Η Σοφί Μαρσό δηλώνει πως είναι sapiosexual – Τι ακριβώς εννοεί;

Η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό παραχώρησε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στη γαλλική Libération όπου και δήλωσε πως είναι sapiosexual. Ένας όρος που μάλλον μας είναι άγνωστος.

Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει τους ανθρώπους που έλκονται από ευφυείς ανθρώπους.

Η Σοφί Μαρσό, το πρώην Bond girl, μίλησε εν συντομία για το τι σημαίνει έλξη προς ένα άτομο, λέγοντας ότι την «ελκύει η ευφυΐα».

Αν και παραμένει πολύ διακριτική στην ιδιωτική της ζωή, για να αποφύγει κάθε είδους εικασία από τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Liberation, είπε ότι «όλα είναι καλά» στα προσωπικά της.

Τι είναι sapiosexual

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει σοφός, λογικός, και τη λέξη sexual, δηλαδή σεξουαλικός.

Σύμφωνα με το Merriam Webster, sapiosexuality χαρακτηρίζεται η έλξη προς την ευφυΐα περισσότερο από άλλα χαρακτηριστικά, όπως η αίσθηση του χιούμορ, ο οικογενειακός προσανατολισμός, η εμφάνιση ή η ενσυναίσθηση, για παράδειγμα.

Συνήθως, θεωρείται συμπληρωματική σεξουαλική ταυτότητα. «Οι περισσότεροι sapiosexuals ταυτίζονται πρωτίστως με έναν άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό και θεωρούν τη sapiosexuality ως πρόσθετη διευκρίνιση ως προς το ποιος τους ελκύει».

Γι’ αυτό και υπάρχει ένας διχασμός, καθώς κάποιοι θεωρούν την sapiosexuality ως έναν ολοκληρωμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ άλλοι λένε ότι περιγράφεται καλύτερα ως «τύπος».

Άλλοι, πάλι, βλέπουν τον όρο με πιο ταξική ματιά, σχολιάζοντας ότι «αποκλείει τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και νευροδιαφορετικότητα». Αυτό τουλάχιστον έχει υποστηρίξει, μέσω Twitter, η Τζεν Τζάκσον, συγγραφέας και αρθρογράφος της Teen Vogue. «Δίνει προνόμια σε παραδοσιακά δεδομένα εξυπνάδας, όπως τα πτυχία και σφραγίδες, τα οποία συνήθως είναι λιγότερο προσιτά στους φτωχούς λαούς».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η sapiosexuality μπορεί να εκδηλωθεί ως προτίμηση σε ανθρώπους που διαβάζουν ένα συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας ή έχουν αποκτήσει ένα συγκεκριμένο πτυχίο ή έχουν παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτό φέρεται να έχει λογική, σύμφωνα με το InStyle.

Διαβάστε επίσης

Long COVID: Αργή υποχώρηση των συμπτωμάτων στη διετία για το 90% των ασθενών

Ο Σύλλογος «Πεταλούδα» επίσημο μέλος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.