8 μικρές αλλά τοξικές φράσεις που πρέπει να σταματήσετε να λέτε στον σύντροφό σας

Όταν πρόκειται για σχέσεις, οι μικρές φράσεις μπορεί να είναι πολύ τοξικές για τον σύντροφό σας. Σίγουρα, έχει σημασία να ευθυγραμμιστείτε και οι δυο σας σε κοινούς στόχους ζωής, αλλά πιο σημαντικός είναι ο τρόπος που αλληλεπιδράτε μεταξύ σας σε καθημερινή βάση.

Ορισμένες φράσεις κάνουν τον σύντροφό σας να νιώθει ότι τον αγαπούν και τον φροντίζουν, ενώ άλλες τον κάνουν να νιώθει απόρριψη και να αισθάνεται παραμελημένος.

Οι τοξικές φράσεις

Οι ειδικοί των σχέσεων λένε ότι κάποιες φράσεις αρνητικές -και μερικές φορές τοξικές- δημιουργούν μια σφήνα ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας.

1. «Δώσε μου ένα παράδειγμα»

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα και του ζητήσετε να «σας δώσει ένα παράδειγμα» μιας περιόδου που συμπεριφερθήκατε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ουσιαστικά τους προκαλείτε να αποδείξουν ότι η δήλωσή τους είναι έγκυρη. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να είναι παραγωγική αυτή η ερώτηση. Αν η φράση αυτή, προέρχεται από γνήσια περιέργεια, της προσπάθειας να μάθεις από αυτό και να εξελιχθείς, τότε αυτό είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο.

2. «Σε ακούω, αλλά…»

Το «αλλά» σε αυτή τη φράση μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Αντίθετα, εξηγήστε την άποψή σας πιο ξεκάθαρα.

Αναδιατυπώσετε αυτήν τη φράση σε κάτι σαν, “Ακούω πόσο στενοχωριέσαι γι’ αυτό και έχω διαφορετική άποψη. Μπορώ να σου την εξηγήσω τώρα;”

3. «Πάλι αυτό;»

Χρησιμοποιώντας τη φράση “πάλι αυτό;” μπορεί να προκαλέσει τον σύντροφό σας να γίνει αμυντικός ή θυμωμένος.

Αυτή η ερώτηση δείχνει ότι το άτομο που το είπε δεν θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση και δεν πιστεύει ότι αξίζει να αναφερθεί επειδή έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Αυτό είναι ακυρωτικό για έναν σύντροφο που θέλει να συζητήσει κάτι που μπορεί να τον βαραίνει.

4. «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»

Αυτή η φράση μεταθέτει την ευθύνη στον σύντροφό σας. «Όταν λέτε, «λυπάμαι που νιώθεις έτσι», στην πραγματικότητα δεν ζητάτε συγγνώμη ή δεν αποδέχεστε ότι λέτε κάτι που πονάει. Αντίθετα, στέλνετε ένα μήνυμα ότι είναι ευθύνη ή «φταίξιμο» του συντρόφου σας για την αναστάτωση.
Αναδιατυπώστε αυτή τη φράση σε κάτι όπως “Λυπάμαι που σε έκανα να νιώσεις έτσι” ή “Λυπάμαι που είπα/έκανα αυτό και σε στεναχώρησα”.

5. «Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να στεναχωριέσαι»

Αυτή η φράση μειώνει τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Ο καθένας έχει τις δικές του αντιδράσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, περιστάσεις και γεγονότα και μια απάντηση όπως αυτή, χαρακτηρίζει τη συναισθηματική τους απάντηση ως «λάθος». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνδεση και να κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται μόνος στη στενοχώρια του. Αντίθετα, κάντε μια ερώτηση: “Τι γίνεται με αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι αναστατωμένος/η; Βοήθησέ με να καταλάβω ώστε να μπορώ να βοηθήσω”.

6. «Ο σύντροφος του καλύτερου φίλου μου δεν ενδιαφέρεται για αυτό»

Η σύγκριση του συντρόφου σας με τους συντρόφους των φίλων σας είναι βέβαιο ότι θα έχει άσχημο τέλος. Επαναδιατυπώσετε την ερώτηση έτσι ώστε να θέτει τα συναισθήματα του συντρόφου σας στο επίκεντρο. Για παράδειγμα, “Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω τι είναι αυτό που είναι τόσο ενοχλητικό για σένα;”

7. «Γιατί δεν μπορείς να το αφήσεις αυτό;»

Ορισμένα ζητήματα χρειάζονται λίγο χρόνο για να επιλυθούν – και αυτή η φράση μπορεί να σταματήσει την πρόοδό σας.

Κάτι όπως “Παρατηρώ ότι αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά στη σχέση μας και θέλω να καταλάβω γιατί. Αν μου μιλάς περισσότερο, τότε θα με βοηθήσεις να καταλάβω καλύτερα». Ακούστε προσεκτικά, ζητήστε ειλικρινά συγγνώμη εάν χρειάζεται, λύστε το πρόβλημα μαζί με τον σύντροφό σας και δώστε του χρόνο. Όταν το πρόβλημα επιλυθεί πλήρως, θα σταματήσει να εμφανίζεται.

8. «Αν ηρεμούσες, όλα θα ήταν καλά»

Το να πείτε στον σύντροφό σας να ηρεμήσει μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν ο σύντροφός σας το ακούει αυτό, σκέφτεται «Δεν μπορώ να μοιραστώ τα αληθινά μου συναισθήματα μαζί του». Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι ότι ο σύντροφός σας θα υποχωρήσει και θα αποσυρθεί, καθώς μπορεί να φοβάται να μοιραστεί βαθύτερα ή πιο ενοχλητικά συναισθήματα μαζί σας.
Αντίθετα, πείτε τους ότι μπορείτε να δείτε ότι είναι αναστατωμένοι και ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Αυτό θα ενισχύσει τον δεσμό σας, θα κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται λιγότερο μόνος και θα γνωρίζει ότι μπορεί να απευθύνεται σε εσάς όταν αισθάνεται στενοχωρημένος.

Με πληροφορίες από bestlifeonline.com

Διαβάστε επίσης

Μόνο στο HS: Τι θα περιλαμβάνει το Dentist pass, ποια θα είναι η διαδικασία

Δύο κοινοί ιοί μπορεί να πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.