Πώς ο ύπνος επηρεάζει την άσκηση

O ύπνος ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και πολλοί αναρωτιούνται για τη σχέση και τα όρια της κόπωσης με τη γυμναστική. Πρέπει κανείς να γυμνάζεται όταν υποφέρει από έλλειψη ύπνου;

«Πρόκειται σίγουρα για μια αμφίδρομη σχέση», εξηγεί στο CNN, η Dr. Phyllis Zee,, διευθύντρια του Κέντρου Κιρκάδιου Ρυθμού και Ύπνου στην Ιατρική Σχολή Feinberg του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου – η ήπια άσκηση το πρωί, το απόγευμα ή πολύ νωρίς το βράδυ μπορεί να βελτιώσει τον βαθύ ύπνο», λέει η Zee.

Ο βαθύς ύπνος είναι το «θεραπευτικό» στάδιο κατά το οποίο το σώμα αποκαθίσταται. Αποκαλείται επίσης ύπνος «βραδέων κυμάτων» και μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ποιότητα του ύπνου είναι καλή, με λίγες διακοπές μέσα στη νύχτα – ή και καμία.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι αν κοιμάστε καλύτερα, είναι πιο πιθανό να είστε σε θέση να ασκηθείτε και τα επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας θα είναι υψηλότερα», προσθέτει η Zee. «Θα έλεγα λοιπόν ότι ακόμη και αν κοιμηθήκατε άσχημα, θα πρέπει να συνεχίσετε τη σωματική σας δραστηριότητα».

Ύπνος – Τα 4 στάδια

Για να παραμείνει υγιές, το σώμα έχει ανάγκη από τα τέσσερα στάδια ύπνου, από τα οποία πρέπει να περνά αρκετές φορές κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου σταδίου, το σώμα αρχίζει να ρίχνει τους ρυθμούς του. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται για το τρίτο στάδιο – έναν βαθύ ύπνο βραδέων κυμάτων, όπου το σώμα κυριολεκτικά αποκαθίσταται σε κυτταρικό επίπεδο, από τις ζημιές και τη φθορά της ημέρας, και ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις αναμνήσεις.

Ο ύπνος τύπου REM, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ταχεία κίνηση των οφθαλμών, είναι το τελικό, τέταρτο στάδιο στο οποίο ονειρευόμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου REM μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και κακές διανοητικές επιδόσεις, καθώς και σε καρδιακές και άλλες χρόνιες παθήσεις, ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Στον αντίποδα, πολυετείς έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ύπνος, ιδίως ο βαθύτερος, πιο θεραπευτικός, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεδομένου ότι κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί ακόμα και 90 λεπτά, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες αδιάλειπτου (στο μέτρο του δυνατού) ύπνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η έλλειψη ύπνου, μαζί με την ακανόνιστη διάρκειά του, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, άνοιας και διαταραχών της διάθεσης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την άσκηση

Μια νύχτα κακού ύπνου δεν θα πρέπει να επηρεάσει την προγραμματισμένη προπόνησή, αλλά η χρόνια στέρηση ύπνου που οδηγεί σε εξάντληση πολλών ημερών είναι διαφορετική περίπτωση, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί να μην είναι συνετό να πάει κανείς στο γυμναστήριο ή να ασχοληθεί με ορισμένα αθλήματα όταν ταλαιπωρείται από κόπωση, δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο Δρ. Ραζ Ντασγκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Χωρίς ύπνο, οι μύες σας δεν μπορούν να ανακάμψουν από την πίεση που τους ασκείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης.» Δεν ωφελεί πολύ να συνεχίσετε να γυμνάζετε τους μύες σας, «χωρίς να τους δίνετε χρόνο να ανακάμψουν και να δυναμώσουν», δήλωσε ο Ντασγκούπτα.

«Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να τραυματιστείτε όταν είστε εξαντλημένοι λόγω της πιο αργής αντίδρασης του κουρασμένου εγκεφάλου σας που εργάζεται για να πάρει αποφάσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης».

«Ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει την διάθεσή σας για άσκηση. Μπορεί να αρχίσετε να «τρέμετε» τις προπονήσεις σας και να μισείτε κάθε λεπτό στο γυμναστήριο, κάτι που δεν είναι καλό για τη μακροπρόθεσμη συνέπεια σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης 

Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με λέιζερ στην εγκυμοσύνη;

Τι πρέπει να έχετε πάντα στο σπίτι, για να έχετε τον έλεγχο της υγείας σας

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.