Τρίζουν τα δόντια σας; Δείτε ποια πάθηση μπορεί να έχετε

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση λέει ότι μία στις πέντε περιπτώσεις που τρίζουν τα δόντια μας, συνδέεται με διαβήτη και ότι το 22% των ατόμων με διαβήτη έχουν ασθένεια των ούλων. Εάν έχετε διαβήτη και είστε καπνιστής, ο κίνδυνος για ουλίτιδα είναι 20 φορές υψηλότερος.

Η υπεργλυκαιμία και το στόμα σας

Η υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) μπορεί να επιδεινώσει πολύ τα προβλήματα στα δόντια. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, αυξάνεται επίσης η γλυκόζη στο σάλιο σας, η οποία παρέχει «τροφή» στα επιβλαβή βακτήρια στα δόντια, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να κάνει το σάλιο σας παχύρρευστο και να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων, γεγονός που αυξάνει και την ποσότητα της πλάκας.

Πλάκα και πέτρα στα δόντια

Η πλάκα είναι μια μαλακή, κολλώδης μεμβράνη που μπορεί να βρεθεί πιο συχνά στη γραμμή των ούλων. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί με το σωστό βούρτσισμα και το νήμα, μπορεί να μετατραπεί σε πέτρα, η οποία είναι σκληρή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το συνηθισμένο βούρτσισμα και το νήμα. Η πέτρα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρό σας.
Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας που δεν αφαιρείται μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα, φλεγμονώδη ούλα που γίνονται ευαίσθητα, κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση, που ευτυχώς είναι αναστρέψιμη, είναι η γνωστή μας ουλίτιδα, που ταλαιπωρεί το 50% έως 90% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Ο κίνδυνος της περιοδοντίτιδας

Ωστόσο, μια κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα δεν είναι πάντοτε αναστρέψιμη και μπορεί να αναπτυχθεί εάν η ουλίτιδα σας δεν αντιμετωπιστεί. Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση των ούλων που προκαλεί απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια και σχηματισμό κενών ή «τσέπες» γύρω από τα δόντια. Αυτές οι τσέπες συλλέγουν υπολείμματα τροφών και βακτήρια και περιορίζουν την ικανότητά σας να καθαρίζετε τα δόντια σας στο σπίτι. Χωρίς σωστό καθαρισμό, αυτές οι τσέπες μπορεί να μολυνθούν. Καθώς αυτές οι λοιμώξεις εξαπλώνονται μεταξύ των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων, μπορεί να αρχίσουν να βλάπτουν τα οστά και τους ιστούς των ούλων που υποστηρίζουν τα δόντια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρά δόντια, δυσκολία στη μάσηση και τελικά απώλεια δοντιών.

Η σχέση της περιοδοντίτιδας με τον διαβήτη

Η περιοδοντική νόσος είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τον διαβήτη. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για διαβήτη στα οδοντιατρεία είχε ως αποτέλεσμα έως και 30% των ατόμων να διαγνωστούν με προδιαβήτη ή διαβήτη όταν παραπέμπονται στον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Διαβάστε επίσης

Τροφές που βάφουν τα δόντια μας – Πώς θα το αποφύγετε

Πώς να δροσιστείτε χωρίς κλιματισμό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.