Συμβουλές για να κρατήσετε μακριά τις αλλεργίες από το σπίτι

Είτε υποφέρετε από αλλεργίες κατά τη διάρκεια του έτους, είτε από εποχιακές αλλεργίες, είναι σημαντικό να απομακρύνετε τα αλλεργιογόνα από το σπίτι. Αφαιρέστε το χαλί, ώστε να έχετε λιγότερες επιφάνειες για καθάρισμα. Το πλύσιμο ρούχων και κρεβατιών εβδομαδιαίως με ζεστό νερό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τη μούχλα και να σκοτώσετε τα ακάρεα της σκόνης, αναφέρει στη DailyMail, ο Δρ. Paul Williams MD, αλλεργιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, η σκόνη που συλλέχθηκε από τα υπνοδωμάτια 7.000 νοικοκυριών, είχε κατά 74% τρία έως έξι από τα οκτώ αλλεργιογόνα που έλεγξαν οι ερευνητές. Το υπνοδωμάτιο είναι το μέρος που πρέπει να κάνετε τον πιο τακτικό καθαρισμό, επειδή βρίσκεστε σε αυτό το ένα τρίτο της ζωής σας.

Συμβουλές καθαρισμού για να κρατήσετε μακριά τις αλλεργίες από το σπίτι

Να πλένεις πανάκια και σφουγγαρίστρες από μικροΐνες

Τα πανάκια από μικροΐνες, ειδικά όταν είναι βρεγμένα, προσελκύουν τη σκόνη καλύτερα από τα βαμβακερά. Γι’ αυτό ακριβώς είναι και μια καλή επιλογή για τον καθαρισμό όλων των ειδών των επιφανειών του σπιτιού. Ωστόσο, αμέσως μετά το καθάρισμα, θα πρέπει να τα πλύνεις καλά με ζεστό νερό, το συντομότερο δυνατό. Ομοίως, θα πρέπει να πλένεις και την κεφαλή της σφουγγαρίστρας μετά από κάθε χρήση.

Επίλεξε πανάκια καθαρισμού μιας χρήσης

Για να γλιτώσεις όλα τα παραπάνω και την επαφή με τη σκόνη, πες «ναι» σε πανάκια μιας χρήσης. Με αυτά θα κάνεις το σφουγγάρισμα του σπιτιού, όλη η σκόνη θα συγκεντρωθεί πάνω τους και αμέσως θα τα πετάξεις. Δεν θα χρειαστεί να έρθεις σε επαφή με τη σκόνη για να τα πλύνεις, επιδεινώνοντας τις αλλεργίες σου.

Διάβασε τις ετικέτες

Για το πλύσιμο των ρούχων, επίλεξε απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων που δεν έχουν βαφές, ούτε άρωμα. Κι αυτό, γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι η βαφή είναι συχνά ο «ένοχος» για τον ερεθισμό του δέρματος. Για την καθαριότητα του σπιτιού, αναζήτησε καθαριστικά χωρίς άρωμα και χρησιμοποίησε φυσικά προϊόντα, όπως το λευκό ξύδι, η μαγειρική σόδα και ο χυμός λεμονιού.

Εστίασε στα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα

Πλύνε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τις κουβέρτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε ζεστό νερό. Εάν έχεις αλλεργίες, μην κρεμάς ποτέ τα κλινοσκεπάσματα έξω για να στεγνώσουν. Η γύρη των λουλουδιών θα συσσωρευτεί στα σεντόνια και τα παπλώματα, με αποτέλεσμα όταν τα χρησιμοποιήσεις ξανά να ενταθεί η οποιαδήποτε αλλεργία σου.

Μην στεγνώνετε τα ρούχα έξω

Όταν απλώνουμε τα ρούχα σε σχοινιά για να στεγνώσουν, τα υφάσματα είναι πολύ πιθανό να μαζέψουν γύρη, με αποτέλεσμα όταν τα μαζέψετε να σας δημιουργήσει αλλεργία, αναφέρει Dr Lewis Ziska, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες στο ελάχιστο, πόσο μάλλον αν έχετε ιστορικό σε αλλεργίες, είναι να χρησιμοποιείται στεγνωτήριο.

 Κλείστε τα παράθυρά σας

Παρόλο που ο καιρός είναι πιο ήπιος, οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με αλλεργίες να αντισταθούν στον πειρασμό να ανοίξουν τα παράθυρά τους. Ο Δρ Clifford Bassett, ιατρικός διευθυντής του Asthma and Allergy Care της Νέας Υόρκης, είπε επίσης στη DailyMail, ότι αυτό θα κρατούσε τη γύρη έξω από το σπίτι ή το αυτοκίνητο. «Στο σπίτι ή όταν οδηγείτε, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και βάλτε το κλιματιστικό σε λειτουργία «να ξανακυκλοφορήσει» για να κρατήσετε έξω τη γύρη».

Κάντε ντους πριν πάτε για ύπνο για να φύγει η γύρη από τα μαλλιά σας, να μην κατατεθεί στο μαξιλάρι ώστε να μην την αναπνέετε όλη τη νύχτα.

Διαβάστε επίσης 

8 αντικείμενα που πρέπει να έχετε πάντα στο μπάνιο σας, όταν έρχονται επισκέπτες

Έρευνα του Χάρβαντ αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι με αυτά τα επαγγέλματα νιώθουν πιο δυστυχισμένοι

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.