Οι 6 “κόκκινες σημαίες” που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η «συναισθηματική νοημοσύνη» ή EQ, αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει, να επεξεργάζεται και να επικοινωνεί τα συναισθήματά του αλλά και των άλλων. Και οι ειδικοί λένε ότι κάθε είδους προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν, όταν ένας σύντροφος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

«Όταν κάποιος έχει υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι σε θέση να προσαρμοστεί, να επικοινωνήσει αποτελεσματικά και να επιλύσει εύκολα τις συγκρούσεις», εξηγεί στο bestlifeonline.com η Lisa Lawless, κλινική ψυχοθεραπεύτρια. «Μπορούν επίσης να προσφέρουν στους συντρόφους τους ζωτική συναισθηματική υποστήριξη, εμπιστοσύνη και οικειότητα».

Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτογνωσία και την ικανότητά του για ενσυναίσθηση. Το EQ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ικανότητα κάποιου να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και να διαχειρίζεται τις συγκρούσεις .

Οι 6 “κόκκινες σημαίες” που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Δείτε τα έξι σημάδια που υποδηλώνουν ότι ο σύντροφός σας μπορεί να έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

1. Δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματά σας.

Όταν λέτε στον/στην σύντροφό σας ότι είστε αναστατωμένοι, πώς αντιδρά; Αναγνωρίζει και αποδέχεται τα συναισθήματά σας και αισθάνεστε ότι σας ακούει και σας καταλαβαίνει; Ή μήπως σας απογοητεύει, και δεν δείχνει ενδιαφέρον για πως αισθάνεστε;
Η αδυναμία επικύρωσης των συναισθημάτων σας είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν έχει την ικανότητα να μπουν στη θέση κάποιου άλλου.

2. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα νεύρα του/της.

Τα παιδιά τείνουν να εκρήγνυνται όταν είναι απογοητευμένα ή αναστατωμένα – αλλά ένα σημαντικό μέρος της ενηλικίωσης περιλαμβάνει το να μάθουν να «ηρεμούν τον εαυτό τους» ή να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα.

Αν φαίνεται ότι τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τον σύντροφό σας σε ανεξέλεγκτες συναισθηματικές εκρήξεις, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Ένας σύντροφος με χαμηλό EQ μπορεί να δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα δικά του συναισθήματα και να ηρεμήσει. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αντιδρούν σαν μικρό παιδί, εκρήγνυται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλει, αντί να εκφράζει τα συναισθήματά του υγιή και ώριμα.

Μπορεί συχνά να αντιδρά σε καταστάσεις με θυμό και επιθετικότητα. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δείχνει έλλειψη αυτοελέγχου και υποδηλώνει ότι μπορεί να μην κατανοεί τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά του στους άλλους.

Το να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθηματικά ερεθίσματα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της συναισθηματικής του νοημοσύνης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του, ώστε να μπορεί να έχει επίγνωση του πώς ανταποκρίνεται σε ορισμένες καταστάσεις.

3. Συμπεριφέρεται με αναίσθητο τρόπο.

Ο σύντροφός σας κάνει περιστασιακά αστεία και σχόλια σε κακή στιγμή και μετά δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιοι προσβάλλονται; Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων και ως εκ τούτου αγωνίζεται να ανταποκριθεί κατάλληλα σύμφωνα με την περίσταση και τον συναισθηματικό τόνο σε κάθε δεδομένη κατάσταση.

Αν το αναφέρετε, μπορεί να γίνει αμυντικό/ή γιατί δεν βλέπει πρόβλημα στη συμπεριφορά τους».

4. Δεν είναι καλός ακροατής.

Εάν ο σύντροφός σας φαίνεται διαρκώς αποσπασμένος ενώ μιλάτε – ή σας διακόπτει – αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτό δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού για τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων ανθρώπων.

Είναι επίσης σύνηθες για άτομα με χαμηλό EQ να κυριαρχούν στις συνομιλίες. Και πάλι, αυτό σηματοδοτεί έλλειψη αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης.

5. Πάντα προσπαθεί να διορθώσει τα προβλήματά σου, ακόμη κι όταν δεν το θέλεις.

Ας υποθέσουμε ότι επιστρέφετε σπίτι μετά από μια φοβερή μέρα στη δουλειά και μιλάτε στον σύντροφό σας για τον συνάδελφό σας που σας φορτώνει τη δική του δουλειά ή για τον πελάτη σας που έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Αντί να πουν, “είναι φοβερό, λυπάμαι πολύ που αναγκάστηκες να το αντιμετωπίσεις”, λένε αμέσως τι έπρεπε να είχες πει στον πελάτη σου ή πώς πρέπει να χειριστείς τον συνάδελφό σου.

Αυτό μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελες ή χρειαζόσουν από αυτούς, εκείνη τη στιγμή, αλλά αν έχουν χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μπορεί να είναι το μόνο που μπορούν να προσφέρουν.

Ένα άτομο με χαμηλότερο EQ δεν θα κάνει ερωτήσεις με ενσυναίσθηση και συχνά είναι τυφλοί σε κοινωνικές ενδείξεις.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπούν ή δεν θέλουν να σας υποστηρίξουν. Αντίθετα, συνήθως θέλουν να λύσουν το πρόβλημα αμέσως και να μην επικεντρωθούν στα συναισθήματα της κατάστασης.

6. Πάντα μετατοπίζει τις ευθύνες του.

Ένας σύντροφος με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να έχει πρόβλημα να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσεις κάποιον άλλον, επειδή δεν υπάρχει εικόνα για τα κίνητρα ή τις φυσικές συνέπειες της συμπεριφοράς του.

Αυτή η άρνηση να αναγνωρίσει το ρόλο του σε μια κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία διαχείρισης και επεξεργασίας των συναισθημάτων ενοχής και ντροπής.

Διαβάστε επίσης

Η φιλόδοξη Φωτεινή, η Όλγα της Υγείας και ο γκρινιάρης Κώστας

Και τώρα δίαιτα: 15 συμβουλές για να αδυνατίσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.