Σπυράκια στον λαιμό: Είναι ακμή, μύκητες ή κάτι πιο σοβαρό;

Τα σπυράκια στον λαιμό μπορεί να είναι ακμή, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες για την εμφάνισή τους. Υπάρχουν συχνές δερματικές παθήσεις, που παρουσιάζονται με σπυράκια, μιμούνται την ακμή, αλλά αυτά τα σημάδια στον λαιμό μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό ή απλά ένας ερεθισμός.

Τι είναι τα σπυράκια στον λαιμό;

Τα σπυράκια στον λαιμό εμφανίζονται ως κόκκινα εξογκώματα που μπορεί να έχουν λευκό κεφάλι. Ανάλογα με την αιτία, οι ασθενείς μπορεί να παραπονούνται για κνησμό, πόνο ή να μην έχουν συμπτώματα.

Αιτίες

Πολλές διαφορετικές καταστάσεις μοιάζουν με ακμή στον λαιμό, αλλά ο γιατρός θα πιστοποιήσει περί τίνος πρόκειται και θα ορίσει την κατάλληλη αγωγή. Μερικές από τις καταστάσεις που προκαλούν ή μιμούνται την ακμή με σπυράκια στο λαιμό, είναι:

Θυλακίτιδα
Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή των τριχοθυλακίων που προκαλείται συνήθως από βακτήρια, ερεθισμούς ή μύκητες. Μια παραλλαγή της θυλακίτιδας είναι η θυλακίτιδα που προκαλείται από το βακτήριο της ψευδομονάδας. Αυτά τα ροζ εξογκώματα ή τα λευκά στίγματα μπορεί να προκαλούν φαγούρα ή πόνο.

Εσωτερικές τρίχες
Αυτά τα ροζ εξογκώματα προκύπτουν από τη χρήση παλαιών ξυραφιών ή από την τριβή. Οι τρίχες προεξέχουν έξω από το θύλακα και ξαναβγαίνουν στον θύλακα, κάτι που είναι σύνηθες σε ασθενείς με σγουρά μαλλιά. Μερικοί μπορεί να έχουν λευκά στίγματα.

Εξάνθημα ζέστης
Αυτά τα εξογκώματα προκύπτουν από τον ιδρώτα και τη ζέστη και εμφανίζονται λόγω φραγμένων ιδρωτοποιών αδένων. Αυτά τα ροζ εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν λευκή κορυφή.

Μικρά λευκά εξογκώματα
Αυτά τα μικρά λευκά εξογκώματα μοιάζουν με κύστη. Εμφανίζονται ως αποτέλεσμα φραγμένων πόρων ή τραύματος. Συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

 

 

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από τη αθροιστική έκθεση στον ήλιο και μπορεί να εμφανισθεί με ροζ εξογκώματα συνήθως χωρίς ενοχλήσεις. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να πονάνε στο άγγιγμα ή να αιμορραγούν.

Κερατοακανθώμα
Αυτός είναι ένας άλλος τύπος καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Αυτά τα ταχέως αναπτυσσόμενα, μεγάλα, ροζ εξογκώματα μπορεί να έχουν μία κρούστα αίματος ή μια σκληρή λευκή κορυφή που αναπτύσσεται στο κέντρο της βλάβης. Δεδομένου ότι αναπτύσσονται γρήγορα, είναι συχνά τρυφερά ή επώδυνα.

Μολυσματική τέρμινθος
Αυτή η ιογενής λοίμωξη είναι μεταδοτική και μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο δέρμα. Αυτά τα ροζ εξογκώματα μπορεί να προκαλούν φαγούρα και να αναγκάσουν το άτομο να ξυθεί και να εξαπλώσει τη μόλυνση σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτές οι βλάβες μπορεί μερικές φορές να έχουν μια λευκωπή κορυφή που μοιάζει σχεδόν με φουσκάλα.

Δερματίτιδα εξ επαφής
Είναι ένα εξάνθημα που προκαλείται από άμεση επαφή με ένα ερεθιστικό ή αλλεργιογόνο, συνήθως ένα προϊόν δέρματος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκύψει από επαφή με χημικά καθαρισμού, φυτά ή απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αυτό το κνησμώδες εξάνθημα μπορεί να παρουσιαστεί με πολλά μικρά ροζ-κόκκινα συγκεντρωμένα εξογκώματα.

Διαβάστε επίσης

ΟΕΝΓΕ για ΕΚΑΒ: Εκπαίδευση 7 ημερών σε οδηγούς απορριμματοφόρων ή πυροσβέστες θα οδηγήσει σε νέα Τέμπη

Επιχείρηση Πρωτοβάθμια: Η One Step Care, το ενοποιημένο Σύστημα, η ίση πρόσβαση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.