9 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε σε ένα δείπνο, σύμφωνα με τη νέα εθιμοτυπία

Η εθιμοτυπία και ο παραδοσιακός τρόπος πρόσκλησης και συγκέντρωσης σε δείπνο που απολάμβαναν παλιά οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, με την έλευση των smartphone, του email, των εικονικών προσκλήσεων και των σύγχρονων κανόνων.

Η σύγχρονη γενιά επικεντρώνεται περισσότερο στην εμπειρία της συγκέντρωσης, αντί να τηρεί επίσημα, άκαμπτα έθιμα και πρακτικές. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα είναι διαχρονικά και είναι απλά καλοί τρόποι.

Οι προσκλήσεις για δείπνο, μετά τα χρόνια της πανδημίας, πληθαίνουν καθώς οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν ένα τραπέζι με φίλους και γνωστούς, αλλά και εδώ υπάρχει η εθιμοτυπία

9 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε όταν είστε καλεσμένος σε δείπνο, σύμφωνα με την νέα εθιμοτυπία

Ακολουθήστε και τις εννέα συμβουλές και σίγουρα θα είστε το αγαπημένο πρόσωπο των οικοδεσποτών:

1. Μην συμπεριφέρεστε σαν να πηγαίνετε σ’ ένα πάρτι που δεν απαιτεί προετοιμασία

Μετά την RSVP (στα ελληνικά “επιβεβαιώστε την παρουσία σας”), την οποία θα έπρεπε ιδανικά να κάνετε το συντομότερο δυνατό, αφού είστε σίγουροι ότι μπορείτε να παρευρεθείτε, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε την προηγούμενη μέρα ή την ίδια μέρα, είναι να καλέσετε ή να στείλετε μήνυμα για να ρωτήσετε τον οικοδεσπότη: “Μπορώ να σε βοηθήσω; Χρειάζεσαι να μαγειρέψω κάτι; Θες να έρθω λίγο νωρίτερα για να σε βοηθήσω;”.

Πολλές φορές οι οικοδεσπότες συνειδητοποιούν ότι έχουν ξεχάσει ένα ή δύο πράγματα την ημέρα του δείπνου.

2. Μην φέρετε άλλο άτομο χωρίς να έχετε ενημερώσει προηγουμένως

Η πρόσκληση θα πρέπει να διευκρινίζει εάν απευθύνεται σε εσάς, σε ολόκληρη την οικογένεια ή τον σύντροφό. Εάν δεν είστε σίγουροι, απαντήστε με το RSVP σας ή μιλήστε με τον οικοδεσπότη για να ρωτήσετε.

Μία από τις πιο αγενείς κινήσεις που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε επισκέπτης είναι να εμφανιστεί με έναν επιπλέον καλεσμένο-έκπληξη. Ρωτήστε προτού υποθέσετε ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα”.

3. Μην εμφανιστείτε πολύ νωρίς

Μην φτάσετε πριν από τη δηλωμένη ώρα έναρξης της πρόσκλησης, γιατί μπορεί ο οικοδεσπότης να είναι στο μπάνιο και να μην έχει ετοιμαστεί ακόμα για να σας υποδεχθεί. Αρκετό άγχος θα έχει εκείνη την ημέρα, μην προσθέσετε κι άλλο.

Εάν θέλετε να κάνετε όπως κάνουν οι Γάλλοι, έχετε στη συνέχεια ένα παράθυρο 15 λεπτών για να φτάσετε.

Ανεξάρτητα από το γιατί, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε γύρω από το τετράγωνο επτά φορές για να παρκάρετε, φτάστε εσκεμμένα στο δείπνο με λίγο λιγότερο από 15 λεπτά καθυστέρηση. Οι Γάλλοι τον αναφέρουν ως “le quart d’heure de politesse”, που μεταφράζεται “τα 15 λεπτά ευγένειας”. Είναι κώδικας συμπεριφοράς να προσφέρετε ευγενικά στον οικοδεσπότη λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τυχόν ξαφνικές εργασίες.”

4. Μην φτάσετε με άδεια χέρια

ΝΑΙ, πρέπει να αγοράσετε κάτι και μην σκέπτεστε πάντα τι θα θέλατε εσείς.
Τα καλύτερα δώρα για μία τέτοια περίσταση είναι

  • Κεριά, για χρήση μετά το δείπνο
  • Δώρα αυτοφροντίδας όπως λοσιόν ή οποιοδήποτε είδος περιποίησης που ξέρετε ότι θα απολαύσουν
  • Γλυκά (έχοντας επίγνωση των διατροφικών περιορισμών της οικογένειας υποδοχής)
  • Φυτά σπιτιού
  • Ένα ιδιαίτερο ρόφημα για να το απολαύσουν την επόμενη μέρα, όπως τσάι ή καφές
  • Ένα μπουκάλι κρασί, για να το μοιραστείτε.

Καλό είναι να αποφύγετε ακριβά ή περίτεχνα αντικείμενα, καθώς δεν είναι η ώρα να το παρακάνετε και να ξεπεράσετε τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους ή να τους κάνετε να νιώθουν ότι σας χρωστάνε.

Αν το δείπνο είναι σε υπαίθριο χώρο και θέλετε να κάνετε τη διαφορά, μαζί με το δώρο σας, φέρτε και μία σακούλα πάγου!

