Ξεσκονίζετε το σπίτι και την επόμενη μέρα η σκόνη είναι πάλι εκεί. Αναρωτιέστε γιατί το σπίτι σας φαίνεται να συσσωρεύει τόση σκόνη, ενώ την κυνηγάτε μετά μανίας.
Αν και ο ένοχος θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το να αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά ή να γίνονται οδικές εργασίες ή κατασκευές ακριβώς έξω από την πόρτα σας, υπάρχουν πολλές πηγές σκόνης, που πιθανώς δεν σκέφτεστε. Ή, ίσως η σκόνη μαζεύεται συχνά στην άκρη όταν κάνετε τακτικές εργασίες καθαρισμού του σπιτιού σας.
Το ξεσκόνισμα είναι μια εύκολη αγγαρεία, αλλά η συσσώρευση σκόνης στις επιφάνειες μπορεί όχι μόνο να κάνει το σπίτι σας να φαίνεται πιο βρώμικο, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συνολική ποιότητα του αέρα.
Γιατί το σπίτι μου έχει τόση σκόνη;
Υπάρχουν αρκετές κρυφές πηγές σκόνης σε κάθε σπίτι, σύμφωνα με το realsimple.com. Μια συσσώρευση σκόνης στο σπίτι είναι συχνά το αποτέλεσμα κακής ροής αέρα. Ένας συνδυασμός κακής ροής αέρα και όχι τόσο συχνού καθαρισμού μπορεί να οδηγήσει τη σκόνη και τα ακάρεα σκόνης να εγκατασταθούν άνετα σε πολλές περιοχές του σπιτιού σας.
Τα ακάρεα σκόνης ζουν σε στρώματα, μαξιλάρια και ταπετσαρίες. Έτσι, εάν δεν έχετε αλλεργικά περιβλήματα για στρώματα και μαξιλάρια, ίσως θελήσετε να αγοράσετε, καθώς μπορούν να αποτρέψουν την εγκατάσταση νέων ακάρεων σκόνης σε αυτές τις περιοχές και να ερεθίσουν άτομα με αλλεργίες και άσθμα.
Οι κουρτίνες είναι ένας άλλος κοινός ένοχος. Μπορεί να χρειάζεται να καθαρίζετε τις κουρτίνες σας πιο συχνά με στεγνό καθάρισμα ή, τουλάχιστον, να χρησιμοποιείτε κουρτίνες που πλένονται στο πλυντήριο.
Τα χαλιά μπορεί να είναι μια άλλη σημαντική πηγή σκόνης. Γι αυτό πρέπει να τα καθαρίζεται ακόμα πιο συχνά.
Ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη σκόνη είναι να καθαρίζετε τα φίλτρα σε διάφορα συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, υπολογιστών κ.λπ.
Επίσης, οι γάτες, οι σκύλοι και άλλα οικιακά κατοικίδια τείνουν να είναι μια σημαντική πηγή σκόνης. ίσως χρειάζεται να κάνουν μπάνιο πιο συχνά.
Λάβετε υπόψη ότι όλες αυτές οι προσπάθειες, ακόμη και όταν συνδυαστούν, δεν θα σας απαλλάξουν εντελώς από τη σκόνη και τα ακάρεα σκόνης. Ωστόσο, μπορούν να μειώσουν την έκθεσή σας σε αυτά.
Πόσο συχνά πρέπει να ξεσκονίζετε;
Να θυμάστε ότι το ξεσκόνισμα δεν είναι μόνο το σκούπισμα της σκόνης σε σκληρές επιφάνειες. Περιλαμβάνει επίσης σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και τακτικό πλύσιμο σεντονιών. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, αν είναι δυνατόν.
Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται κουραστικό, μπορείτε πάντα να διαχωρίζετε αυτές τις μεμονωμένες εργασίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πλένετε και να αλλάζετε τα σεντόνια σας κάθε Κυριακή, να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα κάθε Παρασκευή και να σκουπίζετε τις σκληρές επιφάνειες άλλη μέρα της εβδομάδας.
Πώς να απαλλαγείτε από τη σκόνη στο σπίτι σας
Μια εύκολη λύση για τη μείωση της σκόνης είναι να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα πιο συχνά. Εάν σκουπίζετε ήδη με ηλεκτρική σκούπα εβδομαδιαία ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα και η σκόνη εμφανίζεται πάλι και η ηλεκτρική σκούπα σας λειτουργεί σε καλή κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε ή να καθαρίσετε το φίλτρο για να μεγιστοποιήσετε την αναρρόφηση.
Σκεφτείτε να επενδύσετε σε μια ηλεκτρική σκούπα ρομπότ. Μπορείτε ακόμη και να το προγραμματίσετε να καθαρίζει καθημερινά. Οι σκούπες ρομπότ είναι ιδανικές για την εξάλειψη της σκόνης κάτω από μεγάλα ή χαμηλά έπιπλα, όπου μια τυπική σκούπα ή ακόμα και μια ηλεκτρική σκούπα με ραβδί δεν χωράει παντού.
Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα που αφαιρεί τα σωματίδια σκόνης από τον αέρα.
Τέλος, μπορεί απλώς να χρειαστεί να ξεσκονίζετε πιο συχνά. Χρησιμοποιήστε πανί ή ξεσκονόπανο από μικροΐνες εάν είναι δυνατόν.
Διαβάστε επίσης
Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023 του υπουργείου Υγείας – Οι 6 φιλόδοξοι στόχοι