Τι σημαίνουν πραγματικά, τα δεδομένα από το έξυπνο ρολόι σας

Όταν οι χρήστες κοιτάζουν το έξυπνο ρολόι τους, μπορεί να αναρωτιούνται τι σημαίνουν πραγματικά τα δεδομένα που βλέπουν στην οθόνη. Από τα βήματα και την πίεση μέχρι το ρυθμό και την καύση θερμίδων, μάθετε τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι μετρήσεις και πώς συλλέγονται τα δεδομένα στο έξυπνο ρολόι.

Τι σημαίνουν πραγματικά, τα δεδομένα από το έξυπνο ρολόι σας

Καύση θερμίδων

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις ενός smartwatch είναι να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόσες θερμίδες καίte κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης προπόνησης ή ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Δεδομένου ότι αυτή η μέτρηση εξαρτάται από την ενεργειακή δαπάνη ενός σώματος, είναι δύσκολο να έχουμε ομοιόμορφα αποτελέσματα επειδή έχουμε διαφορετικούς μεταβολικούς ρυθμούς. Όπως είπε στο CNET ο Πάτρικ Σλέιντ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «οι άνθρωποι δεν μπορούν να βασιστούν απόλυτα στις εκτιμήσεις των έξυπνων ρολογιών».

Πώς έχουν δεδομένα τα έξυπνα ρολόγια για την καύση θερμίδων;

Σύμφωνα με μια μελέτη στο International Journal of Environmental Research and Public Health, ο πιο ακριβής τρόπος για τον προσδιορισμό του αριθμού των θερμίδων που καίγονται είναι η μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των επιπέδων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε αναπνοή. Φυσικά, ένα έξυπνο ρολόι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, επομένως αντ’ αυτού μετρούν τον καρδιακό ρυθμό ενός χρήστη με δεδομένα που έχουν ήδη περαστεί στο ρολόι, όπως ηλικία, βάρος, ύψος, φύλο και τα συνήθη επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, ενώ ορισμένες συσκευές πλησιάζουν περισσότερο την αλήθεια από άλλες, καμία από αυτές δεν μπορεί να είναι τόσο ακριβής όσο η ακριβής τεχνολογία που μετρά την κάυση θερμίδων μέσω της αναπνοής.

Παλμός καρδιάς

Το smartwatch παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη σε ηρεμία, καθώς και τις μέσες και μέγιστες αλλαγές σε αυτόν τον ρυθμό κατά τη διάρκεια διαφόρων σωματικών δραστηριοτήτων. Οι αθλητές τείνουν να βρίσκουν αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες για να καθορίσουν πόσο επίπονες είναι οι προπονήσεις τους.

Πώς έχουν δεδομένα τα έξυπνα ρολόγια για τον καρδιακό ρυθμό;

Τα έξυπνα ρολόγια έχουν συνήθως στην πίσω πλευρά κάποια πάνελ που περιέχουν ηλεκτρόδια επαφής, τα οποία χρησιμοποιούν την επαφή με τον γυμνό καρπό του χρήστη για να διαβάζουν και να προσδιορίζουν τα σήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με αυτά τα ηλεκτρόδια είναι ένας αισθητήρας φωτοπληθυσμογραφίας (ή PPG) που χρησιμοποιεί μια πηγή φωτός και έναν ανιχνευτή στην επιφάνεια του δέρματος για να μετρήσει τις αλλαγές στον όγκο καθώς το αίμα κυκλοφορεί στο σώμα.

Βήματα

Μία από τις πιο κοινές χρήσεις των έξυπνων ρολογιών είναι η παρακολούθηση του αριθμού των βημάτων που θα κάνει ένα άτομο τόσο σε μια δεδομένη ημέρα όσο και σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, όπως μήνες ή χρόνια.

Η δημοτικότητα αυτής της μέτρησης προέρχεται από την ικανότητά της να παρέχει στους χρήστες έναν μετρήσιμο τρόπο για να παρακολουθούν τα βήματά τους.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια τα βήματα;

Αυτή η παρακολούθηση επιτυγχάνεται μέσω αισθητήρων που ονομάζονται επιταχυνσιόμετρα που αντιλαμβάνονται πότε η συσκευή κινείται. Σε ορισμένα μοντέλα υπάρχει ένα γυροσκόπιο που λέει στη συσκευή την κατεύθυνση προς την οποία κινείται ο χρήστης και εάν περιστρέφεται.

Όμως, ενώ υποτίθεται ότι αγνοούν κινήσεις όταν δεν περπατά ο χρήστης, ορισμένες ενέργειες όπως το κάρφωμα στον τοίχο, η οδήγηση ή ακόμα και το πλύσιμο των χεριών, μπορούν να δημιουργήσουν αρκετούς κραδασμούς για να ξεγελάσουν τους αισθητήρες κίνησης ώστε να καταγράψουν ανύπαρκτα βήματα.

