Το να κάνεις έντονη σωματική άσκηση και να γυμνάζεσαι όταν νηστεύεις, σε γενικές γραμμές, δεν προκαλεί πρόβλημα αλλά για κάποιους είναι σχεδόν απαγορευτικό.
Τα άτομα με στεφανιαία νόσο, μια κατάσταση κατά την οποία οι αρτηρίες δυσκολεύονται να στείλουν αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην καρδιά, καθώς και εκείνοι που λαμβάνουν φάρμακα για υπέρταση και διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Μπορείς να γυμνάζεσαι, όταν νηστεύεις;
“Κάποιος που πάσχει από στεφανιαία νόσο θα πρέπει να είναι προσεκτικός με την άσκηση γενικά, ειδικά με την πολύ σκληρή άσκηση”, λέει ο William Dixon, MD , γιατρός επειγόντων περιστατικών και κλινικός βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια στο everydayhealth.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε καρδιακά επεισόδια όταν αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός τους και θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ένταση της άσκησης. Με την νηστεία η σωματική δραστηριότητα είναι πιο επίπονη και επομένως θέτει τα άτομα με τέτοιου είδους παθήσεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν επιπλοκές από ό,τι αν δεν νήστευαν.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν φάρμακα για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη ή τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που λαμβάνουν ινσουλίνη, διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσει πολύ χαμηλά το σάκχαρό τους εάν μείνουν για μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό.
Αυτό είναι γνωστό ως υπογλυκαιμία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, εφίδρωση, σύγχυση, γρήγορος καρδιακός παλμός, ναυτία και πονοκεφάλος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA). Η άσκηση σε κατάσταση νηστείας μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη, λέει ο Dixon.
Εν τω μεταξύ, όσοι παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι β-αναστολείς, μπορεί να δυσκολεύονται να ανεβάσουν τον καρδιακό τους ρυθμό, ανεξάρτητα από το πόσο έντονα ασκούνται. «Μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να ζαλιστούν, ειδικά αν δεν πίνουν αρκετό νερό», σημειώνει ο Dixon.
Εάν έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πώς να ασκηθείτε με ασφάλεια εάν νηστεύετε (είτε για διατροφικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους) και εάν είναι ασφαλές να το κάνετε.
Επιπλέον, για όποιον νηστεύει και σχεδιάζει να ασκηθεί, είναι σημαντικό να έχει κατά νου ότι οι προπονήσεις χαμηλής έντασης και μικρής διάρκειας είναι καλύτερες επιλογές από τις προπονήσεις μεγαλύτερης ή υψηλής έντασης.
Διαβάστε επίσης
ELPEN: Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ – Σε τι αφορούν οι επόμενες επενδύσεις