να προγραμματίσουμε κατάλληλη χειρουργική αφαίρεση ή βιοψία.

Η δερματοσκόπηση σπίλων προσφέρεται σε προνομιακή τιμή έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέταση και τον προγραμματισμό ραντεβού μπορείτε να απευθυνθείτε στα Δερματολογικά Ιατρεία των Affidea & City Med σε όλη την Ελλάδα.

Ο προληπτικός έλεγχος συμβάλλει στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, με σκοπό την επιτυχή θεραπεία του. Η πρόληψη περιλαμβάνει τον συχνό έλεγχο του δέρματος με την αυτοεξέταση και την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο για τον καθιερωμένο κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο. Έπειτα η μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και  η σωστή χρήση αντηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη προστασίας SPF έχουν θεμελιώδη σημασία για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος.

Στο Q&A περιγράφονται όσα πρέπει να γνωρίζετε για την δερματοσκόπηση – έλεγχο σπίλων στο πλαίσιο του ετήσιου δερματοσκοπικού και κλινικού ελέγχου υγείας σας.

Ασφαλής, ποιοτική και αποτελεσματική διάγνωση και φροντίδα

Ο εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και η εμπειρία του ιατρικού προσωπικού του Ομίλου Affidea εγγυώνται την σύγχρονη, αποτελεσματική και κυρίως ανθρώπινη προσέγγιση. Η ολοκληρωμένη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των δερματολογικών παθήσεων αντανακλούν την δέσμευση του Ομίλου Affidea και των Δερματολογικών Κέντρων City Med για παροχή ασφαλούς, ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας.

Διαβάστε επίσης 

Πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου του επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με λέιζερ στην εγκυμοσύνη;

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.