Όλοι γνωρίζουμε ότι η εργασία μας κατέχει σημαντικό κομμάτι από τη ζωή μας, δίνοντάς μας χαρά και ικανοποίηση και άλλοτε φορτώνοντάς μας με συναισθήματα πεσιμισμού, άνοιας, κόπωσης και απογοήτευσης. Μακροχρόνια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξετάζει τον ρόλο που παίζει η εργασία μας στη συνολική μας ευτυχία και ανακαλύπτει ότι οι άνθρωποι είναι πιο δυσαρεστημένοι όταν καταπιάνονται με ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας.
Όπως εξηγεί η έρευνα, υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο δυστυχισμένο στην εργασία του. Από την χαμηλή αμοιβή, μέχρι τις κακές εργασιακές συνθήκες και τους «δύσκολους» συναδέλφους. Ωστόσο φαίνεται πως σχεδόν όλες οι δουλειές που κάνουν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Robert Waldinger, MD, καθηγητή ψυχιατρικής στο Harvard Medical School διευθυντή του Harvard Study of Adult Development που μίλησε στο CNBC.
Η μοναχικότητα οδηγεί στη δυστυχία
Σύμφωνα με τα ευρήματα το χαρακτηριστικό αυτό είναι πως όλες αυτές οι δουλειές είναι μοναχικές. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν λίγη ή ελάχιστη ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν δίνουν ευκαιρίες για να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις με συναδέλφους (όπως π.χ. οι οδηγοί φορτηγών, κούριερ και οι security σε νυχτερινές βάρδιες) είναι αυτές που συχνότερα οδηγούν στην επαγγελματική δυστυχία.
«Το αίσθημα της αποσύνδεσης από τους άλλους στη δουλειά δεν είναι μόνο ένα ψυχολογικό πρόβλημα», εξήγησε ο Waldinger. «Όπως δείχνουν άλλες μελέτες, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου με την πάροδο της ηλικίας σε παρόμοιο βαθμό με το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Όταν σε ενθαρρύνουν να εργάζεσαι σε ομάδες, είναι πιο εύκολο να χτίσεις θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου», συμπλήρωσε.
Αν και πολλοί διευθυντές πιστεύουν ότι η παραγωγικότητα πέφτει όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται μαζί στην ίδια αίθουσα και συνομιλούν ή γελούν, κάνουν λάθος. Σύμφωνα με τον συνάδελφο του Waldinger, Marc Schulz, αναπληρωτή διευθυντή της μελέτης και συν-συγγραφέα του βιβλίου “The Good Life”, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: «Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν καλό φίλο στο γραφείο είναι πιο παραγωγικοί και πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά από εκείνους που δεν έχουν», υποστηρίζει ο καθηγητής.