Πρέπει να πατάτε το καζανάκι με ανοικτό η κλειστό το καπάκι της τουαλέτας;

Πατάτε το καζανάκι με το καπάκι της τουαλέτας επάνω ή κάτω; Τι πρέπει να κάνουμε και πώς να διατηρήσετε την τουαλέτα σας πεντακάθαρη;

Οι γιατροί προτείνουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να κλείνουμε το καπάκι όταν πατάμε το καζανάκι, ανεξάρτητα από το πόσο καθαρή είναι η τουαλέτα σας.
Άλλωστε, οι τουαλέτες έχουν καπάκια για κάποιο λόγο. Επομένως, εάν πατάτε το καζανάκι με το καπάκι της τουαλέτας προς τα κάτω, είστε σε καλό δρόμο.

Σύμφωνα με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου στην Οκλαχόμα, οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν εάν βακτήρια που προέρχονται από λύματα μπορεί να υπάρχουν στον αέρα που περιβάλλει τις μολυσμένες περιοχές ήδη από το 1907 και η παραγωγή βιοαερολυμάτων κατά το καθάρισμα της τουαλέτας αναφέρθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950.

Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα αερολύματα κατακάθονται στις γύρω επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την εξάπλωση στοιχείων από τα κόπρανα και τα ούρα σε επιφάνειες που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την τουαλέτα.

Σήμερα, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν και να εξερευνούν το θέμα αυτού που σήμερα αποκαλείται «αερολύματα τουαλέτας» καθώς και τους πιθανούς κινδύνους του, ειδικά σε σχέση με την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.
Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε και πάλι το θέμα, καθώς οι άνθρωποι ανησυχούσαν για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσω της τουαλέτας και των μολυσμένων επιφανειών, και πολλές νέες μελέτες εμφανίστηκαν επίσης για το θέμα.

Ενώ γνωρίζουν πολλά περισσότερα για τα αερολύματα τουαλέτας από ό,τι κάποτε, η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν το θέμα και να διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα αερολύματα τουαλέτας

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη παγκόσμια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το ξέπλυμα της τουαλέτας μπορεί να εξαπλώσει μολυσμένα σωματίδια αερολύματος έως και 1,5 μέτρο μακριά.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα έως και 6 ώρες.

Η διαφορά στην ποσότητα των βακτηρίων που εξαπλώνονται όταν πατάμε το καζανάκι με το καπάκι της τουαλέτας προς τα πάνω και προς τα κάτω; Σχεδόν 12 φορές, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Hospital Infection.

Ρίξτε μια ματιά στο μπάνιο σας σε απόσταση 1,5 μέτρου από την τουαλέτα σας: Μπορεί να έχετε τα προϊόντα ομορφιάς σας, το σαπούνι των χεριών σας, τις πετσέτες σας ή ακόμα και την οδοντόβουρτσά σας σε αυτήν τη ζώνη. Τώρα φανταστείτε αυτά τα αντικείμενα να καλύπτονται με μικροσκοπικά πιτσιλιές από την τουαλέτα.

Μπορούν μολυσματικές ασθένειες όπως ο κορωνοϊός, ο νοροϊός ή η γρίπη να μεταδοθούν μέσω των αερολυμάτων τουαλέτας; Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν αυτά τα ερωτήματα, αναφέρει το bhg.com, αν και αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι τα βιοαερολύματα που παράγονται κατά το ξέπλυμα της τουαλέτας θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα μιας τέτοιας μετάδοσης, από τη μολυσματική δόση του ιού μέχρι το αν η ασθένεια εντοπίζεται ή όχι στα κόπρανα ή στον έμετο εξαρχής — αλλά το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε, προς το παρόν, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετάδοσης τέτοιων ασθενειών μέσω του αέρα από το ξέπλυμα της τουαλέτας.

Καπάκι τουαλέτας κλειστό ή ανοικτό, όταν πατάμε το καζανάκι;

Ενώ το ξέπλυμα με το καπάκι μπορεί να ενέχει ελάχιστο, έως καθόλου, πραγματικό κίνδυνο για την υγεία σας (που γνωρίζουμε επί του παρόντος), το γεγονός είναι ότι το μπάνιο σας δε θα είναι ποτέ πραγματικό καθαρό, αν δεν κλείνουμε το καπάκι.

Διαβάστε επίσης

Σε επιφυλακή νοσοκομεία και ΕΚΑΒ – Μέτρα για την πρόσβαση των ασθενών και την επάρκεια σε οξυγόνο

Γεροτζιάφας: Τι είναι η μετάβαση φύλου και πώς προκύπτει το πρόβλημα των αγγειακών επιπλοκών;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.