Ο πάγος τελειώνει πάντα πολύ γρήγορα και ο οικοδεσπότης θα σας ευγνωμονεί.

5. Μην ντρέπεστε

Προσπαθήστε να “διαβάσετε” τον χώρο και τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους. Συχνά, υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζουν όλους (ή κανέναν) και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μια συζήτηση. Επιδιώξτε να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που δεν συνδέονται απαραίτητα με την εργασία τους, όπως για τα χόμπι, τα κατοικίδια, την διασκέδαση…

Να θυμάστε ότι ούτε αυτή είναι η ώρα για μονόλογο. Οι συζητήσεις έχουν αμφίδρομη κατεύθυνση.

Μη μιλάτε για τον εαυτό σας όλη την ώρα. “Αντίθετα, προσπαθήστε να κάνετε τους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες για τον εαυτό τους. Αυτό βοηθά να σπάσει ο πάγος.

6. Μην αλλάζετε την ροή της εκδήλωσης

Κάποιος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο σχεδιάζοντας μια βραδιά για εσάς, γι’ αυτό ακολουθήστε τη ροή. Τα δείπνα διαρκούν μόνο μερικές ώρες, ώστε να μπορείτε να ακολουθήσετε το σχέδιο κάποιου για μερικές ώρες χωρίς να αλλάξετε εσείς το πρόγραμμα.

7. Μην ενοχληθείτε για τις διατροφικές προτιμήσεις

Μην απαγγείλετε ολόκληρη τη λίστα με διατροφικούς περιορισμούς ή προτιμήσεις που έχετε στον οικοδεσπότη σας, εκτός κι αν έχετε μια θανατηφόρα τροφική αλλεργία ή υπάρχει κάποιο συστατικό που θα μπορούσε να σας στείλει στο νοσοκομείο.

Ο οικοδεσπότης θα ξέρει ιδανικά να ρωτήσει εκ των προτέρων ή να έχει διάφορες διαθέσιμες επιλογές για πιάτα διαθέσιμες.
Δώστε ευγενικά —και όσο πιο διακριτικά γίνεται— τα πιάτα που δεν μπορείτε να φάτε.

Εάν δεν μπορείτε να φάτε κάτι, μπορείτε να ρωτήσετε ήσυχα τι περιέχει κάτι. Μπορείτε απλά να τραβήξετε τον οικοδεσπότη στην άκρη και να ρωτήσετε: “Έχω κοιλιοκάκη και δεν μπορώ να φάω γλουτένη, ποια πιάτα είναι ασφαλή για μένα; ”

Είναι δίκαιο να ρωτάτε, αλλά δεν χρειάζεται να επισημαίνετε κάθε πιάτο που δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να φας.

8. Μην συμπεριφέρεστε σαν να τα φροντίζουν όλα οι νεράιδες που καθαρίζουν

Πάντα, μα πάντα, να προσφέρετε βοήθεια για το μάζεμα και το καθάρισμα, το απαιτεί η σύγχρονη εθιμοτυπία σε ένα δείπνο. Η προσφορά σας μπορεί να απορριφθεί, κάτι που φαίνεται να είναι η τυπική απάντηση. Καλό είναι να επιμείνετε για δεύτερη φόρα και να πείτε στον οικοδεσπότη σας να απολαύσει χρόνο με τους καλεσμένους του.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι να ζητήσετε και από τους άλλους καλεσμένους να βοηθήσουν και να μεταφέρουν τα πιάτα στην κουζίνα και να συμμαζέψουν ή να καθαρίσουν. Η δουλειά θα γίνει πιο γρήγορα, και μετά μπορείτε να χαλαρώσετε όλοι μαζί.

Εάν δεν θέλουν οπωσδήποτε να δώσετε ένα χέρι (ίσως η κουζίνα τους να μην είναι σε κατάσταση για επισκέπτες), θα μπορείτε να το καταλάβετε από τη γλώσσα του σώματος και την ανταπόκριση του οικοδεσπότη στην προσφορά σας. Μην πιέζετε, εάν ο οικοδεσπότης επαναλάβει ότι θα προτιμούσε να καθαρίσει αργότερα.

9. Μην ξεχνάτε να περνάτε καλά

Μην παρασυρθείτε από την επίσημη εθιμοτυπία σε ένα δείπνο. Να είστε συμπονετικοί, ευγενικοί και ενήμεροι για το τι κάνουν ή λένε οι άλλοι άνθρωποι. Λάβετε υπόψη ότι έχετε προσκληθεί σε μια εκδήλωση που κάποιος έχει αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για εσάς. Για αυτούς είναι τεράστια απογοήτευση αν κάποιος δεν διασκεδάζει. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί για τα πράγματα που λέτε ή κάνετε και τα οποία θα υπονοούν στον οικοδεσπότη σας ότι δεν περνάτε καλά.”

Να είστε προσεκτικοί, να είστε αυθεντικοί και το πιο σημαντικό, να διασκεδάζετε.

Και για το τέλος, την επόμενη μέρα στείλτε ένα ευχαριστήριο μήνυμα!

Με πληροφορίες από southernliving.com

Διαβάστε επίσης

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Σπάνια Νοσήματα: Η σημασία της έρευνας και η λύση για την υποδιάγνωση

Ένα κοινό γλυκαντικό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.