Πόσο αντέχουν οι περισσότερες μεγάλες οικιακές συσκευές και πώς να αυξήσετε την διάρκεια ζωής τους

Σύμφωνα με έρευνες αλλά και από την εμπειρία πολλών, οι περισσότερες μεγάλες οικιακές συσκευές έχουν διάρκεια ζωής περίπου 11 χρόνια.

Όσα χρήματα και να έχετε δαπανήσει, θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις οικιακές συσκευές, ή να κάνετε μία αρκετά δαπανηρή επισκευή.

Δεδομένου ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικιακής φροντίδας και του μαγειρέματος, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε τον κύκλο ζωής τους.

Οι οικιακές συσκευές και η διάρκεια ζωής τους

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών της Αμερικής, οι περισσότερες μεγάλες οικιακές συσκευές διαρκούν από 10,5 έως 11,5 χρόνια και ειδικότερα το πλυντήριο πιάτων 11,4 χρόνια, το ψυγείο και ο καταψύκτης 11,5 χρόνια, το πλυντήριο και το στεγνωτήριο 11 χρόνια και ο φούρνος, η κουζίνα και ο απορροφητήρας 10,5 χρόνια.

Πώς να κάνετε τις οικιακές συσκευές να διαρκέσουν περισσότερο

Αν και αυτοί οι αριθμοί παρέχουν μια γενική οδηγία για το πόσο διαρκούν οι κύριες συσκευές σας, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Πλυντήριο πιάτων

Η σωστή φροντίδα του πλυντηρίου πιάτων σας θα διατηρήσει τη συσκευή σε κορυφαία απόδοση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Συνιστούμε να καθαρίζετε το πλυντήριο πιάτων περίπου κάθε τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων και εάν ξεπλένετε τα πιάτα σας πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο», λέει στο marthastewart.com η ειδικός σε μεγάλη εταιρεία οικιακών συσκευών Bree Lemmen. Εάν το πλυντήριο πιάτων σας διαθέτει φίλτρο, είναι σημαντικό να το καθαρίζετε τακτικά με ξύδι και μαγειρική σόδα ή ένα καθαριστικό σχεδιασμένο για πλυντήρια πιάτων.

Ψυγείο

Ο τακτικός καθαρισμός και η αντικατάσταση του φίλτρου του ψυγείου σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση του σε βέλτιστη κατάσταση—αλλά είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε μερικά βασικά σημάδια και να καλέσετε τους ειδικούς μόλις τα δείτε ή τα ακούσετε. «Αν παρατηρήσετε ότι το ψυγείο σας κάνει δυνατούς θορύβους, δεν ψύχει σωστά ή δεν παράγει πάγο, αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το ψυγείο σας», λέει. “Ωστόσο, συνιστάται να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια πριν αντικαταστήσετε τη συσκευή σας.”

Καταψύκτης

“Για να βεβαιωθείτε ότι ο καταψύκτης σας δεν λειτουργεί “υπερωρίες”, καθαρίζετε συχνά τον καταψύκτη και τους αεραγωγούς και να ελέγχετε για συσσώρευση πάγου”. Είναι εξίσου σημαντικό να μην γεμίζετε υπερβολικά τον καταψύκτη σας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον καταπόνηση.

 

 

Πλυντήριο ρούχων

Αν και πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν το πλυντήριο όταν πρόκειται για οικιακό καθαρισμό, το τακτικό σέρβις αυτής της συσκευής θα βελτιώσει τη μακροζωία της. Καθαρίζετε το πλυντήριό σας περίπου μία φορά το μήνα ή περίπου κάθε 30 κύκλους για να αποτρέψετε τη συσσώρευση και βρωμιά. Ο συχνός καθαρισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συσσώρευσης ρύπων και αλάτων, η οποία μπορεί να καταστρέψει μια συσκευή.

Στεγνωτήριο

Ο τακτικός καθαρισμός του στεγνωτηρίου σας όχι μόνο θα το βοηθήσει να διαρκέσει περισσότερο, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς. «Αν παρατηρήσετε συσσώρευση υπολειμμάτων και χνούδι, πρέπει να καθαρίσετε την οπή του στεγνωτηρίου σας. Το στεγνωτήριο πιθανότατα να μην λειτουργεί το ίδιο καλά εάν δεν καθαρίσετε σωστά τον εξαερισμό και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει βλάβη στη συσκευή ή τα ρούχα σας.

Λάβετε υπόψη όμως ότι κάθε μέρος του στεγνωτηρίου σας έχει διαφορετικές απαιτήσεις καθαρισμού. Για παράδειγμα, οι αεραγωγοί και οι αγωγοί του στεγνωτηρίου μπορεί να χρειάζονται συντήρηση μόνο κάθε δύο χρόνια, ενώ η σήτα με τα χνούδια του στεγνωτηρίου θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε φορτίο.

Απορροφητήρας

Οι απορροφητήρες μπορεί να λερωθούν γρήγορα, καθώς είναι σχεδιασμένοι να απορροφούν το μαγειρικό λίπος και τον ατμό. Ο καθαρισμός του απορροφητήρα εσωτερικά και εξωτερικά είναι σημαντικός για μέγιστη διάρκεια ζωής. Τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται ή να καθαρίζονται συχνά, ανάλογα με τη συσκευή. Εάν ο απορροφητήρας δεν απορροφά τον ατμό και τις μυρωδιές όπως θα έπρεπε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι συσσώρευσης λίπους. Εάν ο καθαρισμός δεν το διορθώσει, ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσετε τη συσκευή.

Φούρνος

Ο φούρνος σας διαρκεί περισσότερο όταν τον αντιμετωπίζετε με προσοχή. Το να καθαρίζετε τον φούρνο σας συχνά και σωστά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τον διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση. Ορισμένοι φούρνοι διαθέτουν μια επιλογή καθαρισμού με ατμό που χρησιμοποιεί θερμότητα και νερό για να μαλακώσει τη βρωμιά στο εσωτερικό της συσκευής.

Κουζίνα

Οι εστίες της κουζίνας θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να διασφαλίζεται ότι η συσκευή λειτουργεί σωστά. «Αν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ζεσταθεί η εστία, αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι μπορεί να είναι ώρα για αντικατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Αυτές είναι οι τροφές για καλύτερο δέρμα συν κάποιες, που δεν περιμένατε

Ακμή σε μικρά παιδιά: Τι να προσέξουν οι γονείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.