Αποχή από το σεξ πριν τον αγώνα – Τι ισχύει τελικά για τους αθλητές

Θέμα πολλών συζητήσεων ανάμεσα σε αθλητές, προπονητές και επιστήμονες έχει αποτελέσει η αποχή από το σεξ πριν από μια σημαντική αθλητική διοργάνωση.

Πολλοί μύθοι έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέμα ενώ έχουν ακουστεί αρκετά και για τις συμπεριφορές μεγάλων αθλητών, όπως π.χ. ο μποξέρ Μοχάμεντ Άλι για τον οποίο πιστεύεται ότι απείχε από το σεξ 6 εβδομάδες πριν από έναν αγώνα.

Τι απαντά η Διεθνής Ένωση Σεξουαλικής Ιατρικής

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το σεξ πριν από την προπόνηση συνήθως δεν επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας ή δύναμης, τουλάχιστον για τους άνδρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες επαρκείς μελέτες για τις γυναίκες.

Πολλοί άνδρες αθλητές που απέχουν από το σεξ πριν τον αγώνα, αισθάνονται ότι η σεξουαλική έλλειψη τους κάνει πιο επιθετικούς και τους δίνει επιπλέον αντοχή. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σχετίζονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης. Δεν είναι σαφές εάν η αποχή από το σεξ ή το σεξ αυξάνει ή μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πιστεύουν ότι το τακτικό σεξ, ακόμη και πριν από ένα αθλητικό γεγονός ή την προπόνηση, βοηθά τους αθλητές να αισθάνονται χαλαροί και περισσότερο συγκεντρωμένοι.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική πράξη καθαυτή δεν θα βλάψει την απόδοση του αθλητή, Η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», όμως, είναι πιθανό να τον επηρεάσει: Αν ο αθλητής ξενυχτήσει και δεν κοιμηθεί αρκετά ή αν καταναλώσει αλκοόλ, πιθανόν να μην έχει την αναμενόμενη ενέργεια στον αγώνα.

Καρδιακός ρυθμός

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακόμη ότι η αθλητική απόδοση μέσα σε λίγες ώρες από το σεξ μπορεί να μην είναι η βέλτιστη, επειδή χρειάζεται αρκετός χρόνος για να σταθεροποιηθεί ο καρδιακός ρυθμός. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι αθλητές κουράζονται πιο γρήγορα.

Τελικά, η απόφαση για την αποχή από το σεξ πριν από έναν αγώνα εξαρτάται από τον αθλητή. Ωστόσο, η διατήρηση άλλων υγιών συνηθειών – όπως ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή – θα ωφελήσει τη βραχυπρόθεσμη αθλητική απόδοση και τη μακροπρόθεσμη ευεξία.

Πηγή: issm.info

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.