Σκάλες και ύψος

Το λογισμικό παρακολούθησης φυσικής κατάστασης που μετρά τα βήματα συνήθως καθορίζει επίσης το ύψος που ανέβηκαν οι χρήστες με αυτά τα βήματα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ποδιών και Αστραγάλων του UCHealth, Δρ. Κένεθ Χαντ, δήλωσε στο US News and World Report ότι η αναρρίχηση σκαλοπατιών όχι μόνο κάνει μια αποτελεσματική προπόνηση cardio χαμηλής πρόσκρουσης αλλά ενισχύει επίσης τους μυς του σώματος. Αυτό εξηγεί πολύ γιατί αυτή η μέτρηση θα άξιζε τον κόπο να παρακολουθήσουν αυτές οι συσκευές.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια τις σκάλες;

Χρησιμοποιούν τους ίδιους αισθητήρες κίνησης που παρακολουθούν τους κραδασμούς στα βήματά. Ωστόσο, τα δεδομένα από αυτούς τους αισθητήρες ενισχύονται από ανιχνευτές πίεσης αέρα.

Η ιδέα πίσω από αυτή τη σχεδιαστική απόφαση είναι ότι καθώς ένα άτομο ανεβαίνει ψηλότερα, η πίεση του αέρα γύρω του τείνει να μειώνεται. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτό που προκαλεί αλλαγές στην πίεση του αέρα. Ως αποτέλεσμα, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να καταγράψουν την άνοδο με ασανσέρ, την είσοδο και την έξοδο από ψηλά κτίρια ή ακόμα και τις ξαφνικές αλλαγές του καιρού.

Κορεσμός οξυγόνου

Αν και αυτό δεν είναι μια δυνατότητα που προσφέρεται από όλα τα έξυπνα ρολόγια, οι κατασκευαστές ορισμένων ισχυρίζονται ότι παρακολουθούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα των χρηστών τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας, αυτή είναι μια μέτρηση της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης στο αίμα που συνδέεται με τα μόρια οξυγόνου σε σύγκριση με την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης που υπάρχει στο σώμα. Όσο πιο κοντά στο 100% πλησιάζει αυτή η ένδειξη, τόσο πιο υγιές είναι το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια το οξυγόνο του αίματος;

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο JMIR Mhealth Uhealth, τα έξυπνα ρολόγια καθορίζουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μετρώντας τις αλλαγές όγκου στην κυκλοφορία του αίματος χρησιμοποιώντας ένα σύστημα φωτός PPG. Αυτό βρίσκεται συνήθως στην πίσω πλάκα του ρολογιού.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα έξυπνα ρολόγια δεν είναι ακόμη ικανά να μετρούν με ακρίβεια τον κορεσμό οξυγόνου με χρήσιμο τρόπο. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι δύσπιστοι για τα δεδομένα από φορετούς ιχνηλάτες γυμναστικής που ισχυρίζονται ότι το κάνουν αυτό.

Διανυθείσα απόσταση

Ένα έξυπνο ρολόι που παρακολουθεί τα βήματα ενός χρήστη παρακολουθεί και τη συνολική απόσταση που ένα άτομο περπάτησε, έτρεξε ή οδήγησε ένα ποδήλατο για μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια την απόσταση;

Τα έξυπνα ρολόγια και άλλοι ιχνηλάτες γυμναστικής με αυτή τη δυνατότητα μετρούν την απόσταση ενός ατόμου χρησιμοποιώντας λογισμικό εντοπισμού τοποθεσίας GPS που αντλεί τα δεδομένα του από δορυφόρους.

Μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου

Ορισμένα αθλητικά ρολόγια υψηλής τεχνολογίας περιλαμβάνουν λειτουργίες για τη μέτρηση του πόσο οξυγόνο καταναλώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Αυτή η τιμή ονομάζεται επίσης μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και εμφανίζεται συχνά ως “VO2max”.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια την πρόσληψη οξυγόνου;

Τα έξυπνα ρολόγια μπορεί να διαφέρουν ως προς τον τρόπο μέτρησης. Ορισμένα, παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη κατά τη διάρκεια αυτού που θεωρούν άνετο τρέξιμο και τον μετρούν παράλληλα με τα προσωπικά δεδομένα που παρέχουν.

Άλλα, χρησιμοποιούν ένα τεστ που περιλαμβάνει τη σύγκριση των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου από τη στιγμή που είναι ξαπλωμένος έως την ώρα που στέκεται.

Ενεργή ζώνη

Η ορολογία “λεπτά ενεργής ζώνης”, “ενεργά λεπτά” ή “λεπτά έντασης”
είναι η παρακολούθηση των λεπτών “καρδιάς” ενός χρήστη κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης εβδομάδας. Η μέτρηση κατηγοριοποιεί επίσης συνήθως μια τέτοια δραστηριότητα ως “μέτρια” ή “έντονη”.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια τα ενεργά λεπτά;

Οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης συγκρίνουν τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας ενός χρήστη με τις «ζώνες» του καρδιακού ρυθμού που θα είχε το άτομο κατά τη διάρκεια μέτριων και έντονων προπονήσεων.

