Πονοκέφαλος: Ποιο σημάδι θα σας οδηγήσει στον γιατρό

Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα για άνδρες και γυναίκες που μπορεί να έχει διάρκεια από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες.

“Συνήθως, ένας πονοκέφαλος που διαρκεί περισσότερο από μια ημέρα και σχεδόν παραλύει κάθε άλλη σας δραστηριότητα είναι ημικρανία”, λέει στο everydayhealth.com, ο δρ. Peter Goadsby, καθηγητής νευρολογίας, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. “Η μέση διάρκεια για την ημικρανία είναι περίπου μία ημέρα”, επισημαίνει.

Πονοκέφαλος: Αιτίες

Η κεφαλαλγία τάσης συνήθως χαρακτηρίζεται από ήπιο έως μέτριο πόνο που μοιάζει με σφιχτή ταινία γύρω από το κεφάλι και συνήθως προκαλούνται συχνότερα από το στρες.

Εκτός από τους γνωστούς λόγους που προκαλούν τον πονοκέφαλο οι επιστήμονες της Mayo Clinic κατέγραψαν και άλλους παράγοντες που ενοχοποιούνται.

Καιρός

Οι απότομες αλλαγές του καιρού σχετίζονται με τον πονοκέφαλο. ‘Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταβολές του καιρού, οι ηλιόλουστες μέρες, η υψηλή υγρασία, οι βροχές αλλά και ο δυνατός άνεμος μπορεί επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες!

Έντονες μυρωδιές

Οι έντονες μυρωδιές που αναδύουν ορισμένες βαφές μαλλιών, κάποια αρώματα αλλά και ορισμένα είδη λουλουδιών μπορεί να εντείνουν τον πονοκέφαλο

Σωματική άσκηση

Η εντατική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Κακή στάση σώματος

Μπορείτε να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας, κάνοντας αλλαγές στον χώρο εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε μια καρέκλα με καλή στήριξη χαμηλά στην πλάτη. Μην καμπουριάζετε τους ώμους σας, και ποτέ μην κρατάτε το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο σας.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια ή συμπτώματα:

Απότομος, σοβαρός πονοκέφαλος (στην ημικρανία, μπορεί να είναι κεραυνοβόλος)

Κεφαλαλγία με πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, ψυχική σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις, διπλωπία, αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολίες στην ομιλία

Πονοκέφαλος μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, ειδικά εάν επιδεινωθεί

Χρόνιος πονοκέφαλος που είναι χειρότερος μετά από βήχα, σωματική προσπάθεια, καταπόνηση ή ξαφνική κίνηση

Πονοκέφαλος: Αντιμετώπιση

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο που διαρκεί πολύ:

Για τον πόνο: Εάν δεν έχετε συνταγή και βασίζεστε σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για πονοκεφάλους τάσης, ακολουθήστε προσεκτικά τις συστάσεις για τη δόση.

Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε: Οι διαταραχές ύπνου και η ημικρανία έχουν αμφίδρομη σχέση. Η αϋπνία είναι πιο πιθανή εάν έχετε ημικρανία και η ημικρανία είναι πιο πιθανή εάν δεν κοιμάστε αρκετά. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, η ξεκούραση και η χρήση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια: Εάν ο πονοκέφαλος διαρκεί για περισσότερο από μία ημέρα, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας ενώ αναρρώνετε.

Διαβάστε επίσης 

Η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19

Σκάνε τα χέρια σας από τα αντισηπτικά; Δείτε πώς να τα προστατεύσετε 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.