Η δύναμη της αγκαλιάς και πώς επηρεάζει την καθημερινή μας υγεία

Είσαι άνθρωπος που προτιμά τις αγκαλιές ή αρκείσαι στη χειραψία; Εάν εανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, ίσως, διαβάζοντας για τη δύναμη που μπορεί να έχει η αγκαλιά στη ζωή σας, αναθεωρήσετε. Νομίζω, όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγκαλιές μπορεί να είναι ανακουφιστικές σε δύσκολες στιγμές, αλλά γιατί να μην αρχίσετε να τις μοιράζετε πιο συχνά μέσα στη μέρα; Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι να ξεκινήσετε να το κάνετε και παρακάτω οι ειδικοί από το SCL Health μάς τους εξηγούν.

Η αγκαλιά μας βοηθά να μειώσουμε το άγχος μας 

Λένε πως αν συνηθίζουμε να πίνουμε πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μας προκαλέσει εκνευρισμό για τις επόμενες ώρες. Λοιπόν, η αγκαλιά μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως τόσα άλλα αόρατα οφέλη, όλα αυτά έχουν τη βάση τους στις καλές ορμόνες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι αγκαλιές και γενικώς τα αγγίγματα μπορούν να ενισχύσουν μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη και επίσης να επηρεάσουν το ενδογενές σύστημα οπιοειδών μας. Πιο απλά, μέσω της πράξης της αγκαλιάς, ο εγκέφαλός μας μπορεί να παράγει καταπραϋντικές χημικές ουσίες που μας βοηθούν να νιώθουμε πιο ασφαλείς και λιγότερο απειλούμενοι όλη την ημέρα. Έτσι, όταν εμφανίζεται κάτι αγχωτικό, δεν έχουμε μια τόσο επιθετική αντίδραση μάχης ή φυγής σε αυτό.

Οι αγκαλιές μπορούν επίσης να δώσουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα μια υγιή ώθηση

Ίσως έχετε παρατηρήσει πώς είναι πολύ πιο εύκολο να αρρωστήσετε όταν είστε αγχωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιβαρύνεται όταν αισθανόμαστε άγχος και μπορεί στην πραγματικότητα να αποτύχει να μας προστατεύσει ή να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αγκαλιάζονταν και ένιωθαν κοινωνικά υποστηριζόμενοι εμφάνισαν επίσης λιγότερο σοβαρά σημάδια ασθένειας.

Οι αγκαλιές μπορεί ακόμη και να μειώσουν τους καρδιακούς παλμούς ή την αρτηριακή πίεση

Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας πραγματοποίησε μια μελέτη με 59 γυναίκες και βρήκε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μετά από μια σύντομη σειρά ερωτήσεων για τον σύντροφό τους, ορισμένες γυναίκες τελείωναν κάθε συνεδρία με μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων. Οι γυναίκες που έλαβαν μια αγκαλιά από τους συντρόφους τους είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια αγχωτικών τμημάτων των τεστ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ωκυτοκίνη (που αναφέραμε προηγουμένως) μπορεί να είναι η αιτία για την καλύτερη υγεία της καρδιάς τους.

Η αγκαλιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη κατάθλιψη

Όλοι μπορούμε πιθανώς να συμφωνήσουμε ότι μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα σαν μια αγκαλιά όταν νιώθουμε στα κάτω μας. Ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να μεταφέρει αυτή την ιδέα σε συστηματικό επίπεδο και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Embraceable You”. Ήταν μια ώθηση για περισσότερη επαφή μεταξύ των ηλικιωμένων ενοίκων και των μελών του προσωπικού, ώστε να βελτιωθεί η ευημερία των όλων τους. Όπως αποδείχθηκε, οι κάτοικοι που λάμβαναν τρεις ή περισσότερες αγκαλιές την ημέρα ένιωθαν λιγότερο κατάθλιψη, είχαν περισσότερη ενέργεια, μπορούσαν να συγκεντρωθούν ευκολότερα και κοιμόντουσαν καλύτερα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε για χειραψία, ανταλλάξτε τη με μια αγκαλιά και δείτε πώς νιώθετε μετά!

Διαβάστε επίσης

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες – Θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας

“Το μωρό μου γεννήθηκε με σύνδρομο Pfeiffer – Μετά τα πολλαπλά χειρουργεία, τίποτα δεν αλλάζει την ομορφιά της”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.