Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας και της αποκατάστασης των αθλητών όλων των αθλημάτων και ειδικά στα δρομικά αθλήματα μεγάλων αποστάσεων, όπως ο Μαραθώνιος.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ και το Επιστημονικό Τμήμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας (ΕΤΑΦ), σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή και την Υγειονομική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, πραγματοποίησαν την εθελοντική κάλυψη των φυσικοθεραπευτικών αναγκών των αθλητών και των αθλητριών που συμμετείχαν στους αγώνες της 39ης διοργάνωσης “Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός” τον Νοέμβριο.
Σε αυτήν τη μεγάλη διοργάνωση, η παρουσία των φυσικοθεραπευτών του Π.Σ.Φ. και του ΕΤΑΦ έδειξε να είναι κομβικής σημασίας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των τραυματικών καταστάσεων, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο.
Οι φυσικοθεραπευτές παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τόσο το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (αγώνας δρόμου 10 χλμ. ΟΠΑΠ & αγώνας δρόμου 10 χλμ. Universities Night Run ΟΠΑΠ) όσο και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου (αγώνας δρόμου 5 χλμ. STOIXIMAN, Μαραθώνιος Δρόμος 42.195μ στην Αυθεντική Διαδρομή, αγώνας Παιδιών 1,2 χλμ.). Ένα σύνολο 47 εθελοντών φυσικοθεραπευτών, αποτελούμενο από έμπειρους επαγγελματίες μέχρι φοιτητές, ανέλαβαν την άμεση αποκατάσταση πληθώρας νευρομυοσκελετικών τραυματισμών.
Το Σάββατο 12/11 καταγράφηκαν 15 τραυματισμοί αθλητών, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν στον τερματικό σταθμό στο Καλλιμάρμαρο. Την Κυριακή 13/11, οι φυσικοθεραπευτές ήταν παρόντες σε τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς (25ο χλμ., 30ο χλμ., 35ο χλμ. και τερματισμός), όπου καταγράφηκαν 284 περιστατικά, που έχρηζαν φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης.
Οι περισσότερες καταγραφές αφορούσαν μυϊκές κράμπες, πόνο στα κάτω άκρα και την περιοχή της οσφύος, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές σε τραυματισμούς, σε περιοχές όπως οι ώμοι και ο αυχένας. Σοβαρότερες καταστάσεις υγείας, όπως υποθερμία, αφυδάτωση κ.ά., παραπέμφθηκαν στους σταθμούς του ΕΚΑΒ, με τους οποίους υπήρξε άψογη συνεργασία σε κάθε επίπεδο. Τέλος, υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με τους φυσικοθεραπευτές του ΣΕΓΑΣ και με τον κ. Ιωάννη Πανανακάκη, που παρείχε την υποστήριξή του όποτε ζητήθηκε.
Δεδομένου ότι, τα δρομικά αθλήματα κερδίζουν συνεχώς δημοφιλία στη χώρα μας, με αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας να ασχολούνται με αυτά ερασιτεχνικά, οι φυσικοθεραπευτές τονίζουν πως η κοινή αντίληψη ότι η μάλαξη – μασάζ μετά τον αγώνα είναι η ενδεδειγμένη λύση, είναι μια λανθασμένη αντίληψη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και επιβλαβής.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, επιβάλλεται εξατομικευμένη πρώτη αντιμετώπιση, ανάλογα με τη συμπτωματολογία του δρομέα.
Χαρακτηριστικά είναι κάποια περιστατικά που αντιμετώπισαν οι φυσικοθεραπευτές κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Μαραθωνίου της Αθήνας και αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα:
• άνδρας δρομέας ενώ αντιμετωπιζόταν με διατάσεις και ειδικές τεχνικές κινητοποίησης για πόνους & κράμπες στα πόδια εμφάνισε τρόμο (τρέμουλο) στα άκρα και άρχισε να χάνει την επαφή με το περιβάλλον και διακομίστηκε άμεσα στην τέντα του ΕΚΑΒ
• 10 δρομείς ενώ πήγαν στην τέντα του ΕΚΑΒ με δυσκολία βάδισης, ακόμα και ορθοστάτισης παραπέμφθηκαν στους φυσικοθεραπευτές, διότι το πρόβλημα τους ήταν στο μυοσκελετικό σύστημα και έχρηζε φυσικοθεραπευτικής αντιμετώπισης.
• γυναίκα δρομέας που βρισκόταν στην τέντα του ΕΚΑΒ επειδή εμφάνισε πλήρη ακαμψία σε όλες τις αρθρώσεις, δεν ανταποκρινόταν στην χορήγηση πρώτων βοηθειών. Δύο φυσικοθεραπευτές έσπευσαν σε βοήθεια εφαρμόζοντας ειδικές τεχνικές κινητοποίησης για να διευκολύνουν την αιματική κυκλοφορία και να χαλαρώσουν τους άκαμπτους μύες.
Διαβάστε επίσης
11 συμβουλές για να γλιτώσετε από τις ιώσεις την Πρωτοχρονιά
Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά