«Η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης» του Άρη Δ. Λιάκου

«Η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης», το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή Άρη Δ. Λιάκου, θα παρουσιαστεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και τον συγγραφέα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της μουσικής βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1.

Για το βιβλίο «Η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης» θα μιλήσουν οι:
Μηνάς Πασχόπουλος, απερχόμενος αντιπρύτανης, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Γεώργιος N. Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ.
Βικτώρια Φερεντίνου, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας της Τέχνης Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παράλληλα θα απευθύνει χαιρετισμό o Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής Γλυπτικής της ΑΣΚΤ.

Ο συγγραφέας Άρης Λιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Έζησε τα πρώτα δεκαεπτά χρόνια στην Καρδίτσα και κατόπιν στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στην Αγγλία. Εξελέγη καθηγητής και δίδαξε για 20 χρόνια Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διετέλεσε κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά την αφυπηρέτηση του εξελέγη ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής. Παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες και δημοσιεύσεις του έχει δώσει διαλέξεις για την Ψυχιατρική και την Τέχνη.

«Η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης»

Το βιβλίο «Η Ζωγραφική της Ψύχωσης και τα Μυστήρια της Τέχνης» αποπειράται να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα εάν η καλλιτεχνική δημιουργία, και συγκεκριμένα η ζωγραφική, συμπλέκεται, και σε ποιο βαθμό, με την ψυχική νόσο, και με ποιον τρόπο αυτή η σχέση αποτυπώνεται στο έργο τέχνης. Ο συγγραφέας εκκινεί από ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό της τέχνης, περιδιαβαίνει στις απαρχές της για να καταλήξει σε έργα διάσημων ζωγράφων και ψυχωτικών.

Τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο σχετικά με τη σχέση ψύχωσης και ζωγραφικής ανοίγουν ξανά τη συζήτηση σχετικά με τον ανθρώπινο νου, τους περιορισμούς και τα όρια που θέτει η πραγματικότητα, και τις βαθιές ασυνείδητες δυνάμεις που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην πολυπλοκότητα του ψυχισμού και στην αποτύπωσή του σε ένα έργο τέχνης.

Προτείνονται ερμηνείες για ερωτήματα της τέχνης, μέχρι πρόσφατα αναπάντητα. Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, υπογραμμίζεται η σημασία της τέχνης ακόμα και για την ίδια την επιβίωση. Σχετικές ενδείξεις αναφαίνονται και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας.

Διαβάστε επίσης

Τα ταξίδια για σκι τελειώνουν; Τα χιονοδρομικά κέντρα παλεύουν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ο αφανής Κυριάκος, ο τσαμπουκάς Θεόδωρος και ο απαυδισμένος Σπύρος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.