Ιδρώτας: Ένα αμήχανο σύμπτωμα με πολλά αίτια

Ο ιδρώτας ή εφίδρωση είναι ο μηχανισμός του σώματος να μειώσει την θερμοκρασία του. Το νευρικό σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τους ιδρωτοποιούς αδένες όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Η εφίδρωση εμφανίζεται επίσης – ειδικά στις παλάμες μας – όταν είμαστε νευρικοί. Εκτιμάται μάλιστα, πως επηρεάζει το 1-3% του πληθυσμού. Μπορεί να επηρεάσει άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας αν και συνήθως εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία ή μετά την εφηβία.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Mayo Clinic, η φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα από τους δερματικούς εκκρινείς αδένες διατηρεί τη θερμοκρασία και την ενυδάτωση του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αντιθέτως, η υπερβολική έκκριση ιδρώτα ονομάζεται υπεριδρωσία και αντιστοιχεί σε μια πολύ πιο μεγάλη παραγωγή ιδρώτα από αυτή που χρειάζεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, δηλαδή μία ακίνδυνη αλλά παθολογική κατάσταση ως προς την ποιότητα ζωής του ατόμου

Συνεπώς, περιγράφουμε ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει άμεσα την κοινωνική και εργασιακή ζωή κάθε ανθρώπου που πάσχει από αυτό. Εμφανίζεται με ίση συχνότητα και στα δύο φύλα στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή ή σε όλο το σώμα. Οι περιοχές του σώματος που συνηθέστερα εστιακά προσβάλλονται είναι οι παλάμες, οι μασχάλες, τα πέλματα και σπανιότερα το πρόσωπο.

Ο ιδρώτας διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή

Η πρωτοπαθής, ή αλλιώς ιδιοπαθής εφίδρωση, ή ιδρώτας (αφού δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα) οφείλεται σε υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος με τους ιδρωτοποιούς αδένες και επιδεινώνεται με το stress και τους συναισθηματικούς παράγοντες. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει την ποιότητα ζωής του πάσχοντος, διότι όταν το άτομο βρεθεί σε αγχωτικές ή συναισθηματικά φορτισμένες συνθήκες, ενοχλείται με την έντονη εφίδρωση των μασχαλών ή των πελμάτων ή των παλαμών ή του προσώπου.

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα και με τη ρύθμιση ή θεραπεία του, περιορίζεται ή υποχωρεί και η έντονη εφίδρωση. Τα νοσήματα που προκαλούν υπεριδρωσία, κυρίως γενικευμένη, είναι : νευρολογικές νόσοι ( συριγγομυελία, νόσος Parkinson, σύνδρομο Riley-Day), ενδοκρινοπάθειες ( σακχαρώδης διαβήτης, υπογλυκαιμία, θυρεοτοξίκωση, υπερθυρεοειδισμός, υπερλειτουργία της υπόφυσης), τραυματισμός νωτιαίου μυελού ή γαγγλίων (ατυχήματα μυελού των οστών, σύνδρομο Frey), ή άλλες αιτίες όπως πυρετός, σύνδρομο dumping, καρκινοειδές σύνδρομο, διακοπή λήψης αλκοόλ ή ναρκωτικών, νόσος Hodgkin, εμμηνόπαυση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία και τέλος χολινεργικά φάρμακα.

Ο συνεχής ιδρώτας, καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός σε υποψία δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας καλό είναι να συστήσει εργαστηριακό έλεγχο ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς για να βρεθεί ή να ρυθμιστεί το υποκείμενο νόσημα. Πολλές φορές αρκεί η θεραπεία του αιτίου της για υποχώρηση της εφίδρωσης.

Θεραπεία 

Η υπερβολική εφίδρωση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και ίσως χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.

Ο γιατρός συνήθως θα ξεκινήσει με λιγότερο παρεμβατικές θεραπείες, όπως τη χορήγηση αντιιδρωτικών φαρμάκων. Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Για παράδειγμα:

Προτιμάτε τα φαρδιά και ελαφριά ρούχα

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά καθώς μπορεί να επιτείνουν την εφίδρωση

Φορέστε μαύρα ή λευκά ρούχα για να περιορίσετε τις εκδηλώσεις της εφίδρωσης

Αν τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες όπως:

Ιοντοφόρεση (Στην πληγείσα περιοχή χορηγείται μία μικρή ηλεκτρική ώση μέσω νερού ή μίας υγρής επιφάνειας)

Ενέσεις αλλαντικής τοξίνης

Χειρουργείο

Διαβάστε επίσης

Ιδρώτας: Εύκολα κόλπα για να τον αφαιρέσετε από τα ρούχα

Θαλασσινό αλάτι για ομορφιά και υγεία

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.