Ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς κορονοϊό μπορεί να επηρεάζεται και από του μούσι του, υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες.
Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας και την εφαρμογή της. Για να είναι αποτελεσματική η προστασία, η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο, χωρίς να αφήνει κενά μέσω των οποίων μπορεί να περάσουν μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια.
Το μούσι, ειδικά αν είναι «πλούσιο» μπορεί να εμποδίζει την καλή εφαρμογή της μάσκας, αφήνοντας κενά. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στην περίπτωση της ενισχυμένης μάσκας (Ν95) την οποία πρέπει να φορούν οι επαγγελματίες υγείας και όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με ύποπτα κρούσματα. Η μάσκα αυτή δεν εφαρμόζει καθόλου καλά όταν κάποιος έχει μούσι.
Μάλιστα, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έχει εκδώσει και εικονογραφημένες οδηγίες για να εξηγήσει ποιο είδος… γενειάδας είναι κατάλληλο για μάσκα και ποιο όχι.
«Αν η μάσκα καλύπτει πλήρως το μούσι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, τότε πιθανότατα υπάρχουν κενά που μπορεί να επηρεάζουν την προστατευτική ικανότητα της μάσκας», εξηγεί στο CNN o Qingyan Chen, καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Purdue University Indiana.
Κάθε χιλιοστό μετράει
Από την πλευρά του ο Robinson Peric, ερευνητής στο Πολυτεχνείο του Αμβούργου αναφέρει πως ένα απειροελάχιστο κενο 0.2 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει 2% έως 8% τον αφιλτράριστο αέρα που περνάει μέσα από τη μάσκα, άρα και τα σταγονίδια.
Εκτός της εφαρμογής της μάσκας, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι το μούσι μπορεί να γίνει «φωλιά» για βακτήρια και μύκητες, προκαλώντας ενίοτε και σοβαρά προβλήματα. Βέβαια, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τον αν το μούσι μπορεί να ευνοήσει την προσβολή από ιούς.
Τι μπορείς να κάνεις
Το ιδανικό για καλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό είναι το ξύρισμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόζει καλά η μάσκα στο πρόσωπο.
Αν για οποιοδήποτε λόγο, αυτό δεν αποτελεί επιλογή, οι ειδικοί προτείνουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις ώστε να μειωθεί όσο γίνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.
Μια λύση είναι το τριμάρισμα ώστε το μούσι να περιοριστεί και να μην εμποδίζει την εφαρμογή της μάσκας.
Στο εμπόριο πιθανόν να βρείτε μάσκες σε XL μέγεθος οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά το στόμα, τη μύτη και το μούσι.
Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προμηθευτούν μάσκες ειδικών προδιαγραφών που είναι ειδικά σχεδιασμένες για όσους έχουν μούσι. Για το ευρύ κοινό, αυτές οι μάσκες δεν συμφέρουν.
Υπάρχει και η… πατέντα της διπλής μάσκας: η μία μάσκα φοριέται κανονικά στο στόμα και τη μύτη και η δεύτερη πιο κάτω ώστε να καλύψει το μούσι.
Πηγή: CNN
Διαβάστε επίσης
Νέες οδηγίες για τις μάσκες: τι ισχύει για τις διπλές και τους άνδρες με γένια