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις συνιστούν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας και 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό βασίζεται στις συστάσεις τόσο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη)

Η συστολική αρτηριακή πίεση αναφέρεται στην πίεση που δημιουργείται στις αρτηρίες κάθε στιγμή που χτυπά η καρδιά ενός ατόμου.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια την συστολική αρτηριακή πίεση;

Ένα έξυπνο ρολόι συχνά μετρά τη συστολική αρτηριακή πίεση χρησιμοποιώντας δεδομένα ηλεκτροκαρδιογραφήματος και προσδιορίζουν τις αλλαγές όγκου κατά την κυκλοφορία του αίματος με τους ανιχνευτές φωτός σε μια συσκευή PPG.

Μόλις συλλεχθούν αυτά τα δεδομένα, το έξυπνο ρολόι τα χρησιμοποιεί στη συνέχεια για να προσδιορίσει τον χρόνο μετάβασης του παλμού ή πόσο χρόνο χρειάζεται ο παλμός από έναν καρδιακό παλμό για να ταξιδέψει κατά μήκος των αρτηριών. Μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο JMIR Mhealth Uhealth, βρήκε ότι οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης συχνά μετρούν αυτήν την τιμή με αμφισβητήσιμη ακρίβεια.

Διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή)

Η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που δημιουργείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά ξεκουράζεται μεταξύ των παλμών.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια τη διαστολική ΑΠ;

Ένας αισθητήρας PPG στην πίσω πλάκα καθιστά πιθανό το ρολόι να χρησιμοποιεί την πηγή φωτός του και τον σχετικό ανιχνευτή για να μετρήσει τις αλλαγές όγκου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του χρόνου διέλευσης του παλμού όπως και στις μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ρυθμός στα βήματα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα έξυπνο ρολόι μπορεί δυνητικά να μετρήσει τον ρυθμό ενός χρήστη, αλλά συνήθως τον υπολογίζει με τον μέσο ρυθμό ανά χιλιόμετρο ενός δρομέα, εκτός εάν τους δοθεί διαφορετική εντολή.

Ορισμένα ρολόγια υπολογίζουν επίσης τον ρυθμό του χρήστη, με τον οποίο το σώμα δεν συσσωρεύει σημαντικά γαλακτικό οξύ στο σώμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πώς μετρούν τον ρυθμό των βημάτων τα έξυπνα ρολόγια;

Ο ρυθμός παρακολούθησης είναι πιθανό να απαιτεί δεδομένα από τα συστήματα GPS που έχει το έξυπνο ρολόι για τη μέτρηση της απόστασης, τα συστήματα χρονομέτρησης για τη μέτρηση της ταχύτητας που διανύεται αυτή η απόσταση και τους αισθητήρες κίνησης βηματικής μέτρησης για την ανίχνευση του μέσου μήκους του βήματος ενός ατόμου.

Όσον αφορά τον ρυθμό, μόνο μέσω του αισθητήρα PPG ενός έξυπνου ρολογιού που παρακολουθεί τις αλλαγές μέσα από το σώμα με φως και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος ενός σώματος μπορεί εύλογα να προσδιορισθεί αν κάποιος τρέχει ή περπατάει.

Ποιότητα ύπνου

Φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα έξυπνο ρολόι θα μπορούσε να είναι ικανό να μετρήσει κάτι τόσο δύσκολο να οριστεί όπως η ποιότητα του ύπνου, αλλά κάποια το κάνουν αυτό εξετάζοντας μερικά βασικά δεδομένα και παράγοντες που γενικά επηρεάζουν τον καλό βραδινό ύπνο.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την κίνηση και τη θέση ενός σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος ύπνου του χρήστη, όπως ο θόρυβος, το φως και η θερμοκρασία.

Πώς μετρούν τα έξυπνα ρολόγια την ποιότητα του ύπνου;

Συνήθως χρησιμοποιείται ένα επιταχυνσιόμετρο, ένα γυροσκόπιο και ένας αισθητήρας προσανατολισμού για να παρακολουθούν τη στάση, τις κινήσεις του χρήστη και την τάση να γυρίζεις ενώ κοιμάσαι.

Κάποια περιλαμβάνουν επίσης ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο για τον προσδιορισμό των επιπέδων θορύβου περιβάλλοντος στο περιβάλλον του ύπνου, καθώς και αισθητήρες φωτός και θερμότητας για τη μέτρηση αυτών των σχετικών παραγόντων.

Με πληροφορίες από androidauthority.com και healthygem.com

Διαβάστε επίσης

6 συμβουλές για να μειώσετε την πρόσθετη ζάχαρη από την ζωή σας

Γκίκας Ξενάκης (Aleria): Η βιωσιμότητα στην κουζίνα, η πορεία της γαστρονομίας και το όνειρο για το δικό του μποστάνι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.