Ξεφλουδίζουν τα νύχια; 8 πιθανά προβλήματα και πώς να τα διορθώσετε

Τα νύχια ξεφλουδίζουν, είναι αποχρωματισμένα ή έχουν ραβδώσεις; Κοινά προβλήματα, ειδικά μεταξύ εκείνων που κάνουν συχνά επαγγελματικό μανικιούρ. Αλλά όταν ξεφλουδίζουν τα νύχια, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα αισθητικό ζήτημα ή μια απλή ενόχληση.

Μερικές φορές, η υγεία των νυχιών σας μπορεί πραγματικά να δώσει μια ένδειξη για την υγεία σας.

«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η κατανόηση των αλλαγών στο σώμα και κάτι τόσο απλό όπως μια αλλαγή στα νύχια θα μπορούσε να εντοπίσει πιθανά προβλήματα που συμβαίνουν εσωτερικά», λέει στο goodhousekeeping.com η Lisa Nyanda-Manalo, MD, δερματολόγος . «Επομένως, το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αλλαγές στα νύχια και να απευθυνθούμε στον κατάλληλο γιατρό, υπάρχει περίπτωση να εντοπιστεί ένα κρυφό πρόβλημα υγείας και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως».

Τα καλά νέα είναι ότι, όπως το δέρμα και τα μαλλιά σας, τα νύχια σας συνεχώς μεγαλώνουν, επομένως το κλειδί για να βεβαιωθείτε ότι μεγαλώνουν υγιή είναι να εντοπίσετε τη βασική αιτία του ξεφλουδίσματος.

Healthstories Ξεφλουδίζουν τα νύχια 8 πιθανά προβλήματα και πώς να τα διορθώσετε

Οι 8 λόγοι που κάνουν τα νύχια σας να ξεφλουδίζουν

1. Χημική έκθεση
Το πολύ πλύσιμο των χεριών, η εργασία με χημικούς διαλύτες ή πολύ δυνατά σαπούνια μπορεί να στεγνώσουν τα νύχια και να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν λίγο.

Τα σαπούνια και τα προϊόντα καθαρισμού έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν λάδια και λίπη από διάφορα πράγματα, αλλά κατά τη διαδικασία αφαιρούν επίσης τα προστατευτικά φυσικά έλαια από το δέρμα και τα νύχια.

Η λύση: Φορέστε γάντια όταν χρησιμοποιείτε δυνητικά σκληρές χημικές ουσίες και να εφαρμόζετε βαζελίνη ή μια ενυδατική κρέμα που περιέχει ουρία μετά από κάθε πλύσιμο των χεριών.

2. Πολύ λίγη ή υπερβολική υγρασία
Αν και μπορεί να θεωρείτε τα νύχια σας ως πράγματα που είναι από τη φύση τους ξηρά, στην πραγματικότητα περιέχουν υγρασία και χρειάζονται ακριβώς τη σωστή ποσότητα για να παραμείνουν δυνατά. Αν μουλιάζετε πολύ τα χέρια σας, όπως όταν πλένετε τα πιάτα, απλώς αφαιρείτε την υγρασία ή αφαιρείτε τα φυσικά έλαια που υπάρχουν στο δέρμα και τα νύχια σας και έτσι γίνονται λίγο πιο εύθραυστα. Αν και είναι λίγο αντιφατικό επειδή τα μουλιάζετε σε νερό, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πράγματα που τα αφυδατώνουν γιατί τότε το νύχι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τόσο πολύ λάδι ή να πάρει τόση υγρασία.

Η λύση: Ακριβώς όπως και με τις σκληρές χημικές ουσίες, να φοράτε γάντια όποτε χρειάζεται να βρέχετε τα χέρια σας πέρα ​​από το κανονικό πλύσιμο και να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα μετά από κάθε πλύσιμο.

3. Τραύμα στο νύχι από το μανικιούρ
Η εφαρμογή ακρυλικού ή οποιουδήποτε τεχνητού νυχιού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην πλάκα των νυχιών και να προκαλέσει ξεφλούδισμα και, στη συνέχεια, οποιοδήποτε είδος τραύματος.

Στην πραγματικότητα, το τρίψιμο και η χρήση συγκολλητικών είναι σαν μια γροθιά στα νύχια σας.

Η λύση: Για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά όταν φτιάχνετε τα νύχια σας, ζητήστε από τον μανικιουρίστα να αφήσει τα προστατευτικά πετσάκια στη θέση τους.

4. Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
Η πιο κοινή αναιμία, η σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς ξεφλούδισμα των νυχιών. Έτσι, εάν ένας ασθενής έχει ιστορικό αναιμίας ή παρουσιάζει αλλαγές στα νύχια και άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, ίσως χριαστεί να εξετάσετε τα επίπεδα σιδήρου.

Η λύση: Εάν έχετε σιδηροπενική αναιμία, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη διατροφή σας και να εστιάσετε στις πηγές τροφίμων του μετάλλου, αλλά ένας γιατρός μπορεί να σας ενημερώσει εάν συνιστώνται συμπληρώματα για την περίπτωσή σας.

5. Πρόβλημα με τον θυρεοειδή
Πάνω από το 12% των ανθρώπων θα αναπτύξουν νόσο του θυρεοειδούς κάποια στιγμή, και οι γυναίκες έχουν πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα θυρεοειδούς από τους άνδρες. Ο θυρεοειδής επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος και αν προκαλεί συστηματική ανισορροπία, είναι λογικό να επηρεαστούν τα νύχια σας. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού (όταν το σώμα δεν έχει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες) περιλαμβάνουν ξηροδερμία, εύθραυστα νύχια και αραιά μαλλιά.

Η λύση: Εάν αντιμετωπίζετε ένα συνδυασμό των προαναφερθέντων προβλημάτων, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε μια επίσκεψη με το γιατρό σας για να υποβληθείτε σε έλεγχο του θυρεοειδούς σας. Ευτυχώς, η θεραπεία είναι συνήθως αρκετά απλή και τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν όταν σταθεροποιηθούν τα επίπεδα των ορμονών σας.

6. Πρόβλημα στα νεφρά
Τα νεφρά έχουν μια πολύ σημαντική λειτουργία στη διατήρηση της λειτουργίας του σώματος όσον αφορά την απομάκρυνση τυχόν τοξινών από το σώμα και την απέκκρισή τους, έτσι τυχόν προβλήματα με τα νεφρά μπορεί τελικά να προκαλέσουν αλλαγές στο νύχι. Θα μπορούσε να είναι ξεφλούδισμα, κιτρίνισμα ή αποχρωματισμός. Ξηρό δέρμα, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αυξημένη ούρηση και μυϊκές κράμπες είναι μεταξύ των άλλων ενδείξεων νεφρικής νόσου.

Η λύση: Εάν έχετε νεφρική νόσο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής ή φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

7. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα, όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα για την ακμή, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στα νύχια, να γίνουν εύθραυστα ή να ξεφλουδίσουν. Εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας προειδοποιήσει. Αλλά εάν παίρνετε οποιεσδήποτε συνταγές και τα νύχια σας ξεφλουδίζουν, δεν είναι κακό να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν είναι πιθανή παρενέργεια.

Η λύση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αφήσετε το φάρμακο να συνεχίσει την πορεία του, αλλά σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που μπορεί να μην επηρεάζουν τα νύχια σας.

8. Μύκητες
Ένας μύκητας μπορεί να φταίει για το ξεφλούδισμα των νυχιών. Η ονυχομυκητίαση, μια μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού, μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του νυχιού ή αποχρωματισμό που ξεκινά από την άκρη και εξαπλώνεται προς την επιδερμίδα.

Η λύση: Για να διαγνώσετε μια μυκητιασική λοίμωξη και να βρείτε την καλύτερη θεραπεία, ο δερματολόγος σας μπορεί να στείλει δείγμα νυχιών για εξέταση σε εργαστήριο.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό αν ξεφλουδίζουν τα νύχια σας

«Πάντα θα συνιστούσα να ζητάτε αξιολόγηση από έναν επαγγελματία ιατρό εάν παρατηρείτε αλλαγές στο νύχι που δεν υποχωρούν αφού εξαλείψετε πιθανές αιτίες», λέει η Δρ. Nyanda. Έτσι, εάν κάνετε ένα διάλλειμα στο μανικιούρ, φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε, ενυδατώνετε συχνά τα νύχια σας και κάνετε υγιεινή διατροφή, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ξεφλουδισμένα νύχια, προγραμματίστε μια επίσκεψη με το γιατρό σας
Στο ίδιο μήκος κύματος, εάν παρατηρήσετε άλλες αλλαγές στα νύχια σας (όπως αποχρωματισμό) και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας, γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό, όπως μελάνωμα. Θυμηθείτε, καλύτερα να ελέγξετε κάτι και να ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό από το να αγνοήσετε ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ, μετά τις αυξήσεις και τα επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο Γκάγκα

Εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας του ΕΚΑΒ για απειλή χρήσης βόμβας με ομηρία, στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (φωτό)

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.